TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PIGU, SKANU IR GREITAI


Avižinės kruopos labai maistingos, jos - geras dietinis produktas, ypač tinkantis sveikstantiems ir silpniems ligoniams. Medicinoje avižos naudojamos labai seniai. Sergantiems skrandžio ir žarnyno ligomis verdamas maistingas kisielius. Nevirtų avižų vandens antpilas veikia kaip prakaitą, šlapimą varantis bei karštį mažinantis vaistas. Šviežių avižų šiaudų voniomis gydomasi nuo reumato, sąnarių uždegimo.

Avižinės kruopos pagal baltymų ir riebalų kiekį užima 1-ąją vietą iš visų varpinių javų kruopų.

Avižiniai dribsniai yra taip paruošti, kad greitai ir lengvai išverda. Per 10-15 min. iš jų galima išvirti skanią ir maistingą košę. Be baltymų ir riebalų, juose yra angliavandenių, krakmolo, B grupės vitaminų.

 

Avižinių dribsnių blyneliai

Pakelis avižinių dribsnių (400gr.),

2 kiaušiniai,

1 svogūnas arba poras,

2 šaukštai krakmolo,

malti juodieji pipirai, druska, įvairūs prieskoniai(labai tinka pačių pasigamintas prieskoninių daržovių mišinys),

malti džiovinti grybai,

1 kubelis sultinio

 

Avižiniai dribsniai užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens, kad būtų visiškai apsemti. Suberiami visi prieskoniai. Jeigu nededame kubelio sultinio, dedame daugiau prieskonių. Viskas išmaišoma ir paliekama 15 min. pastovėti. Po to sudedami išplakti kiaušiniai, krakmolas, smulkiai supjaustytas svogūnas, vėl išmaišoma. Blyneliai kepami ant įkaitinto aliejaus. Valgomi su grietine.

 

Avižinių dribsnių maltinukai su vištiena

300 g maltos vištienos faršo,

1,5-2 stiklinės avižinių dribsnių,

2 kiaušiniai,

druska, malti pipirai, 1 svogūnas, kiti mėgstami prieskoniai

 

Avižiniai dribsniai užplikomi verdančiu vandeniu ir paliekami 15 min. pastovėti. Į vištienos faršą sudedami prieskoniai, smulkiai pjaustytas svogūnas, kiaušinis, viskas gerai išmaišoma. Sudedami ataušę avižiniai dribsniai, dar kartą gerai išmaišoma ir kepama įkaitintame aliejuje. Kepami 2-3 min. ir apverčiami. Iškepti maltinukai valgomi su įvairiomis salotomis. Maltinukus galima suvynioti į žalius mongoldo lapus ir patroškinti 5-10 min. Skanaus!

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]