IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

dr. Valentinas Vytautas TOLOČKA

 


NE TIK FILOSOFIJA

Sausio 3 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1933) Algimantas Katilius, buvęs Kauno medicinos instituto filosofijos katedros dėstytojas, literatas.

Gimė Linksmėnų kaime (Joniškio r.). Į Kauno aklųjų internatinę mokyklą atvyko 1952 m. Čia įgijęs brandos atestatą 1960 m. įstojo į Vilniaus universitetą, kuriame studijavo istoriją ir gilinosi į filosofiją. Nuo pirmo kurso vadovavo studentų filosofijos būreliui. Baigęs universitetą 1965 - 1970 m. dirbo vyr. dėstytoju Kauno medicinos universiteto filosofijos katedroje. 1968 m. įstojo į Vilniaus universiteto aspirantūrą, studijavo dvejus metus, dėl pašlijusios sveikatos jos nebaigė. LAD VI suvažiavime (1966) buvo išrinktas centro valdybos nariu. Mėgsta literatūrą. Kaip literatas ėmė reikštis jau Kauno aklųjų mokykloje. Jo eilėraščių išspausdinta žurnale "Mūsų žodis", almanachuose. Nemažas jų pluoštas įdėtas ir į naujausią almanachą "Žodžio spalvos" (2002). Be to, yra išspausdinęs ir įvairaus turinio straipsnių. Dabar - pensininkas, gyvena Jonavoje.

 

BUVO SUMANUS IR ENERGINGAS PIRMININKAS

Sausio 9 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1933) Ramūnas Justinas Ulinskas, ilgametis LASS veikėjas, buvęs profesinio pučiamųjų instrumentų orkestro artistas. Gimė Šilgalvų kaime (Šakių r.), valstiečių šeimoje. 1940 m. pradėjo lankyti pradinę mokyklą. 1945 m. pavasarį, sprogus užsilikusiam karo sprogmeniui, buvo sužeistas ir dėl to neteko regėjimo. Po ilgo gydymosi 1952 m. atvyko mokytis į Kauno aklųjų internatinę mokyklą. Nuo 1953 m. pradėjo dirbti darbininku Kauno aklųjų įmonėje, netrukus persikėlė į Švėkšnos įmonę, o 1960 m. sugrįžo į Kauną. LAD Kauno įmonėje dirbo iki 1972 m. Ir mokydamasis aklųjų mokykloje, ir dirbdamas įmonėse dalyvavo meno saviveikloje, Švėkšnoje net vadovavo šokių rateliui. Kaune grojo Aleksandro Rozės vadovautame pučiamųjų instrumentų orkestre. 1972 - 1993 m. - LASS muzikinio kolektyvo artistas, pučiamųjų instrumentų orkestre grojo mušamaisiais. Nuo 1993 m. spalio pabaigos iki 2002 m. kovo vidurio buvo LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos pirmininkas. Jam teko dirbti LASS pertvarkymo metais: rūpesčiai dėl lėšų paieškos, tarybos administracinių patalpų įrengimas, atlikta daug kitų svarbių darbų. Buvo sumanus ir energingas vadovas. Ne tik daugsyk buvo išrinktas į LAD centro valdybą, bet ir į LASS centro tarybą. 1989 m. LAD XI suvažiavime kaip aktyvus visuomenininkas išrinktas LASS garbės nariu. Dabar pensininkas - gyvena Kaune.

 

ŽMOGUS IŠ EŽERŲ KRAŠTO

Sausio 16 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1933) Lionginas Ragėnas, LASS spaudos darbuotojas, literatas. Gimė Avilių kaime (Zarasų r.), valstiečių šeimoje. Mokėsi Avilių septynmetėje mokykloje. 1950 m. susižeidęs neteko regėjimo. 1951 - 1955 m. mokėsi Kauno aklųjų internatinėje mokykloje. Čia įgijęs vidurinės mokyklos brandos atestatą įstojo į Vilniaus universitetą, studijavo žurnalistiką. Baigęs universitetą 1960-1963 m. dirbo "Mūsų žodžio" vyriausiuoju redaktoriumi. 1963 - 1966 m. - LAD leidyklos direktoriumi -vyriausiuoju redaktoriumi. Vėliau dirbo redaktoriumi garso įrašų namuose ir "Mūsų žodžio" redakcijoje. 1977 - 1984 m. garso įrašų namų direktoriumi - vyriausiuoju redaktoriumi. Rūpinosi garso įrašų namų statyba. Paskui vėl dirbo leidyklos redakcijos vedėju, o nuo 1990 m. - Lietuvos aklųjų bibliotekos garso įrašų studijos garsinių periodinių leidinių redaktoriumi. Dirbo iki 2000 m. gruodžio pabaigos. Dabar - pensininkas.

Kaip žurnalistas bendradarbiavo "Mūsų žodyje". Savo straipsniuose ir apybraižose nagrinėjo aktualias Lietuvos aklųjų gyvenimo problemas. Žurnalistų sąjungos narys - nuo 1975 metų. Iš rusų kalbos yra išvertęs tiflologinės literatūros.

L. Ragėnas žinomas kaip gabus literatas. Apsakymus ir vaizdelius rašyti pradėjo mokydamasis Kauno aklųjų mokykloje. Pirmasis apsakymas "Paskandintas spiningas" 1954 m. buvo išspausdintas žurnale "Žvaigždutė". Apsakymų knyga "Paežerės vaizdeliai" reginčiųjų raštu išleista 2002 m.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]