NEREGYS IR VISUOMENĖ

Augustinas ROTUNDAS

KAIP RINKOME IR KĄ IŠSIRINKOME


Gruodžio 22 d. - LR prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimai. Visi, gražiai apsitaisę, šventiškai nusiteikę, skubame atlikti savo pilietinę pareigą! Na, gal ir ne visi šventiškai nusiteikę, gal ir ne visi tą pareigą atlikome, tačiau rinkimai įvyko ir visi, kurie turėjo būti išrinkti arba perrinkti, buvo ir išrinkti, ir perrinkti.

Apie LR prezidento rinkimus nekalbėsime, nes reikia manyti - apie juos bent viena ausimi tikrai esate girdėję. Šiek tiek stabtelėsime prie savivaldybių tarybų rinkimų.

Tarp 10 tūkstančių kandidatų į savivaldybių tarybas buvo 6 Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai (šiek tiek mažoka?!): du Šiauliuose, po vieną Vilniuje, Kaune, Raseiniuose ir Šilalėje. Deja, sėkmė lydėjo tik Edvardą Žakarį ir, reikia manyti, ne todėl, kad jis yra LASS Šiaulių įmonės direktorius. E. Žakaris, kaip politikas, pradėjo reikštis daugiau nei prieš 10 metų. Jis yra vienas populiariausių Šiaulių krašto žmonių. Priminsime, kad socialdemokratų partijos sąraše jis buvo antras, po rinkimų irgi liko antras. Nepasisekė Raseiniuose kandidatavusiai Veronikai Čirvinskienei - į Raseinių rajono tarybą naujai kadencijai ji neperrinkta.

Kiti keturi kandidatai surinko nuo 45 iki daugiau nei 300 pirmumo balsų ir į savo miestų ar rajonų savivaldybių tarybas nepateko. Vis dėlto neturėtume manyti, kad mūsų jiems atiduoti pirmumo balsai liko neišgirsti, nukeliavę į biuletenių urnas, tenai visiškai sutirpo. Štai kad ir Vilniuje kandidatavęs S. Bilevičius - jis gavo 167 pirmumo balsus. Tai leido jam liberalų sąraše pakilti per 13 pozicijų. O jeigu tų balsų būtų kelis kartus daugiau, jei dar mūsų giminės, draugai, bendradarbiai?.. Tikėtina, kad su šiais rinkimais mūsų žmonių politinė veikla nesibaigs, todėl bet koks pakilimas partijos sąraše per keliolika pozicijų gali tapti svaria politinės karjeros pradžia.

Savivaldybių tarybose turėsime tik vieną tikrai "savą" deputatą. Gerai tai ar blogai?

Tikriausiai nėra labai gerai, nors, suprantama, nuomonių gali būti įvairių. Štai LASS Panevėžio ir Utenos apskričių tarybos pirmininko Aloyzo Vilimo nuomone, panevėžiečiai, ir neturėdami miesto taryboje savų žmonių, sugeba šį tą gauti. "Dar neaišku, ar gautume daugiau tada, jeigu turėtume savą deputatą, ar dabar. Gerai, jeigu jis būtų pozicijoje, o jeigu opozicijoje? Didelė tikimybė, kad prasidėtų politiniai žaidimai, sąskaitų suvedinėjimas ir pan. O dabar esame "nenusidėję" nei pozicijai, nei opozicijai."

Kaip sakė didžiausią politiko patirtį tarp neregių turintis E. Žakaris, bent jau Šiauliuose, ir pozicija, ir opozicija yra tokios garbingos, kad negalios žmonių sąskaita politinio kapitalo nesikrauna. Todėl nereikėtų bijoti eiti į politiką, nes, net būnant opozicijoje, galima rasti būdų, kaip savo žmonėms padėti.

O štai kelios LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos pirmininko Stasio Babono mintys: "Aktyvesni aklieji ir silpnaregiai galėtų kandidatuoti į savivaldybių tarybas ir tai, manyčiau, būtų labai sveikintinas dalykas. Tačiau daugelis gabesnių aklųjų ir silpnaregių užima kokias nors vadovaujančias pareigas ar šiaip reiškiasi mūsų organizacijos veikloje - politikai jiems tiesiog nelieka laiko. Liūdna, bet aktyvių, galinčių eiti į politiką aklųjų yra ne taip jau daug. O jie galėtų mūsų organizacijai būti labai naudingi."

Mūsų organizacijos narių aktyvumas, noras dalyvauti viešajame gyvenime ar net jį keisti - atskiro pokalbio, gal net diskusijų stalo tema. O čia norėtume konstatuoti tik vieną, ne patį linksmiausią dalyką - galėtume būti ir aktyvesni.
 

Sigitas Bilevičius (g. 1961 m), LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos pirmininkas.

Lietuvos liberalų sąjunga

eilės numeris sąraše 56

gavo pirmumo balsų 167

po balsavimo liko 43

 
 

Jolanta Jakštaitė (g. 1978 m), LASS Šilalės rajono socialinė darbuotoja.

Lietuvos socialdemokratų partija

eilės numeris sąraše 32

gavo pirmumo balsų 45

po balsavimo liko 26

 
 

Veronika Čirvinskienė (g. 1949 m), Raseinių miesto tiflopedagogė.

Naujoji sąjunga (socialliberalai)

eilės numeris sąraše 2

gavo pirmumo balsų 303

po balsavimo liko 5

 
 

Ginta Petrauskienė (g. 1963 m), LASS Šiaulių miesto ir rajono socialinė darbuotoja.

Lietuvos socialdemokratų partija

eilės numeris sąraše 17

gavo pirmumo balsų 130

po balsavimo liko 17

 
 

Roma Riaubienė (g. 1973 m), UAB "Regplasta" darbininkų profesinės sąjungos pirmininkė.

Nuosaikiųjų konservatorių partija

eilės numeris sąraše 11

gavo pirmumo balsų 208

po balsavimo liko 9

 
 

Edvardas Žakaris (g. 1952 m), Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių įmonės direktorius.

Lietuvos socialdemokratų partija

eilės numeris sąraše 2

gavo pirmumo balsų 4656

po balsavimo liko 2

 

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]