NEREGYS IR VISUOMENĖ

Jolanta ŽAKARIENĖ

ŠIAULIŲ GARBĖS PILIETIS


Rugsėjo 20-22 dienomis Šiaulių miestas šventė savo 766 gimtadienį. Tris dienas mieste aidėjo muzika, šurmuliavo miestiečiai, kvepėjo kepamas jautis ir stručių kiaušinių kiaušinienė. Į šventės šurmulį kaip ir kasmet įsiliejo ir Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų meno mėgėjai.

Šis gimtadienis reikšmingas ne tik patiems šiauliečiams, bet ir visai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai. Komisija, kuriai vadovavo miesto meras V. Volkovas, sudarytai iš visuomeninių organizacijų atstovų, politikų, meno, kultūros, mokslo žmonių, pritarė, kad už nuopelnus Šiaulių aklųjų įmonei, miesto ekonomikai, kultūrai ir menui Šiaulių miesto Garbės piliečio vardas būtų suteiktas buvusiam ilgamečiui šios įmonės vadovui Juozui Dzidolikui. Ši kandidatūra sulaukė ir didžiausio miesto tarybos narių palaikymo.

Rugsėjo 20 dieną nuskambėjus Šiaulių universiteto merginų choro "Littera" atliekamai "Neapolietiškai dainelei" ir Lietuvos Respublikos himnui, prasidėjo iškilmingas posėdis, kurio darbotvarkėje tik vienas klausimas - Garbės piliečių vardų suteikimo ceremonija. Scenoje - šeši ankstesnių metų Šiaulių miesto Garbės piliečiai.

Į baltus krėslus susodinami naujieji Garbės piliečiai - Juozas Dzidolikas ir Kazimieras Šavinis, pirmasis miesto meras po Nepriklausomybės atkūrimo, buvęs Seimo narys, susisiekimo viceministras. Meras jiems įteikia Garbės piliečio medalius, gėlių. J.Dzidolikas ir K.Šavinis pasirašo garbės knygoje, Juozą Dzidoliką sveikina atstovai iš Lietuvos draudimo, buvę bendradarbiai, bičiuliai.

- Tai pats didžiausiais apdovanojimas, kokį esu gavęs. Aštuoniolika metų čia buvo mano namai, čia užaugo trys vaikai. Turėjau savo namus - Šiaulius. Aš ir dabar turiu savo miestą - Šiaulius, tačiau dirbu Vilniuje, - kalba J.Dzidolikas.

Buvęs įmonės vadovas prisiminė dešimtis šiauliečių, su kuriais buvo gera dirbti. Jo darbo laiku neregiai tapo lygiaverčiais miesto bendruomenės nariais, neliko barjero, skyrusio žmones su negalia nuo sveikųjų.

Šventiniame posėdyje dalyvavo Seimo pirmininkas A.Paulauskas, premjeras A.Brazauskas, Seimo pirmininko pavaduotojas V.Andriukaitis, Šiaulių apskrities viršininkas A.Šedžius, Šiaulių rajono meras R.Jakutis, susigiminiavusių miestų iš Latvijos, Baltarusijos, Rusijos savivaldybių delegacijų atstovai.

Savo kalboje, kreipdamasis į naujus miesto Garbės piliečius, Seimo pirmininkas pareiškė:

- Jūs paneigėte posakį, kad savo sodžiuje pranašas nebūsi. Tai jūs paneigėte savo darbais!

Prezidentas V. Adamkus ir Šiaulių miesto Garbės pilietis J.Dzidolikas tautodailininkų mugėjePo posėdžio visi dalyviai, lydimi pučiamųjų orkestro, nužygiavo į Prisikėlimo aikštę, kurioje vyko miesto gimtadienio ir Baltų vienybės šventės atidarymas. Pakelti šventės vėliavą garbė suteikta Juozui Dzidolikui ir Kazimierui Šaviniui. Pasibaigus oficialiai šventei, garbingi svečiai iš Vilniaus, miesto Garbės piliečiai, iškiliausi miesto žmonės pakviesti į mero priėmimą.

Rugsėjo 21 diena - Miestiečių. Į Šiaulius atvyko Prezidentas Valdas Adamkus.

- Vilniuje, kur abu gyvenam, nesusitinkame, o Šiauliuose, tokioj grūsty, susitikom, - nustebo Valdas Adamkus tautodailininkų mugėje sutikęs Juozą Dzidoliką.

Bulvare šalies Prezidento vizito metu kartu su kitais atlikėjais koncertavo Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų liaudiškos muzikos kapela "Šelmiai" bei folkloro ansamblis "Sedula".

Rugsėjo 22 - paskutinioji miesto šventės diena. Prisikėlimo aikštėje vyksta paskutiniai koncertai, Garbės piliečiai pasodina ąžuoliukus Gytarių parko Garbės alėjoje, fejerverkai. Šventė baigėsi.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]