GYVENIMO AKTUALIJOS

Henrikas STUKAS

KUR ILSĖTIS VASARĄ?


Vasara - atostogų ir poilsio metas. Daugelis stengėsi ištrūkti iš miesto prie jūros, upės, ežero. Turtingesni ilsėjosi užsienio kurortuose. Turizmo firmos siūlė poilsiauti ir Lietuvoje: Palangoje, Šventojoje, Nidoje, netgi kaime. Bet turizmo agentūrų siūlomos paslaugos - ne neregiams, silpnaregiams. Jie visi dažniausiai kreipiasi į LASS, nes sąjungos poilsiavietės pritaikytos neregiams. Be to, nedidelės kainos.

Taigi kaip šią vasarą ilsėjosi mūsų sąjungos nariai?

Tradicinės poilsio vietos

Šiemet neregiai ir silpnaregiai ilsėtis galėjo kaip visuomet įprastose poilsiavietėse: "Zelvoje", "Spindulyje" (Šventojoje), bei Palangoje, "Vyturio" reabilitacijos centre. LASS nariams šią vasarą sanatorinis gydymas buvo sunkiau prieinamas: sumažėjo ligonių kasų finansavimas, pasikeitė atsiskaitymo tvarka. Anksčiau buvo atsiskaitoma per valstybinę ligonių kasą, dabar - per teritorines ligonių kasas, kurias finansuoja valstybinė ligonių kasa. Teritorinės kasos gautas lėšas paskirsto poliklinikoms pagal ligonių skaičių. Nebėra antirecidyvinio gydymo finansavimo, kuriuo naudodavosi I grupės invalidų palydovai. Dėl šių priežasčių sumažėjo galimybė patekti gydytis į sanatorijas.

Norintys vasarą gydytis "Vyturio" sanatorijoje turėjo kreiptis į LASS apskričių tarybas. Pasak Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos pirmininko Sigito Bilevičiaus, norintys atostogauti sanatorijoje į eilę užsirašė nuo Naujųjų metų. Bet kelialapis - dar ne garantija, jog neįgalusis važiuos gydytis. Viskas priklauso nuo okulisto ir gydančio gydytojo, nes poliklinikoms yra skiriamos kvotos, todėl nemažai žmonių negauna "palaiminimo". Gavęs kelialapį apskričių taryboje regėjimo invalidas kreipiasi į okulistą, gydantį gydytoją ir teritorines ligonių kasas. Regėjimo invalidai galėjo gauti dviejų tipų kelialapius: apakęs žmogus - reabilitacinį, seniau apakę žmonės - kelialapį palaikomajai reabilitacijai.

Todėl neregiams teko ilsėtis LASS poilsiavietėse.

POILSIS "ZELVOJE". Trakų rajone, prie vaizdingo Zelvės ežero, įsikūrusi LASS Vilniaus įmonei priklausanti poilsiavietė "Zelva" šių metų sezoną pradėjo liepos 1 dieną. Čia šią vasarą buvo galima tik pailsėti, gydymo nebuvo, nes nepavyko gauti lėšų iš teritorinių ligonių kasų. LASS Vilniaus įmonės direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams ir personalui Ramutė Danilevičienė komentuoja: "Sanatorinė licencija šiais metais pasibaigė. Neaišku, ar ji bus pratęsta, nors mūsų sąjungos nariams, įmonės darbuotojams gydomosios paslaugos tikrai būtinos."

"Zelvoje" poilsis buvo organizuotas trimis pamainomis. Pamainos trukmė - 10 dienų. Už poilsį regėjimo invalidams teko mokėti 40 litų, o sveikiesiems - 50 litų. Regėjimo invalidai buvo nemokamai maitinami 2 kartus per dieną. "Zelvoje" yra 1-5 vietų kambariai. Į poilsiavietę buvo centralizuotai nuvežama ir atvežama. Norintys galėjo pasiimti savo patalynę, neatsivežę turėjo už ją mokėti 5 Lt.

Ilsintis "Zelvoje" buvo galima naudotis sauna, sporto aikštynu, treniruoklių sale, valtimis, vandens dviračiais.

POILSIS "NEMUNE". Kauniečiai nuo seno turėjo apie 40 km nuo Kauno, Kretkampyje, poilsio bazę "Nemunas", apsuptą pušynų, šalia Nemuno. Per pamainą čia galėjo ilsėtis iki trisdešimties žmonių. Deja, galėjo! Šios vasaros pradžioje kauniečių laukė nemaloni staigmena. Pasak LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos pirmininko Stasio Babono: "Šiemet mūsų taryba nutarė neorganizuoti poilsio šioje poilsiavietėje. Apžiūrėję poilsiavietę nusprendėme nerizikuoti: viskas čia supuvę, keistina visa santechnika. Poilsiavietės nebeatkursime. Kauniečiai ilsėjosi "Zelvoje" ir "Spindulyje". Poilsiu liko patenkinti. Tiesa, keli silpnaregiai, nepabūgę įspėjimų bei apgailėtinų gyvenimo sąlygų, ilsėjosi ir Kretkampyje."

POILSIS "SPINDULYJE". Ši poilsiavietė įsikūrusi Šventojoje. Pasak "Spindulio" administratorės Dainos Vitkauskienės: "Mes dirbame žmonių patogumui. Norintys galėjo ir gali iš anksto užsiregistruoti. Su organizacijomis pasirašome išankstines sutartis. Užsiregistravus anksčiau - yra nuolaidų. Iš vietas užsisakančių individualiai prašomas 50 litų užstatas. Norinčių poilsiauti prie jūros buvo labai daug. Palyginti su praėjusiomis keliomis vasaromis "Spindulyje" poilsiavo 30 proc. daugiau poilsiautojų ir dvigubai daugiau regėjimo invalidų. Nuolat kabojo lentelė - laisvų vietų nėra."

Šią vasarą "Spindulyje" buvo galima ilsėtis neribotą laiką. Orientacinio poilsio trukmė - 10 dienų. Taikantis prie rinkos sąlygų buvo atsižvelgiama į žmonių pageidavimus. "Spindulyje" galima buvo ilsėtis dvi, penkias, dvidešimt dienų. Kainų sistema irgi labai lanksti. Vietą užsisakius iš anksto ir sumokėjus užstatą dviviečio kambario kaina su visais patogumais vienai parai kainavo 35 Lt, be šilto vandens - 25 Lt, triviečio - 30 Lt, keturviečio - 35 Lt. Tokios buvo sezono įkarščio kainos. Birželį, rugsėjį vienam žmogui už parą tereikėjo mokėti tik 5 Lt. Už patalynę atskirai - taip pat 5 Lt. Norintys galėjo vežtis savo. Neužsakytas iš anksto kambarys buvo 5 Lt brangesnis. Visi išankstiniai užsakymai buvo priimami iki birželio 15 d. Vietas užsisakius iš anksto buvo galima pasirinkti patinkantį kambarį. Kiekvienas LASS narys vienai dienai gavo 5 Lt maitinimo taloną. Maitintis galėjo dviejose kavinukėse - "Auksinės kopos" ir Beržų alėja". Šiemet išleistas ir gražus poilsiavietės lankstinukas.

Ne visi patenkinti organizuojamu poilsiu

Nemažai mūsų sąjungos narių nėra patenkinti organizuojamu poilsiu bei kainomis. Ypač nepatenkinti regos negalią turintys žmonės, gyvenantys kaime. Pasak LASS Švenčionių rajono tarybos pirmininkės Stasės Mažuolienės: "Visi mūsų sąjungos žmonės buvo supažindinti su poilsio sąlygomis. Daugelis gyvena rajonuose. "Zelvos" poilsiavietė jų nedomino. Smalsauta dėl poilsio prie jūros. Deja, didžiausia problema - transportas. Iš Švenčionių į Šventąją - pavyzdžiui, iš Adutiškio - tenka važiuoti per Vilnių su keliais persėdimais. Bilietus reikėtų užsisakyti iš anksto. Ne kiekvienas kaime turi telefoną. O išankstiniai užsakymai iš rajonų nėra priimami. Tektų viską derinti su Vilniaus ir Alytaus apskričių taryba. Tai dar vienas rūpestis. Neregiui ir silpnaregiui tai labai sunki užduotis. Kita problema - daiktai. Važiuojant į pajūrį reikia vežtis daug daiktų, maisto, patalynę. Aišku, "Spindulyje" galima ją gauti už papildomą mokestį. O dabar kiekvienas skaičiuojame ir taupome net centus. Dėl minėtų nepatogumų iš mūsų rajono neregių bei silpnaregių nė vienas nepasinaudojo galimybe pailsėti prie jūros. Mūsų žmonės yra kantrūs. Reikėtų didesnio žmonių aktyvumo. Gal tada būtų galima organizuotai nuvažiuoti iki Vilniaus, kur iš visos Vilniaus ir Alytaus apskrities atvažiavusių jau lauktų samdytas autobusas - jis norinčius nuvežtų į Šventąją, prie Baltijos jūros."

Neįgalieji, gyvenantys kaimuose, ieško ir kitokių galimybių ilsėtis prie jūros. Štai Švenčionių invalidų draugija pasiūlė regos negalios žmonėms, turintiems ir antrinių susirgimų, pailsėti savo poilsio namuose Šventojoje, prie pat jūros. Apie šį poilsį "Mūsų žodis" ir gavo laišką iš Pabradėje gyvenančios Reginos Fantos. Ji rašo: "Man šiais metais pasisekė - rugsėjo 4-9 d. kartu su bendrojo susirgimo neįgaliaisiais ilsėjausi prie Baltijos jūros. Gyvenome invalidų draugijai priklausančiuose poilsio namuose. Sąlygos buvo labai geros: modernūs kambariai, virtuvėje - ne tik visi indai, bet ir mikrobangų krosnelė. Vienos dienos kaina - 8-10 Lt. Noriu paklausti, kodėl viena neįgaliųjų organizacija sugeba organizuoti savo nariams puikų poilsį, o mūsų - ne? Manau, LASS mumis nesidomi ir nesirūpina! Mes, eiliniai nariai, niekam nereikalingi! Nenuostabu, jog tiek daug nepatenkintų."

Redakcija laukia jūsų rašinių apie poilsio organizavimą. Kaip ilsėjotės? Kas patiko, kas nepatiko mūsų sąjungai priklausančiose poilsiavietėse?

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]