TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

OAZĖ NAMUOSE


Būdami miške, prie ežero ar upės, prie jūros, turėdami laiko, pagalvokime, kaip galėtume ilgiau prisiminti vasarą jai pasibaigus. Galbūt norite kam nors padaryti mažą dovanėlę, malonią staigmeną ar paprasčiausiai nustebinti draugus. Tuomet rinkime kriaukleles, vandens ir smėlio nugludintus akmenukus, medžio gabalėlius (ypač gražių jų būna jūros pakrantėje). Pasisemkime į gerai uždaromą indelį - kibirėlį ar plastmasinę dėžutę jūros ar švaraus ežero kranto smėlio, smulkaus žvyro.

IliustracijaGrįžę namo galėsite pasigaminti "oazę", kuri puikiai tiks lauktuvėms ar dovanai.

Pasiruoškime stiklinį indą, dubenėlį, salotinę ar plačią stiklinę taurę. Stiklas turi būti paprastas, negraviruotas, nemargas, geriau storesnis. Nusipirkime mažą kaktusėlį ar sausamėgį augalą (dideliuose prekybos centruose jie kainuoja apie 3 Lt) mažame vazonėlyje 5x5,5 cm, pasiruoškime surinktas gėrybes ir kurkime.

Ant dubenėlio dugno pripilame vieną ar du trečdalius švaraus smėlio - tai tiek, kad ant smėlio pastačius vazonėlį, jo kraštai sutaptų su dubenėlio ar taurės kraštais. Tada iš dubenėlio vidinės pusės šonų apdedame akmenukais (dedame didesnius), užpilame dar smėlio ir iš viršaus dar apdedame smulkiais akmenukais, kriauklelėm, gintarėliais - taip, kad nesimatyų vazonėlio. Gintarėliai suteikia šiltumo ir jaukumo, kurio taip trūksta žiemą. Didesniame stikliniame inde galima sukomponuoti ir kelis augalus. Kaktusus reikia laistyti labai retai ir po mažai. Padėjus ant stalo ar palangės labai papuoš namus, o dovana irgi bus puiki.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]