GYVENIMO AKTUALIJOS

Henrikas STUKAS

LIETUVOJE KAIP EUROPOJE


Tarp neregių bei silpnaregių pati populiariausia - masažuotojo profesija. Pasak Lietuvos aklųjų ir silpnaregių medikų draugijos LASMEDA pirmininko G.Gražulio, 120 turintys regos negalią yra išmokę masažuoti. Neregiui ar silpnaregiui gavus masažuotojo diplomą suteikiama 5 metams teisė (licencija) gydyti žmones. Po penkerių metų būtina licenciją pratęsti Sveikatos apsaugos ministerijoje. Norint ir vėl gauti šią licenciją būtina lankyti 120 valandų kvalifikacijos kėlimo kursus. Jeigu masažuotojas nedirbo daugiau kaip metus, tenka išklausyti 200 valandų trukmės kursus. "Masažo kursus rengia daug kas. Deja, mūsų dėstytojai yra silpnoki, todėl kvalifikuotų dėstytojų tenka ieškoti svetur. Dėstytojus kviesti iš Vakarų brangu. Be to, Vakaruose masažo mokykla nėra stipri. Taigi mus masažo paslapčių moko dėstytojai iš Rusijos - Kislovodsko. Kislovodsko masažo mokykla garsėja nuo senų laikų," - pasakoja LASMEDOS pirmininkas Gintas Gražulis.

Birželio mėnesį mūsų šalyje viešėjo du dėstytojai iš Kislovodsko: medicinos koledžo metodinio masažo kabineto vedėja T. Navickaja ir gydytojas, besispecializuojantis manualinės terapijos srityje, masažo dėstytojas V. Trigubas. Svečiai sutiko pasidalinti mintimis bei įspūdžiais apie Lietuvą ir mūsų masažuotojus.

Dėstytojas Trigubas čia ne pirmą kartą

V. Trigubas Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą. Svečias jau yra mokęs masažo gudrybių mūsų akluosius ir silpnaregius masažuotojus. "Su lietuviais masažo žiniomis bei subtilybėmis dalinuosi jau ketvirtą kartą. Pirmą kartą į Lietuvą atvažiavau 1998 metais. Per tuos ketverius metus Lietuva dideliais žingsniais tolsta nuo Rusijos ir savo ekonomika, ir pragyvenimu. Į akis krenta modernūs nauji pastatai, švarios, tvarkingos gatvės bei daug vakarietiškų mašinų," - įspūdžiais dalijosi svečias iš Kislovodsko.

Pasak svečių, lietuvių masažo mokykla nedaug kuo skiriasi nuo Kislovodsko masažo mokyklos, nes keli neregiai bei silpnaregiai yra masažo mokęsi Rusijoje. Viešnios T. Navickajos nuomonė: "Masažo mokau ir reginčiuosius, ir neregius. Esu įsitikinusi, jog neregiai bei silpnaregiai - labai geri masažuotojai. Jiems masažas - gyvenimas, todėl mokosi labai stropiai. Silpnaregiai masažuotojai iš dėstytojo stengiasi "ištraukti" visas žinias. Nuolat klausinėja, domisi. Su tokiais žmonėmis dirbti - tikras malonumas. Kislovodske kiekvienais metais rengiame pačio geriausio masažuotojo ir geriausios masažo grupės rinkimus. Konkurse dalyvauja visi masažuotojai - nesvarbu, ar gerai, ar blogai mato. Paaiškėjo, jog masažuotojai neregiai ir teorinėmis masažo žiniomis, ir praktiniais įgūdžiais stipriai lenkia reginčiuosius."

"Tiesa, neregius masažo mokyti sunkiau. Masažo mokau jau 11 metų. Mokydamas neregius naudojuosi specialia metodika. Masažuotojui būtina gera judesių koordinacija. Su kiekvienu dirbu individualiai. Iš pradžių žodžiu paaiškinu tam tikrą pratimą. Vėliau kartu einame prie masažo stalo, prie gulinčio manekeno. Pirmiausia aš parodau pratimą. Neregys čiupinėja mano rankas, stebi judesį. Vėliau pats mėgina pakartoti. Aš stebiu. Pamatęs, kad judesys netaisyklingas, paėmęs už rankų parodau, kaip atlikti šį pratimą teisingai. Kartojame, kol neregys išmoksta. Vėliau mokau kito pratimo. Taip pamažu išmokau visų pratimų. Savo mokymo sistemą galėčiau palyginti su anglų kalbos pradžiamoksliu, kuris vadinasi "žingsnis po žingsnio."Taip mokau ir neregius,"- darbo patirtimi su neregiais dalijosi Valerijus Trigubas.

Svečiai iš Rusijos, stebėję mūsų masažuotojus, konstatavo liūdną faktą. Jų nuomone, mūsų masažuotojai yra praradę kai kuriuos masažo technikos dalykus. G. Gražulio nuomonė: "Reikėtų neregiams bei silpnaregiams masažuotojams specialybės dėstytojus ruošti iš pačių neregių tarpo. Neregys ar silpnaregis dėstytojas geriau paaiškins besimokančiam masažo aklam studentui negu regintis dėstytojas. Dabar tokia galimybė yra. Kislovodsko medicinos koledže jau metai, kai rengiami neregiai bei silpnaregiai masažo dėstytojai. Ir pas mus atsirastų norinčių ten mokytis. Deja, LASMEDA neišgali pasiųsti. Gal padėtų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga? Ketiname pagalbos prašyti ir Sveikatos apsaugos ministeriją."

Iš Rusijos į Lietuvą atvažiavę masažo dėstytojai neregiams ir silpnaregiams masažuotojams pasiūlė šį tą naujo iš klasikinio ir netradicinio masažo ir manualinės terapijos derinimo su masažu. Vakaruose ypač populiarus anticeliulitinis, limfodrenažinis masažas. Kursuose buvo mokoma ir rytų masažo.

Kislovodsko medicinos koledžas

Pernai Kislovodsko medicinos koledžas minėjo 45 metų veiklos jubiliejų. Medicinos koledže ruošiami neregiai bei silpnaregiai masažuotojai, atvažiuojantys ne tik iš Rusijos, bet ir iš Ukrainos, Baltarusijos, Kazachstano ir t.t. Koledže laikomasi ne tik tradicijų, bet diegiamos ir įvairios naujovės. Kislovodsko medicinos koledže jau treti metai dėstoma pagal naujas mokymo programas. Anksčiau masažuotojai buvo ruošiami pustrečių metų. Dabar mokymo trukmė pailgėjo iki trejų metų. Norintys gali mokytis ir ketverius metus. Tai vadinamas aukštesnysis lygis.

Norintys mokytis masažo privalo išlaikyti du stojamuosius egzaminus žodžiu: rusų kalbos bei biologijos. Medicinos koledže rusų kalba dėstomi būtini medikui dalykai: anatomija, chirurgija, chemija ir t.t. Dėstomos ir specialios disciplinos, iš kurių trejus metus dėstomas masažas.

Pirmaisiais metais dėstomas klasikinis masažas ir jo rūšys. Mokoma ir žmogaus kūno dalių masažo.

Antraisiais metais dėstomas masažas, taikytinas susirgus konkrečia liga. Štai ligonis širdininkas. Jam būtina paveikti širdies koronarinę sistemą. Dėstomi visi masažo būdai, veikiantys šią sritį.

Trečiaisiais metais dėstomos sudėtingos masažo rūšys, kaip antai: manualinė terapija, segmentinis-reflektinis masažas, taškinis masažas, šacu bei netradicinės masažo rūšys.

Supažindino su masažo naujovėmis

Kislovodsko medicinos koledže dirbantys dėstytojai nemažai dėmesio skiria regos palaikymo ir gerinimo masažui. Norint pagerinti regėjimą ar sustabdyti progresuojančią akių ligą būtina atlikti jungiamojo audinio masažą. Regos profilaktikai taikomas ir taškinis masažas.

Be regą gerinančio masažo, dėstytojai iš Rusijos lietuvius mokė "dilis" technikos - darbo su minkštaisiais žmogaus audiniais. Buvo mokoma relaksacinio raumenų masažo - tai manualinės terapijos sritis. Šie masažo būdai nauji. Jie nepažeidžia žmogaus audinių bei netraumuoja ligonio psichikos.

Dabar pasaulyje populiarėja anticeliulitinis masažas. Kai kas iš mūsų masažuotojų jau daro šį masažą. Daugelis kursuose galėjo jo išmokti.

Buvo dėstomi ir kai kurie visai nauji, Lietuvoje nežinomi itin subtilaus, t.y. vaikų masažo, dalykai.

Svečiai iš Rusijos žadėjo į Lietuvą atvažiuoti ir kitais metais.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]