TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

RIŠIMAS


RankdarbiaiIš senų drabužių ar audinių skiaučių galima pasigaminti puikių namų buičiai tinkamų rankdarbių - tai kilimai, kilimėliai, pagalvėlės, sieniniai kilimai, šventiniai puošybos elementai.

Tam reikia švarius audinius, drabužius sukarpyti maždaug 1-2 cm pločio ir 15-20 cm ilgio juostelėmis. Kai kuriuos audinius (medvilnę, liną ) galima plėšyti įkirpus medžiagos kraštą - bus lengviau ir paprasčiau, beliks tik sukarpyti skersai. Nenusiminkite, jei jums neišeina lygiai sukarpyti juostelių, - rišimui tinka ir nelabai lygios. Kartais tai gaminiui suteikia orginalumo, plastiškumo. Medžiagos rišimui naudojamos labai įvairios - natūralios ir sintetinės, plonos ir storesnės. Jas puikiai galima derinti vieną su kita. Rišame derindami spalvas, galime rišti nederindami iš įvairiaspalvių skiaučių - atrodo linksmai ir įspūdingai.

Rišimo pagrindas - retas tinklas. Peržiūrėkime, gal mūsų namuose yra užsilikęs senas sietelis, naudotas maisto produktams parsinešti, - rezginėlė , gali būti žvejybinio tinklo gabalas arba labai retas maišo audinys, nors jis labiau tinka rišti storais vilnoniais siūlais, ar tiesiog nusinerkime iš prastų nereikalingų storesnių siūlų.

Pasiruošiam norimo dydžio tinklo gabalą - pvz., pagalvėlei - 30x30 cm, kilimui prie lovos (nusipirkime statybinių prekių parduotuvėje standų tinklą) 50x50 cm, imame paruoštas juosteles ir rišame tokiu būdu: juostelę perlenkiam per pusę, sulenktąjį juostelės galą kišam per pirmąją tinklo akį ir ištraukiam per antrąją. Per gautą kilpelę perneriam abu juostelės galus ir užtempiam. Toliau imam kitą juostelę ir atliekam tą patį veiksmą. Nuo kur pradėsime rišti - visai nesvarbu. Pradėjus rišti nuo centro, galima įvairiai rišti skiautes be išankstinio piešinio - kitaip tariant, kurti darbo procese. Tai lengvas ir malonus darbas, nereikalaujantis ypatingo susikaupimo bei įgūdžių.

Rišimo technika galime pasigaminti puikių rankdarbių Kalėdoms, Velykoms ar kitoms progoms papuošti būstą.

Iš storesnės vielos išlanksčius širdelės formą ir aprišus žydromis, baltomis skiautėmis, turėsime puikų kalėdinį suvenyrą, kabinamą ant lango, sienos ar eglutės, - tai priklausys nuo gaminio dydžio. Valentino dienai - bus raudonos, oranžinės širdelės, kurių viduryje galima pakabinti karoliukų, dirbtinių gėlyčių, mažą siūtą širdelę.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]