MEDICINA

 

KONSULTUOJA OFTALMOLOGAI


Vasario 7 dieną nuo pat ankstyvo ryto Vilniuje, Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre, būriavosi silpnaregiai. Jie laukė gydytojų-oftalmologų, kurie atvyko su modernia aparatūra. Silpnaregiai galėjo ne tik gauti oftalmologo konsultaciją, bet ir užsisakyti reikiamus akinius. Tą kartą 4 ligoniams rekomenduota operuotis. Ši akcija nėra vienkartinė. Vilniečiai kiekvieną ketvirtadienį gali tikrintis regėjimą Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre. Regėjimą pasitikrino jau daugiau negu 100 žmonių. Šios akcijos rengėjai dirbs ne tik sostinėje - jei bus pakviesti, lankysis rajonuose bei kituose miestuose. "Mūsų žodis" kalbina akcijos sumanytoją, akių gydytoją bei verslininką ROBERTINĄ KUORĄ.

- Trumpai papasakokite apie save.

- Apie save pasakoti yra pats nedėkingiausias dalykas. Tavo ištartus žodžius gali suprasti įvairiai, tad kalbėsiu trumpai. Pirmiausia esu ir būsiu akių gydytojas, kurio pašaukimas - padėti žmonėms, turintiems regos problemų. Gydytoju-oftalmologu pradėjau dirbti dar besimokydamas rezidentūroje. Ją baigęs 1997 m. įsidarbinau net dviejose sostinės poliklinikose. Dirbdamas ten ėmiausi verslo. Dabar esu įsteigęs Akių ligų gydymo diagnostikos centrą. Man dar priklauso 7 optikos.

- Kas paskatino surengti tokią akciją?

- Tokiam žingsniui reikėjo suaugti. "Suaugti" žodį pasakiau neatsitiktinai. Prieš dvejus trejus metus nebūčiau galėjęs organizuoti - stokojau patirties. Gydytojas lyg vynas: kuo senyn, tuo geryn. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos žmonės - nepaprasti ligoniai: jų akių ligos gan sudėtingos. Net taikant akinius reikia didelio kruopštumo bei išmanymo. Tiesą pasakius, tokia akcija - ne pirma. Man ji - penkiolikta. Tik pradėjęs verslą važinėdavau po Vilniaus rajoną. Rytų Lietuvos rajonuose trūksta akių gydytojų. Pavyzdžiui, Anykščiuose, Šalčininkuose, Švenčionyse nėra gydytojo-okulisto. Tokiose kelionėse kaupiau patirtį. 2000 m. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre besimokantiems vaikams pažadėjome padovanoti keliolika akinių porų.

Gavę duomenis apie akinių stiklus nustebome, nes tokio sudėtingo užsakymo nebuvome turėję. Įvykdžius pažadą atsirado noras ir paskata atlikti sudėtingus užsakymus, nors jie komerciškai nėra naudingi. Mane domina profesinis tobulėjimas. Darbas su silpnaregiais atveria plačias profesinio tobulėjimo perspektyvas. Padėti pasikviečiau itin gerus gydytojus-oftalmologus. Tai mano mokytojai. Jie mielai sutiko. Sudėtingai akinių stiklų gamybai nupirkome naujas, labai tikslias stiklo šlifavimo stakles. Su jomis dirba patyręs medicinos inžinierius.

- Jūsų surengtoje akcijoje dalyvavo žinomi gydytojai-oftalmologai. Kokie?

- Labai ačiū gydytojai Laurai Butkienei. Ji yra daugelio jūsų sąjungos narių gera pažįstama, rodos, pati priklauso jūsų sąjungai. Kitas gydytojas - Jonas Kretkovskis, dirbantis Vilniuje, Medicininės socialinės ekspertizės komisijoje. Tai patyręs, geras akių ligų specialistas, kuriam tokia patirtis irgi naudinga. Mums talkino ir talkins gydytoja Rita Jazukevičienė, kurios specializacija - akių protezavimas bei plastika. Norėdami užtikrinti gydytojų profesinį tobulėjimą, nutarėme įsteigti specialų fondą. Jo tikslas - padėti ir vienyti akių ligų gydytojus. Privačia veikla besiverčiantis oftalmologas, padedamas fondo, galės išvykti tobulintis į užsienį. Prireikus naujos aparatūros fondas suteiks paskolą. Steigiamą fondą drįstu palyginti su "Liūtų klubu". Mes irgi rūpinsimės žmonėmis su regos negalia, juos remsime ne tik pinigais, bet ir konsultuosime bei prireikus operuosime.

- Girdėjau, jog gydytojai prireikus pacientus siųs į Santariškių klinikų Akių ligų skyrių?

- Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre silpnaregius ir ne tik juos konsultuojantys gydytojai yra tikri praktikai. Jie beveik kiekvieną dieną Santariškėse operuoja. Paaiškėjus, jog tikrinamam pacientui būtinas stacionarinis gydymas, ligonis nedelsiant siunčiamas į Santariškes. Po pirmojo patikrinimo viena ligonė jau nusiųsta gydytis. Ne paslaptis, jog į Santariškių klinikų Akių ligų skyrių sunku patekti. Tenka ilgai laukti. O ir gydytoja L. Butkienė, ir R. Jazukevičienė prireikus tikrai pagelbės.

- Tokia akcija, tikėkimės, ne paskutinė?

- Viliuosi, jog tai tik gera pradžia. Susitikę su LASS pirmininku Osvaldu Petrausku aptarėme bendradarbiavimo gaires. Kol kas konsultuosime tik vilniečius. Norintys galės regėjimą pasitikrinti ir pasikonsultuoti kiekvieną ketvirtadienį "Vilkpėdėje". Už paslaugas tenka mokėti. Konsultacijos kaina - 5 Lt. Mūsų centre gydytojo konsultacija kainuoja 25 Lt. Beje, su gydytojais ir reikalinga aparatūra esame pasirengę lankytis įvairiose vietovėse. Mūsų tikslas - ne pinigai, o vilties sugrąžinimas. Laukiu pakvietimų iš kitų miestų ir rajonų.

- Esate ne tik gydytojas, bet ir verslininkas. Papasakokite, kas paskatino imtis verslo?

- Verslo imtis paskatino skurdas bei vargas. Privačiu verslu susidomėjau besimokydamas antrame akių ligų rezidentūros kurse. Žmona tuo metu buvo VI kurso studentė. Per abu mūsų pajamos nesiekė net keturių šimtų litų. O gyventi, valgyti, rengtis reikėjo. Besimokydamas dirbau Misionierių ligoninės traumatologiniame skyriuje. Baigęs mokslus įsidarbinau dviejose poliklinikose. Vis tiek pinigų nepakako. Tuomet nutariau imtis verslo. Mano sėkmės garantas - tai darbo išmanymas. Aš ne tik konsultuoju ligonius, bet ir parenku jiems tinkamus akinius. Pats galiu išmatuoti atstumą nuo akių iki nosies. Tai labai svarbu. Kartais kairė ar dešinė akis nevienodai nuo nosies nutolusios. Todėl akinių stiklus reikia kitaip gaminti - šlifuoti. Manau, akių gydytojas, kuris išrašo akinius, turėtų juos pats ir gaminti, nes geriau už gydantį gydytoją niekas neparinks akinių. Šis darbas man teikia malonumą. Verslo sėkmė - verslo nišos pasirinkimas. Būdamas akių gydytojas, visuomet teigiau, kad mano niša - akių gydymas. Šis pasirinkimas kol kas dar nenuvylė.

- Kodėl "Akių centras"?

- Tai sutrumpintas Akių ligų gydymo diagnostikos centro pavadinimas. Man svarbiausia akių gydymo kabinetai. Juose dirba 12 patyrusių bei visiems gerai žinomų oftalmologų. Optika - tai priedas prie akių gydymo. Mūsų tikslas - kad medicina būtų prieinama ligoniui. Mūsų kabinetai atlieka poliklinikų funkciją. Jie išbarstyti po visą Vilnių pacientų patogumui. Pagrindinis akių centro kabinetas - Dominikonų gatvėje. Čia konsultuoja geriausi gydytojai. Atliekamos ir kai kurios nesudėtingos operacijos: pavyzdžiui, chalezino (šalto miežio) operacija, už kurią pacientas moka 50 Lt. Po šios operacijos pacientas gali iš karto grįžti namo. Kitą dieną ateina pasikeisti akies tvarsčio. Operuojant moderniais prietaisais po akimi nebūna mėlynės. Naujagimiams zonduojame akių kanalus. Ši operacija kainuoja 40 Lt. Mažylis nejaučia jokio skausmo. Darome ir kitokių operacijų. Operuojančius gydytojus aprūpiname moderniausia technika. Tikiu - greit dėl lėšų stygiaus ligoninės siūlys mums nuomotis savo operacines.

- Ko gali tikėtis žmogus, apsilankęs jūsų optikose?

- Esu suformavęs kelis principus, kurių besąlygiškai laikausi. Dėl to ir klesti mano verslas. Pirmiausia - viskas kliento patogumui. Mes darome viską - nuo pradžios iki pabaigos: tai ne tik gydytojo konsultacija, bet ir akinių parinkimas bei užsakymas. Akiniai pagaminami per pusvalandį. Antra - kuo mažesnės kainos. Mūsų optikose tikrai nėra brangūs akinių rėmeliai bei lęšiai. Palyginti su kitomis optikomis, čia kainos dvigubai mažesnės. Lankytojai visuomet gali tikėtis nuolaidų. Daugeliui kyla įtarimas, kodėl mano optikose taip pigu. Atsakymas paprastas: daugelis žinomų optikų labai daug lėšų išleidžia reklamai. Reklamai skirtos lėšos įskaičiuojamos į akinių kainą. O mūsų optika reklamai beveik neskiria lėšų, todėl akiniai čia gerokai pigesni negu kitur. Optikose dirba ne eilinės pardavėjos, o medicinos seserys, kurios stengiasi pagelbėti ligoniui: prireikus suteikia kvalifikuotą konsultaciją bei pagalbą.

- Ar tikrai jūsų optikose žmonėms su regos negalia taikomos specialios nuolaidos?

- Žmonėms su regos negalia galioja ligonių kasų už akinius bei stiklus kompensuojama tvarka. Kartą per dvejus metus silpnaregiui skiriama 250 Lt kompensacija. Jeigu akiniai kainuoja 300 Lt, ligonių kasa kompensuoja 250 Lt, o 50 Lt sumoka pats silpnaregis. Bet kokiu atveju silpnaregiams užtikrinama 25 proc. nuolaida.

Kalbėjosi Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]