TAI ĮDOMU

Phil SCOTT

EKRANAS AKYJE


Firmos "Microvision" reklamos reikalų direktorius Matt Nichols grįžo iš Niujorke kuriamo sekso muziejaus. Čia jis demonstravo įrengimą, pavadintą Nomad. Tai tinklainės skeneris. Juo galima tinklainėje rodyti tekstą ir grafinius vaizdus. "Jie bando sukurti interaktyvų muziejų," - aiškina Nichols.

Savaime suprantama, kad naujieji prietaisai domina ir JAV kariuomenę. Jais norima apginkluoti malūnsparnių pilotus. Naudojant specialią kompiuterinę įrangą naujasis prietaisas galėtų rodyti kryptį, aukštį, greitį, ginklų būklę. Visa ši informacija būtų rodoma viena spalva, kad netrukdytų stebėti aplinką. "Informacija į piloto akį patenka taip, kad jam susidaro įspūdis, jog tekstas matomas begalybėje, - sako "Microvision" firmos mokslininkų vadovas Thomas Lippert. - Pilotas, nuo aplinkos nenukreipdamas žvilgsnio, regėjimo lauke visą laiką turi svarbiausią informaciją".

Ištisus dešimtmečius JAV karinės oro pajėgos siekė įsigyti prietaisų, svarbiausią informaciją rodančių ant priekinio lėktuvo ar malūnsparnio stiklo, bei virtualią realybę atkuriančius šalmus. Naujoji technika, matyt, privers šių siekių atsisakyti. Nomad yra lengvas - pramoniniu būdu gaminamas prietaisas turėtų tesverti pusę kilogramo. Nomad sukinėjasi kartu su piloto galva. Tai ypač pravers malūnsparnių pilotams, nes, orientuojantis vien pagal prietaisų parodymus, šią kovinę mašiną vairuoti yra labai sunku, todėl tenka dažnai dairytis į šalis pro malūnsparnio langus. "Net ir esant gana stipriai vibracijai, - sako T. Lippert, - vaizdas nekrūpčioja, kaip kad žiūrint labai senus kino filmus". Tokį prietaisą sukurti jau buvo bandyta ir anksčiau, tačiau tik Nomad negadina regėjimo lauko, nes vaizdas pateikiamas kaip brėžinio linijos.

Praėjusių metų birželio pabaigoje Nomad buvo išbandytas skrydžio metu. Gali būti, kad prie prietaiso bus prijungtas balsu valdomas kompiuteris. "Microvision" mano prekybą šiais prietaisais pradėti šių metų rudenį. Nomad turėtų kainuoti 8-10 tūkstančių JAV dolerių.

Nomad galės naudotis ne vien malūnsparnių pilotai. Šis prietaisas praverstų ir skrydžių valdymų dispečeriams: nenuleisdami žvilgsnių nuo dangaus jie kartu galėtų matyti ir svarbiausią informaciją apie oro uosto erdvėje esančius lėktuvus. Nenuleisdami žvilgsnio nuo operuojamos vietos, chirurgai galėtų matyti visą informaciją apie operuojamo žmogaus būklę. Dūmų pilnose patalpose gaisrininkai galėtų orientuotis akyse turėdami pastato planą. Pacientai, kuriems nustatyta akies geltonosios dėmės degeneracija, su šiuo prietaisu atgautų galimybę skaityti. Na, ir dar lieka sekso muziejus, bet, kaip sakoma, Nomad prisitaikys čia kiekvienas pagal savo ištvirkimo laipsnį.

"Swiat nauki", 2001 Nr.11

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]