LASS CENTRO TARYBOJE

Zita JUODKIENĖ

RUDENS DARBAI


LASS centro taryba aktyviai dalyvavo Lietuvos Vyriausybei rengiant 2001 m. rugsėjo 21 d. priimtą nutarimą Nr.1133 "Dėl kai kurių prekių, gaminamų pataisos darbų įstaigose, valstybės įmonėse prie pataisos darbų kolonijų, kuriose dirba daugiau kaip 50 proc. nuteistųjų, įmonėse, kuriose dirba daugiau kaip 50 proc. invalidų, taip pat įmonėse prie sveikatos priežiūros įstaigų, kuriose darbo terapijos pagrindais dirba daugiau kaip 50 proc. pacientų, ir jų teikiamų paslaugų pirkimo". Šio nutarimo pirmu punktu Lietuvos Vyriausybė įpareigojo ministerijas ir kitas įstaigas, gaunančias finansavimą iš valstybės biudžeto, ne mažiau kaip 10 proc. skirtų asignavimų panaudoti pirkimams iš nutarime minėtų organizacijų įmonių.

LASS centro taryba kreipėsi į LR Vyriausybę, LR Seimo pirmininko pavaduotoją G.Steponavičių, LR Seimo Socialinių ir darbo reikalų komiteto pirmininką A.Sysą, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką A.Butkevičių, Socialinės apsaugos ir darbo ministrę V.Blinkevičiūtę, kad, priimant naują Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą, būtų paliktos galioti šio mokesčio lengvatos LASS įmonėms.

Po Socialinės apsaugos ir darbo bei Ūkio ministerijų specialistų pasitarimų, kuriuose buvo nagrinėjamos LASS centro tarybos keliamos aklųjų įmonių problemos bei siūlymai dėl jų perspektyvų, Ūkio ministerijoje sudaryta darbo grupė, kuri toliau nagrinės visų invalidų įmonių problemas ir siūlymus pateiks Vyriausybei. Šios darbo grupės specialistai lankėsi ir LASS Kauno įmonėje. Jų nuomone, įmonė gali sėkmingai dirbti, tačiau būtina sutvarkyti vadybos problemas.

LASS centro taryba, išnagrinėjusi projektus, pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Invalidų reikalų tarybai pasiūlymų į "Užimtumo didinimo 2001-2004 m. programą" bei į "Nacionalinę neįgaliųjų socialinės integracijos programą 2003-2012 metams". Siūlymuose į socialinės integracijos programą atkreiptas dėmesys į tai, kad į programos vykdymą labiau turi būti įtrauktos invalidų nevyriausybinės organizacijos ir patys neįgalieji.

Nors šį rudenį LASS centro taryba ne kartą kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos generalinį direktorių V.Milaknį bei Radijo direktorių K.Petrauskį, kad dėl radijo programų pertvarkos nenukentėtų akliesiems svarbi radijo laida "Sutik mane, pažink mane" (vedėja žurnalistė G.Padribonienė), atskira laida akliesiems per pirmą radijo programą neišliko. Ji bus transliuojama penktadieniais 8.10 val. per antrąją programą tik kaip laidos "Šeimos rytas" dalis (15 min.).

Dar rugsėjį LASS centro taryba kreipėsi į Kultūros ministeriją, prašydama tapti profesionalaus Lietuvos aklųjų choro "Vilnius" steigėja, perimti iš Invalidų reikalų tarybos choro finansavimą ir koordinuoti bei prižiūrėti šio choro kūrybinę veiklą kaip ir viso profesionaliojo meno. Regėjimo invalidų dalyvavimas choro kūrybinėje veikloje neturėtų lemti šio profesionalaus meninio kolektyvo priklausomybės Invalidų reikalų tarybai. Atsakymas kol kas negautas.

Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga vyko LASS centro tarybos organizuotas seminaras "Kas tinka neregiui, netrukdo ir matančiam", skirtas aplinkos tinkamumo žmonėms su regėjimo negalia problemoms. Po seminaro įsteigta viešosios ir informacinės aplinkos pritaikymo akliesiems ir silpnaregiams visuomeninė komisija, jos pirmininkas - "Mūsų žodžio" vyriausiasis redaktorius V.Gendvilas.

Lapkričio mėnesį išsiųsti LASUC profesinio mokymo skyriaus moksleivių rankų darbai ir silpnaregio keramiko M.Rutkausko kūriniai į Vokietiją. Padedant mūsų rėmėjui ponui K.Herbui, šie darbai dalyvavo lapkričio 28 dieną Oberurselio miesto rotušėje atidarytoje Kalėdinėje mugėje.

Parengti ir pateikti keli projektai. Projektas "Pajuskime gamtą drauge su Sezanu" pateiktas Lietuvos Respublikos kultūros ir sporto rėmimo fondo paskelbtam konkursui. Projektą numatyta įgyvendinti 2002 metais kartu su Lietuvos dailės muziejumi. Vienam iš Olandijos fondų pateiktas projektas dėl baldų apmušimo dirbtuvės steigimo Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre, Vilniuje. Jei šiam projektui įgyvendinti pavyks gauti lėšų, bus įsteigtos 5 darbo vietos silpnaregiams baldų apmušėjams, kurie vėliau galės pradėti savo verslą.

LASS aktyviai dalyvauja Europos aklųjų sąjungos veikloje. Europos aklųjų sąjungos Žmogaus ir socialinių teisių komisijos pavedimu LASS atsako už socialines teises atsakingų asmenų Europos nacionalinėse aklųjų organizacijose tinklo kūrimą bei palaikymą. Šis tinklas pavadintas "Hermes", jame - 37 žmonės iš tiek pat Europos šalių. Rugsėjo mėnesį Anglijoje komisijos darbo grupė parengė tarptautinio seminaro programą "Hermes" nariams. Seminaras vyks 2003 metais, jame bus pristatyti naujausi įstatymai, skirti žmonėms su negalia, ir jų įgyvendinimo būdai.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]