RENGINIAI

 

BALTIJOS BANGA - 2001


Festivalio dalyviaiRugpjūčio 25 dieną Estijoje, Piarnu mieste, vyko tradicinis Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių estradinės muzikos festivalis "Baltijos banga - 2001". Iš Lietuvos į šį festivalį buvo pakviesti du kolektyvai: popmuzikos grupė "Meniu" (vadovas Audrius Lenkšas) iš Kauno ir retro muzikos ansamblis "Prisiminimas" (vadovas Pranas Mačernis) iš Klaipėdos.

Įspūdžiais iš festivalio paprašiau pasidalinti kauniečius Audrių Lenkšą ir Stasį Baboną.

Kokios šalys ir kokie kolektyvai dalyvavo jau tradiciniu tapusiame festivalyje?

Stasys: Festivalio mastas, beje, ir trukmė gana kuklūs. Be anksčiau minėtų Lietuvos atstovų, dar išvydome estradinį ansamblį "Epsilons", vokalinį-instrumentinį ansamblį "Kaugurišši" ir Ciesio estradinį duetą "Zeljabiedri" iš Latvijos, o estams atstovavo Tartu diksilendo-džiazo ansamblis "Fooniks" ir Saaremo saloninės muzikos ansamblis "Viu", tad didele muzikos įvairove šis festivalis nepasižymėjo.

Kaip vyko festivalis? Gal iš kitų išsiskyrė formos ar turinio naujumu? Ar buvo iš ko pasimokyti?

Audrius: Ypatingų naujovių tikrai nebuvo. Įprastas tradicinis kolektyvų pristatymas, nepateikiant net kuklios jų vizitinės kortelės. Minimalus skaičius žiūrovų irgi rodė, kad išskirtinio dėmesio šiam festivaliui nebuvo skirta. Tiesa, koncertavome puikiai įrengtoje salėje, naudojomės gera garso aparatūra.

O kas skynė nugalėtojų laurus? Ir koks ansamblis sudomino savo išskirtinumu, o gal tiesiog aukšta muzikine kultūra?

Audrius: Kitokiu muzikiniu stiliumi išsiskyrė Tartu diksilendo-džiazo orkestras "Fooniks". Jie grojo tradicinį diksilendą ir tai darė labai gyvai, labai smagiai. Jų pasirodymas jaudino žiūrovus.

Stasys: Geriausiu instrumentalistu buvo pripažintas latvių gitaristas, diplomu buvo apdovanotas ir latvių vokalinis duetas. Už gražų vyrišką vokalo skambėjimą diplomas buvo įteiktas broliams Audriui ir Artūrui Lenkšams, geriausiu vokalistu vyru buvo pripažintas klaipėdietis Jonas Drėgva. Grįžtant prie latvių gitaristo būtina papasakoti, kaip virtuoziškai jis elgėsi scenoje. Kiek pagrojęs atsuko žiūrovams nugarą, gitarą taip pat permetė ant nugaros ir pradėjo stebinti visus tikrai fantastišku grojimu. Tai jau buvo panašu į triuką cirke.

Audrius: Sudomino ir dar vienas iki šiol negirdėtas dalykas - buvome pakviesti paplaukioti laivu, pritaikytu žmonėms su judėjimo negale. Privažiavus prie laivo invalido vežimėliu, įtaisu, panašiu į dvinagę šakę, vežimėlis pakeliamas ir nuleidžiamas ne į laivą, o tarsi pritvirtinamas prie borto. Žmogus tiesiog gali paliesti vandenį.

Stasys: Lietuvių garbei reikia pasakyti, kad mes organizuodami panašų renginį, tikrai pasirūpiname ir jo reklama, ir scenos apipavidalinimu, ir daugeliu kitų dalykų, apie kuriuos estai tiesiog pamiršo. Trūko ir susikalbėjimo. Likome patenkinti tik žiuri pirmininko profesionalumu ir jo rodoma pagarba atlikėjui. Kalbėjo visiems suprantama rusų kalba, labai kvalifikuotai įvertino visų kolektyvų pasirodymus.

Nebūtume sulaukę ir šilto festivalio pabaigos akcento, jei ne klaipėdietė Aredna Jokubauskienė, kuri kolegoms estams ir latviams padovanojo po lietuvišką šakotį ir sukėlė tikrą pagyvėjimą salėje. Tai ir buvo vienas efektingiausių festivalio akcentų.

Už kelionę į estradinės muzikos pasaulį Estijoje esame labai dėkingi LASS centro tarybai. Jau esame pakviesti į 2002-aisiais vyksiantį estradinės muzikos festivalį Latvijoje. Tikimės, kad susitikimai su Baltijos šalių dainininkais ir muzikantais taps tikra švente.

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Gražina SIDEREVIČIENĖ

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]