MEDICINA

 

SENATVĖS AKIŲ LIGOS


"Mūsų žodžiui" apie senatvės regėjimo sutrikimus pasakoja Vilniaus Misionierių ligoninės suaugusiųjų akių ligų skyriaus vedėja Loreta Sipailienė.

Akies tinklainės degeneracija

Ją galima drąsiai vadinti senų žmonių liga. Aišku, kartais pasitaiko įgimtų akies tinklainės degeneracijos formų. Tai tikrai reti atvejai, sudarantys vos kelis procentus. Šią ligą sukelia prasta akies kraujotaka ir pablogėjusi medžiagų apykaita. Akies tinklainės ląstelės yra labai jautrios. Ypač deguonies stygiui. Pablogėjus akies kraujotakai, ląstelėms pradeda trūkti deguonies. Sveikas tinklainės ląsteles, kurios nepaliestos degeneracijos, sąlyginai pavadinsiu "protingosiomis". Žmogui senstant, mažėja ir tų "protingųjų" akies tinklainės ląstelių. Jų vietą užima mažiau diferencijuotos ląstelės. Jas sąlyginai pavadinsiu "neprotingosiomis". Kai akies tinklainėje sumažėja "protingųjų" ląstelių, susidaro "neprotingųjų" ląstelių sankaupos degeneraciniai židiniai. Pažeistoji tinklainės dalis nedalyvauja kuriant regėjimo vaizdą. Kartais tokie degeneraciniai židiniai yra labai maži. Žmogui jie netrukdo gerai matyti. Pasitaiko, kad toks židinys yra akies dugno centre. Tada žmogus pastebi, jog akyje kažkas ne taip. Iš pradžių negali skaityti, vėliau prastai mato iš arti. Ligai progresuojant sutrinka ir regėjimas į tolį. Laimė, nuo tinklainės degeneracijos ligoniai pilnai apanka labai retai. Nors liga progresuoja, tokie ligoniai be pagalbininkų gali orientuotis erdvėje. Progresuojant periferinei tinklainės degeneracijai, akies tinklainėje atsiranda plyšių, pasireiškiančių žaibavimu, juoduliukų skraidymu.Tokiu atveju reikia būtinai kreiptis į gydytoją, nes gali išsivystyti tinklainės atšoka.

Atsiradus akies tinklainėje plyšiams, taikomas lazerinis gydymo metodas. Akies tinklainė apšaudoma argoniniu lazeriu. Gydytojai, esant akies tinklainės degeneracijai, stengiasi pagerinti akies kraujotaką ir šitaip išsaugoti "protingąsias" ląsteles. Oftalmologai į pagalbą pasitelkia terapeutus. Pasitarę išrašo kraujagysles plečiančių vaistų. Gydant šią ligą svarbi vitaminų terapija. Naudojami A, E, B grupių vitaminai. Neapsieinama ir be medžiagų apykaitą gerinančių vaistų. Deja, akių lašeliai, gydant akies tinklainės degeneracinius susirgimus, neefektyvūs.

Akių sausėjimas bei ašarojimas

AKIŲ SAUSĖJIMAS. Liūdna, bet tenka konstatuoti faktą, jog ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje sparčiai daugėja ligonių, besiskundžiančių akių sausėjimu. Akių sausėjimas - ašarų liaukų gamybinės funkcijos sutrikimas. Akis, negaudama pakankamai ašarų, išsausėja.

Šia liga dažniausiai skundžiasi senyvo amžiaus moterys. Akių sausėjimą sukelia daug įvairiausių faktorių.

1. Netinkamos darbo sąlygos. Darbas sausoje, dulkėtoje patalpoje. Dėl to sutrinka ašarų gamyba.

2. Įtakos turi klimato sąlygos.

3. Įtemptas, ilgas darbas su kompiuteriu. Tai aktualu jauniems žmonėms. Ilgai, įtemptai žiūrint į kompiuterio monitorių akys mažiau mirkčioja. Dėl to pagaminama mažiau ašarų, sausėja ragena.

4. Sausų akių sindromą sukelia reumatinės ligos bei nuo reumato ilgą laiką vartojami vaistai. Šiais atvejais oftalmologas gydo ligonį kartu su reumatologu.

5. Ilgalaikis akių lašelių naudojimas. Lašeliai gali slopinti ašarų liaukų funkciją.

6. Įvairiausi akių uždegimai.

Žmogus ne iš karto gali pasakyti, jog jo akys yra išsausėjusios. Dažnai ligoniai jaučia, lyg kas būtų į akis pripylęs smėlio, lyg kažkokį svetimkūnį. Paradoksalu, bet kartais tokie ligoniai skundžiasi akių ašarojimu. Ašarojimo priežastis paprasta: akims pradėjus džiūti, akis reflektoriškai didina ašarų gamybą. Deja, tai tik laikinas ašarojimas. Progresuojant akių sausėjimui, akys parausta. Pavalius akį, iš jos tįsta siūlų formos gleivės. Šie "siūlai" labai dirgina akį.

Akių sausumas nustatomas nesunkiai. Pagrindinis tyrimo būdas - Širmerio mėginys. Tai juostelė, kurią būtų galima palyginti su sugeriamuoju popierėliu. Ji yra užkišama už apatinio akies voko. Laikoma tam tikrą laiką. Ištraukus matuojamas juostelės drėgnumas.

Akių sausėjimui gydyti sukurta gausybė įvairiausių lašelių. Šie vaistai vadinami dirbtinėmis ašaromis. Lietuvoje taip pat yra gaminamos vienos rūšies dirbtinės akies ašaros - "Kaugliukinas". Populiariausios yra Alkono firmos "Tears naturale". Gaminant šiuos vaistus naudojamas naujas konservantas, kuris beveik nedirgina akių. Ypatingai jautrioms akims yra gaminamos dirbtinės ašaros be konservantų. Deja, kol kas į mūsų šalį tokios dirbtinės ašaros dar neatkeliavusios. Labai sausėjant akims, galima ašarų kanalėlius užkimšti specialiais kamšteliais.

Sausėjant akims, ligonis gali sau padėti ir buitinėmis priemonėmis. Šildymo sezono metu būtina kambariuose palaikyti drėgmę. Paprasčiausiai tereikėtų šalia radiatorių pastatyti indą su vandeniu. Patartina nešioti akinius. Jie sulaiko akyse drėgmę. Akinių šonuose būtų tikslinga prisitaisyti specialius skydelius - jie padės sulaikyti drėgmę akyse. Liaudies medicinoje patariama sausas akis drėkinti seilėmis. Lankydamasi užsienyje mačiau kelias operacijas, kada seilių latakai buvo nutiesti būtent į akis. Tai labai drastiškos operacijos. Bet ką daryti, jeigu žmogui taip sausėja akys, kad jis priverstas kas 5 minutes lašinti dirbtines ašaras? Dirbtines ašaras galima lašinti pagal poreikį, daug kartų per dieną. Lašinimų dažnumas priklauso nuo akių sausumo.

AKIŲ AŠAROJIMAS. Jį būtų galima apibūdinti kaip kai kurių akių ligų simptomą. Ašarojimas atsiranda arba dėl per didelės sekrecijos, kai ašaros nesuspėja nutekėti į nosį (hipersekrecinis ašarojimas), arba dėl mechaninių kliūčių, trukdančių ašaroms nutekėti ašarų takais (retencinis ašarojimas). Hipersekrecinis ašarojimas būna emocinis, asocijuotinis (čiaudant, vemiant), o taip pat refleksinis, atsirandantis dėl akių uždegiminių procesų, patekus į akis krislams, įvairioms cheminėms medžiagoms ir t.t., nes šiuo atveju ašarojimas tai apsauginė akies reakcija.

Retencinis ašarojimas yra pagrindinis, o kai kada ir vienintelis ašarų nutekamųjų takų patologijos simptomas. Būna ir vienos, ir abiejų akių. Tai labai įkyrus, varginantis žmogų simptomas, ribojantis kai kurių profesijų atstovų darbingumą (lakūnų, kai kurių karinių specialybių žmonių ir kt.). Seniems žmonėms dėl amžiaus susiaurėja ašarų latakai, todėl nuolat ašarojama. Ypač ašarojama, kai šaltas ir vėjuotas oras. Retencinio ašarojimo priežastis gali būti bet kurioje nutekamųjų ašarų takų vietoje, tačiau dažniausiai tai būna apatinių vokų ašarinių taškučių neteisinga padėtis (išvirtimas, dislokacija) ir ašarų latako nepraeinamumas. Retencinio ašarojimo gydymas beveik išimtinai chirurginis, nors kartais padeda ir ašarų takų zondavimas.

Kitoks ašarojimas yra gydomas specialiais lašiukais, mažinančiais ašarų sekreciją.

Saugokime akis

Ne be reikalo pas mus yra posakis - saugok kaip savo akis. Iš tikro taikliau nepasakysi. Akis saugoti būtina. Nesvarbu, kokio amžiaus esi. Nors jūsų akys atrodo sveikos, neskauda, nepatingėkite nors vieną kartą per metus apsilankyti poliklinikoje. Sugaišite pusvalandį, bet užtat galėsite būti tikri dėl regėjimo. Jeigu akyse pastebėsite ką nors neįprasta, nedelskite kreiptis į specialistą. Deja, mūsų žmonės labai kantrūs. Jie kenčia iki paskutinės akimirkos. Tik nebegalėdami ištverti ateina pas oftalmologus. Ligai paūmėjus, daug sunkiau su ja kovoti, negu būtų kreiptasi pradžioje.

Esu pastebėjusi, jog senyvi žmonės vengia akinių. Tai didžiulė klaida. Žmogus nesąmoningai stengiasi matyti kuo geriau. Akyse nuolat tvyro įtampa, skatinanti įvairiausias akių ligas. O akiniai įtampą pašalina. Akiniai akis saugo ir nuo įvairiausių svetimkūnių, mažina akių ašarojimą.

Ne man aiškinti, kas yra aklumas. Dažniausiai žmogus susigriebia po laiko ir save keikia už kvailumą. Deja, vėlu. Tamsa, užtraukusi akis, nenori trauktis ir nesitrauks.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]