SPORTAS

Lidija LUKŠYTĖ

EUROPOS ČEMPIONATO STAIGMENOS


Lietuvos sportininkų delegacijaIš XI Europos atvirojo lengvosios atletikos čempionato, rugpjūčio 5-11 dienomis vykusio Lenkijoje, Bialistoke, grįžo Lietuvos aklųjų sporto federacijos delegacija. Devyni į rinktinę patekę sportininkai iš Vilniaus "Šaltinio", Kauno "Sveikatos", Šiaulių "Šiaulių" ir Panevėžio "Šviesos" sporto klubų į Lietuvą grįžo pasipuošę 14 medalių.

Lenkai pasitiko draugiškai

Šiųmetiniam Europos čempionatui pasirinktas nedidelis Lenkijos miestas Bialistokas buvo strategiškai gera vieta mūsų sportininkams. Į Bialistoką Lietuvos delegacija važiavo traukiniu, kelionė nebuvo labai varginanti ir ilga - kelyje sugaišta tik viena diena. Sportininkų nekankino ir klimatas - Lenkijoje oras buvo toks pat kaip ir Lietuvoje.

Delegacijos vadovas, Lietuvos aklųjų sporto federacijos generalinis sekretorius Rimantas Venckutonis pasakojo, jog čempionatui lenkai buvo gerai pasirengę. Tik kartais "užkliūdavo" ne visuomet profesionalus teisėjų darbas. Dėl netikslių įrašų čempionato protokoluose gali kilti sunkumų ir Lietuvos sportininkams.

Dalyvauti Europos čempionate, vykstančiame kaimyninėje Lenkijoje, daugeliui Lietuvos rinktinės narių neįprasta. Į Lenkiją mūsų sportininkai vykdavo dažniausiai tik draugiškų varžybų. Europos čempionate Lenkijoje yra buvęs tik kaunietis Parolimpinių, Pasaulio ir Europos čempionatų čempionas bei prizininkas Vytautas Girnius. Prieš 24 metus Poznanėje vykusiame Europos čempionate V.Girnius šuolio į tolį sektoriuje buvo trečias. Šiųmetiniame čempionate sportininkas iškovojo antrąją vietą, tik ieties metimo sektoriuje.

Kalbinti sportininkai čempionato atidarymo iškilmimėmis nebuvo itin sužavėti. Kai kurie jų, pavargę nuo ilgų sveikinimo kalbų ir nesulaukę fejerverkų, nuėjo ilsėtis į viešbutį. Uždarymas buvo kur kas smagesnis - vyko prie vaišių stalo restorane, iki paryčių buvo šokama.

Vieta, kurioje sportininkai gyveno, buvo puikiai pritaikyta miegui ir poilsiui. Delegacijos gyveno prabangiame keturių žvaigždučių viešbutyje su dengtu baseinu. Jame dažniausiai ir būdavo leidžiamas laisvalaikis po atkaklių kovų.

Sportininkai liko patenkinti ir maitinimu. Tiesa, mėgstantys sočiai pavalgyti, turėjo atsigriebti per pusryčius. Tada būdavo dengiamas švediškas stalas. Maistas per pietus ir vakarienę buvo griežtai normuojamas - kiekvienam žmogui tik po vieną porciją.

Norintiems išsamiau susipažinti su Lenkijos kraštovaizdžiu kasdien buvo siūlomos ekskursijos po Bialistoko apylinkes. Pasižiūrėti senųjų totorių mečečių, kaip statoma nauja Lenkijos neigaliųjų sportininkų mokomoji treniruočių bazė, buvo nuvykę ir mūsų delegacijos nariai - sportininkas Egidijus Biknevičius bei jo treneris Saulius Leonavičius.

Anot Bialistoke anksčiau viešėjusio R.Venckutonio, miestas šiuo metu labai pagražėjęs.

9 žmonės - 14 medalių

Iš Europos čempionato lietuviai parsivežė 3 aukso, 9 sidabro ir 2 bronzos medalius.

"Lietuvos delegacija pasirodė taip, kaip galėjo, - sakė R.Venckutonis. - Sportininkai, kuriems Europos čempionatai - ne naujiena - parodė stabilius rezultatus ir iškovojo medalius. Kai kurie mūsų varžovai buvo pasirengę geriau, nei tikėjomės, kai kurie "atėmė" iš mūsų auksą perėję iš kitų regėjimo aštrumo grupių".

Čempionate dalyvavo 300 sportininkų iš 32 valstybių. Drauge su europiečiais varžėsi aklieji ir silpnaregiai iš JAV, Tuniso, Irano, Meksikos ir Taivanio.

Kaunietis Kęstutis Bartkėnas (treneris Alfonsas Buliuolis) tapo dviejų nuotolių čempionu. 10 000 m įveikęs per 33.08,2, 5000 m K.Bartkėnas taip pat įveikė pirmas (15.31,46). Trečiasis aukso medalis priklauso čempionato debiutantui Andriui Kalveliui (treneris Pranas Šaučikovas) iš Šiaulių (800 m - 2.03,71).

"Kai Lietuvai atstovauti išvyksta debiutantai, niekas jiems dažniausiai neprognozuoja prizinių vietų ir jie patys neplanuoja jų iškovoti, - sakė delegacijos vadovas. - Andriaus Kalvelio rezultatai, kuriuos jis pasiekdavo Lietuvoje, leido tikėtis medalio, tačiau iškovotas aukso medalis maloniai nuteikė visą delegaciją, nes tai buvo pirmas startas čempionate ir nustebino Lietuvą. Aukso medalis buvo netikėtas ir pačiam sportininkui".

Daugiausia į Lietuvą parvežta sidabro medalių. Vienoje grupėje su K.Bartkėnu startavęs vilnietis Linas Balsys (trenerė Felicija Karoblienė) 10 000 m ir 5000 m įveikė antras (33.30,12 ir 15.56,06). Po du sidabro medalius - 800 m (2.33,78) ir 400 m (1.05,52) - parsivežė panevėžietė neregė Sigita Markevičienė (treneris Sergejus Sokolovas) ir kaunietis Rolandas Urbonas (treneris Saulius Kleiza, rutulio stūmimas - 14,82 m, diskas - 42,28 m). Sidabro medalininkas kaunietis Vytautas Girnius (treneris Bronislavas Giržadas) ietį nusviedė 34,92 m, panevėžietė Dangutė Skėrienė (treneris Jonas Auga) rutulį nustūmė 10,98 m. Diana Bartkėnienė (Kaunas, treneris Juozas Miliauskas) į aukštį iššoko 1,45 m ir pasiekė šios rungties Lietuvos Respublikos silpnaregių rekordą bei iškovojo sidabro medalį. Kitas Lietuvos Respublikos silpnaregių rekordas priklauso D.Skėrienei. Nusviedusi diską 29,04 m, (treneris Sergejus Sokolovas) sportininkė pasiekė rekordą ir iškovojo bronzos medalį. Antrąjį bronzos medalį Lietuvos delegacijai iškovojo bėgikas K.Bartkėnas, 1500 m įveikęs per 13,22. Be medalių į Lietuvą grįžo tik buvęs golbolininkas, perėjęs į lengvaatlečių gretas, neregys Egidijus Biknevičius.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]