LASS CENTRO TARYBOJE

Zita JUODKIENĖ

VASAROS NAUJIENOS


2001 metų birželis Lietuvos neigaliesiems taps istoriniu. LASS kartu su Lietuvos invalidų draugija, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija "Viltis", Lietuvos kurčiųjų draugija, Lietuvos žmonių su negale sajunga įsteigė asociaciją - Nacionalinį neįgaliųjų forumą. Svarbiausias asociacijos tikslas - reikalauti pilietinių, socialinių ir ekonominių teisių bei lygių galimybių visiems neįgaliesiems visose Lietuvos ir Europos institucijose, bendradarbiaujant su socialiniais ir valstybės partneriais, tarptautinėmis organizacijomis ir Europos Sąjungos bei Europos Zonos agentūromis, vadovaujantis nediskriminavimo principu. Asociacijos prezidentu išrinktas I gr. regėjimo invalidas Jonas Vaškevičius.

Birželis buvo gausus išvykų, pasitarimų, susitikimų. Centro taryba birželio pirmąją savaitę (3-8 dienomis) organizavo LASS įmonių vadovų išvyką į Rusijos aklųjų draugijos įmones, siekiant išsiaiškinti bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Rusijos aklųjų įmonių galimybes. Antrąją savaitę (birželio 11-15 dienomis) iš Olandijos į Lietuvą buvo atvykę Soneherdto aklųjų centro specialistai. Soneherdto aklųjų centras ir LASS vykdo bendrą projektą "Aklojo profesija ir įdarbinimas". Šio projekto pirmas etapas baigtas - baldų apmušėjo profesijos Lietuvos aklieji ir silpnaregiai jau mokosi. Aptartas antrasis etapas, skirtas aklųjų ir silpnaregių įdarbinimo sistemai.

Birželio 27 d. LASS centro taryba organizavo pasitarimą dėl Kauno įmonės problemų. Jame dalyvavo LASS centro tarybos pirmininkas O. Petrauskas, centro tarybos nariai J. Kairys, R. Ulinskas, centro tarybos narys, Kauno įmonės direktorius B. Motiejūnas, įmonės organizacijos pirmininkas R. Knieža bei administracijos atstovės E. Vekterienė ir D. Zapolskienė, Darbininkų sąjungos prezidentė A. Balsienė, Regėjimo invalidų asociacijos pirmininkas I. Čebanas, Kauno įmonės darbininkų profesinės sąjungos pirmininkė R. Riaubienė, kiti RIA tarybos nariai. Pasitarime įmonei pateikta net 11 konkrečių pasiūlymų įmonės darbui gerinti bei skoloms mažinti. Siekiant didesnio įmonės kolektyvo informuotumo apie įmonės ūkinę-finansinę padėtį, įmonės administracija įpareigota apie kiekvieno ketvirčio darbo rezultatus informuoti LASS pirminę organizaciją ir įmonės darbininkų profesinę sąjungą. Nutarta prašyti LASS centro tarybos revizijos komisijos, pasitelkus reikalingus specialistus, iki 2001 m. spalio 1 d. atlikti įmonėje ūkinės-finansinės veiklos reviziją.

Liepos 25 d. įvyko mokslinė konferencija "Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga Europos keliu", kurioje dalyvavo Seimo pirmininko pavaduotojas G. Steponavičius, Seimo socialinių reikalų komiteto pirmininkas A. Sysas, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė V. Blinkevičiūtė, Invalidų reikalų tarybos sekretoriato vadovė G. Paliušienė. Su konferencijoje perskaitytais pranešimais, dalyvių pasisakymais jau galite susipažinti Lietuvos aklųjų bibliotekoje, nes buvo daromas įrašas.

Liepą vyko pirmieji susitikimai su Plungės ir Mažeikių rajonų LASS nariais, tiriant jų poreikius pagal projektą "Aklųjų ir silpnaregių poreikių identifikavimas, kuriant regionuose socialinių paslaugų tinklą". Iš Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos gavome žinią, kad LASS centro tarybos parengtas projektas "Vaikų literatūros leidyba brailio raštu - aklųjų moksleivių popamokiniam ugdymui" laimėjo konkursą. Pagal projektą bus išleista apie 70 leidybinių lankų vaikų literatūros II - IV klasių moksleiviams, leidybą finansuos Korėjos nacionalinės UNESCO komisijos švietimo projektų fondas "SAMSUNG".

Organizuota 11 aklų ir silpnaregių jaunuolių grupė, kuri gegužės mėnesį dalyvavo Negalės informacijos ir konsultavimo biuro Vilniuje organizuotame keturių dienų seminare "Žmonių su negale ir žmonių, globojančių žmones su negale, įdarbinimo galimybių didinimas".

Kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl kontaktinių lęšių ir akių protezų kompensavimo regėjimo invalidams. Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos pirmininkas R. Ulinskas centro tarybos pavedimu rūpinasi, kad būtų pratęsta patalpų nuoma Kauno penktajam MSEK Kauno akių ligų klinikos patalpose, nes akliesiems ir silpnaregiams taip yra patogiau. Pasibaigus pirmajam pusmečiui centro taryba pateikė Invalidų reikalų tarybai 2 ataskaitas apie 2001 m. regėjimo invalidų reabilitacijos ir socialinės integracijos programos vykdymą.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]