RENGINIAI

Irena JAKONIENĖ, 
Regina PETRAUSKIENĖ

ŠEIMININKAS SAVO KIEME


Šiuo metu pramonė gamina daug įvairios taros. Pirkėjui tai labai patogu, tačiau buitinių atliekų aplinkoje padaugėjo. Krūmuose, gėlynuose, miškeliuose - tušti cigarečių pakeliai, plastmasiniai buteliai, popiergaliai. Tai ypač matoma nutirpus sniegui. Žmonės nesaugo gamtos, ją teršia, ir tai mums kelia nerimą.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro A. Jonyno vidurinėje mokykloje visą pavasarį vyko tęstinis renginys "Šeimininkas savo kieme". Tikslas - ugdyti mokinių gebėjimą numatyti savo veiksmų padarinius bei jų įtaką gamtai, ištirti aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro ekologinę būklę, žadinti poreikį pažinti, branginti ir puoselėti aplinką, kurioje gyvename, padėti suprasti, kad švara ir tvarka priklauso nuo kiekvieno žmogaus.

Šį projektą įgyvendinti ėmės visa mokyklos bendruomenė. Pradinių klasių mokytojai per pamokas nagrinėjo temas "Mūsų žalieji bičiuliai", "Ar jauku mano klasėje?", "Kodėl žemėje gyventi gera?", "Saugome gyvūnus". Vyresniųjų klasių mokiniai rašė referatus "Šiltnamio efektas", diskutavo tema "Kokioje mokykloje norėčiau mokytis", rašė rašinius "Geras ar blogas žmogus iš prigimties" ir t.t.

Didelis darbas vyko po pamokų. Mokiniai su auklėtojais rašė projektus "Renkame makulatūrą", "Labiausiai šiukšlinamos centro vietos", "Kiek ir kokių šiukšlių išmetame" ir pagal juos dirbo.

Labai įdomus ir naudingas buvo 9a ir 9b klasių projektas "Kaip išvengti infekcinių ligų". Projekto tikslas - išnagrinėti užsikrėtimo infekciniais susirgimais būdus, ugdyti sveikos gyvensenos supratimą. Vykdydami projektą mokiniai pagilino žinias ir praktinius įgūdžius apie sveiką gyvenimo būdą, higieną, ekologiją, bendravo su medicinos darbuotojais, ieškojo medžiagos poliklinikoje, vaistinėse, bibliotekoje. Centro bendruomenei buvo parengta ir pademonstruota vaizdinė medžiaga: stendai apie infekcinių susirgimų užsikrėtimo būdus, apsisaugojimo priemones, žmogaus imunitetą stiprinančius veiksnius.

Tęstinis renginys baigėsi vakaru-konkursu "Antrasis gyvenimas". Jį organizavo dešimtokai. Konkurse dalyvavo 1-12 klasių mokiniai. Kiekviena klasė iš buitinių ir pramoninių atliekų bei taros pagamino ir išradingai pristatė daug eksponatų. Salėje atsirado prašmatnios pilys, mokyklos planas, robotai, ateivių iš kitų planetų, šliaužiojo nematyti gyviai. Visa tai prižiūrėjo "namų tvarkytoja" Agota su šluota rankoje. Vakarą gyvino mokinių deklamuojami eilėraščiai, dainelės, mįslės ir renginio vedėjų skaitomi prasmingi bei jaudinantys "Laiškai žemei".

Mokiniai turiningai praleido laisvalaikį, parodė savo išmonę, fantaziją. Tikimės, kad vaikai norės gražiau ir švariau gyventi, įgytas žinias pritaikys grįžę į namus. Švariau ir gražiau bus ne tik mokykloje, jos kieme, bet ir visoje Lietuvoje.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]