VERSLAS IR NEREGYS

Antanas RUGINIS

NUO KO PRADĖTI?


Fondo M95 emblemaSveikas protas sako, kad pirmiausia reikia atlikti tuos darbus, kurie nereikalauja finansinių investicijų. Nieko nekainuoja savų ketinimų ir galimybių apmąstymas ir detalizavimas.

Viena iš svarbiausių sėkmingo smulkaus verslo sąlygų - turėti gerą idėją ir ja tikėti. Tačiau kiekvieno verslininko tikslas - gauti pelną, o kad ir pačią geriausią idėją realia pelninga įmone paverčia tik planavimas.

Pasak vieno mažosios įmonės savininko, kurti naują įmonę, prieš tai visko rūpestingai neapgalvojus, nesuplanavus ir daugel kartų nepatikrinus, - tai tas pats, kaip priversti krūvą sliekų šliaužti viena kryptimi. Jei nebus jūsų mąstymo sistemos, organizuodami savo verslą, patirsite kur kas daugiau sunkumų ir nusivylimų.

Nutarę steigti įmonę, pirmiausia užduokite sau keletą svarbių klausimų ir atsakykite į juos be užuolankų. Atsakymai į toliau pateiktus klausimus išsklaidys bent jau dalį iliuzijų ir bus naudingi sudarant verslo planą, jeigu jūs iki to prieisite.

Kodėl aš ketinu imtis verslo?

Kiekvienam būsimam verslininkui pirmiausia reikia išsiaiškinti savo tikslus ir troškimus. Gali atrodyti, kad tai neturi nieko bendra su verslininkyste, tačiau tai esminis dalykas. Jūs turite apmąstyti, ko gi norite iš gyvenimo ir kaip verslas padės (ir ar tikrai padės) tuos norus įgyvendinti. O galbūt daug laiko ir energijos pareikalausiąs verslas yra visiškai nesuderinamas su jūsų interesais. Turint regėjimo negalę, dar reikia įvertinti ir savo galimybes, apmąstyti dėl regėjimo sutrikimo galinčius kilti sunkumus ir tai, kaip jūs juos įveiksite. Pradėję verslą, turėsite reikalų ne tik su savo klientais, bet ir su įvairiomis valstybinėmis bei privačiomis institucijomis. Visuomenės nuostatos dažnai nėra palankios žmonėms su negale. Pagalvokite, ar jūsų nesužlugdys vien tai, jog dažnai teks įrodinėti, kad jūs, kaip liaudyje sakoma, "ne dramblys".

Kitas klausimas, tiesiogiai su aptariama tema nesusijęs, bet gyvenime egzistuojantis, - kaip elgtis, kai jūs imtis verslo neketinote, bet, tikėdamiesi lengvatų, jį įregistruoti jūsų vardu siūlo giminaičiai ar draugai. Patarimas trumpas - neregistruokite savo vardu individualios (personalinės) įmonės, kurios pats realiai nevaldysite, nes jūs rizikuojate visu savo turtu. Kiti atvejai kalbant apie riziką nėra tokie pavojingi.

Kokio verslo norėčiau imtis?

Nepriklausomai nuo to, ar jau išsirinkote savo verslo šaką, ar vis dar ieškote, jūs tikriausiai turite daugiau galimybių pasirinkti, negu jums atrodo. Užuot sutelkę dėmesį į vieną ar dvi veiklos kryptis, pasinaudokite proga apsvarstyti visokiausias įmanomas perspektyvas ir pabandykite sudaryti realių galimybių sąrašą - kuo jūs galėtumėte užsiimti. Paskui paimkite šį sąrašą ir įvertinkite kiekvieną galimybę pagal šiuos kriterijus.

* Ar man patiks toks darbas? Kadangi verslui reikia aukoti daugybę laiko ir darbo, būtų neblogai, jeigu verslas teiktų ir malonumą. Juk kuo labiau jums patinka kokia nors veikla, tuo entuziastingiau imsitės jos kas dieną ir rezultatai tada bus geresni.

* Ar turiu pakankamai patirties ir reikalingų įgūdžių? Jei ne, ar sugebėčiau jų įgyti? Kad sektųsi verslas, labai svarbu kuo daugiau žinoti apie sritį, kurioje rengiatės dirbti. Jeigu susidomėjote veikla, kuria anksčiau neteko užsiimti, tai, prieš įregistruodami įmonę, sužinokite apie tą veiklą viską, kas tik įmanoma.

* Kiek regėjimo negalė apsunkins veiklą? Ne paslaptis, kad regėjimo sutrikimas fiziškai riboja veiklos galimybes. Verslo vadybą ir administravimą žmonėms su regėjimo negale labai palengvina kompiuterinė technika, todėl reikėtų apgalvoti, ar jūsų įgūdžiai šioje srityje yra pakankami.

* Ar planuojama veikla atitiks klientų poreikius? Įmonės sėkmė priklauso nuo to, ar ji patenkina klientų reikmes. Todėl privalote žinoti, kas jūsų potencialūs klientai, kokie jų poreikiai ir tai, ar sugebėsite, remdamasis savo interesais ir patyrimu, šiuos poreikius patenkinti.

* Kokio dydžio verslą planuojate? Norėtumėte užsiimti kokiu nors amatu ir dirbti išsipirkus patentą? Norėtumėte steigti individualią įmonę ir dirbti su šeimos nariais ar samdyti keletą darbuotojų? Norėtumėte steigti uždarąją akcinę bendrovę? Dirbsite tik vietinėje rinkoje, visoje šalyje ar ir užsienio rinkose? Kiek bus personalo? Kokių vadybos įgūdžių reikės?

Išsirinkę kokį nors verslą, pradedantys verslininkai dažnai imasi greitų ir plačių veiksmų. Verslininkystėje reikia būti ryžtingam, tačiau daugelis firmų žlunga dėl to, kad jų savininkai strimgalviais puola veikti, nepadėję įmonei tvirto pamato.

Viena iš sėkmingo verslo sąlygų - geriau kurti mažesnę įmonę nei didesnę. Pradėti nuo mažos - vadinasi, siūlyti ribotą, bet kruopščiai parinktą gaminių ar paslaugų asortimentą žinomai klientų grupei. Šitaip elgiantis, verslui galima skirti ne visą darbo dieną ir toliau dirbti senoje darbovietėje, kol galėsite išsilaikyti vien iš savo įmonės.

Pradėjus nedidelio masto verslą, geriau jį pažinsite, įdėsite mažiau lėšų (bankrutuojant jūsų nuostoliai bus nedideli), įgysite reputaciją ir turėsite daugiau klientų, o tai padės jums vystyti veiklą.

Kiekviena veiklos rūšis ir įmonės tipas yra reglamentuojami atitinkamų Lietuvos Respublikos įstatymų. Kad išvengtumėte nemalonių netikėtumų, su planuojamo verslo įstatymais reikėtų susipažinti, prieš pradedant privačią veiklą. Trumpame straipsnelyje šito padaryti neįmanoma ir netikslinga, nes konkretūs atvejai labai skirtingi. Todėl Informacijos ir konsultacijų kreipkitės į Fondo M95 verslo inkubatorių:

Žemaitės g. 21,

Vilnius 2600,

tel.: (8-22) 33 48 69, 33 71 43.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]