MEDICINA

Henrikas STUKAS

AKIŲ PROTEZAI


Skaudus smūgis - regėjimo netekimas. Kartais netenkama ir akies. Tada reikia ieškoti akies protezo.

Kur kreiptis prireikus akių protezo? Kokie yra akių protezai? Kaip jie parenkami, kaip juos prižiūrėti? Į šiuos klausimus sutiko atsakyti Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų akių gydytoja Rita Jazukevičienė.

Akių protezai

Protezas dedamas pašalinus akies obuolį. Tai daroma dėl kelių priežasčių: dėl terminalinės glaukomos, akies navikų, traumų. Kartais akis kosmetiškai negražiai atrodo dėl ragenos drumsties ar akies obuolio sumažėjimo. Tokiais atvejais taip pat būtinas protezas.

Akies protezo formą galima būtų palyginti su kriauklytės forma. Vienos kriauklytės yra viensienės, kitos - dvisienės. Tokie yra ir akių protezai: viensieniai ir dvisieniai.

VIENSIENIAI AKIŲ PROTEZAI. Dedami po akies pašalinimo, kol dar nesugijusi akiduobė. Dažniausiai viensieniai akių protezai yra dedami laikinai, rečiau - nešioti nuolat. Toks protezas dedamas, kai yra akies obuolio likutis. Tokio protezo paskirtis - kosmetinis pagražinimas. Kai nėra akies obuolio, viensienis protezas kartais paliekamas ir visam laikui - pavyzdžiui, senyvo amžiaus žmogui. Tokio žmogaus vokai suglebę, atkritę ir storesnio, sunkesnio - dvisienio - akies protezo neišlaiko.

DVISIENIAI AKIŲ PROTEZAI. Šis akių protezas yra truputį storesnis už viensienį. Dvisienis akių protezas dedamas ligoniui, neturinčiam akies obuolio. Jis skirtas nešioti nuolat.

Serijiniai akių protezai yra gaminami iš plastmasės ir stiklo. Senovės Egipte faraonų mumijoms buvo dedami iš brangakmenių padaryti akių protezai.

STIKLINIAI AKIŲ PROTEZAI. Jie yra populiariausi. Stiklinių protezų privalumas - jie nesukelia jaudrumo, nedirgina akies. Stiklinio protezo trūkumas - trapumas bei dužumas.

PLASTMASINIAI AKIŲ PROTEZAI. Jie naudojami rečiau. Plastmasinių protezų privalumas - lengvumas bei patikimumas. Geresnės termoizoliacinės savybės. Plastmasiniai akių protezai patvaresni. Dažniausiai šie protezai dedami mažiems vaikams, kai yra specifinių akiduobės defektų, kai gali iškristi, kada atkritęs apatinis vokas. Dedamas ir žmonėms, turintiems rankų defektų, kad šie protezo greit nesudaužytų. Dar rekomenduotini ir regos invalidams, kurių regėjimo likutis nedidelis arba sutrikusi judesių koordinacija.

Akies protezas gali judėti, kada jis uždedamas ant bigės, kuri po operacijos suformuojama iš nepašalinto akies regimojo nervo ir raumenų. Protezas puikiausiai juda, tik judesiai mažesnės apimties. Gydytoja Rita Jazukevičienė apgailestavo: "Mūsų kabinete yra stiklinių bei plastmasinių akių protezų. Deja, visi akių protezai seniai gauti. Jų pasirinkimas tikrai nedidelis. Santariškių klinikos akių protezus gauna iš Rusijos, Maskvos akių protezavimo fabriko. Tiesa, latviai taip pat pradėjo gaminti akių protezus, tik daug brangesnius už rusų. Rusų protezai geresnės kokybės, nes Maskvos akių protezavimo fabrikas turi senas tradicijas - jis atidarytas 1920 metais. O akių protezų fabrikui Rygoje - vos keliolika metų."

Akių protezų įdėjimas bei priežiūra

Lietuvoje yra keli akių protezavimo kabinetai: vienas - Vilniuje, Santariškių klinikose, kitas - Kaune, Akių ligų ligoninėje. Ir dar - Laisvės alėjoje privatus akių protezavimo kabinetas. Norėdami atvykti į Vilniaus Santariškių klinikų akių protezavimo kabinetą turite gauti siuntimą. Gydytoja R. Jazukevičienė patarė: "Mūsų kabinetas per vieną dieną priima ne daugiau kaip 3-5 pacientus. Akies protezo pritaikymas užima nemažai laiko, nes išbandoma keliolika protezų. Akių protezavimas - lyg kosmetinė operacija. Čia nepaskubėsi. Protezas turi nesiskirti nuo natūralios akies. Protezai yra skirtingų dydžių, spalvų ir formų. Svarbu dar, kad ir akis nežvairuotų. Prieš atvykdami paskambinkite į registratūrą. Jums pasakys konkrečią dieną ir laiką. Išvengsite nesusipratimų bei negaišite laiko."

Vieno stiklinio akies protezo kaina - 15 litų. Plastmasinis - keliais litais pigesnis. I, II grupės regėjimo invalidai protezuojami nemokamai. Nemokamas akių protezas duodamas vieną kartą per dvejus metus. Privačiuose gydytojų kabinetuose galima užsisakyti ir serijinių, ir individualių akių protezų, kurie gaminami Rygoje. Už serijinį teks mokėti 160 litų. Socialiai remtini žmonės akies protezą galės nusipirkti už 80 litų. Už individualų- tenka mokėti 960 litų.

Akių protezai nededami visam laikui. Juos reikia keisti ir keisti dėl kelių priežasčių: kai viensienis akies protezas tampa per mažas subliuškus akiduobės audiniams arba susiformavus pooperaciniams randams, nes pašalinus akies obuolį žaizda gyja 1-2 mėnesius. Tada laikinas viensienis akių protezas keičiamas dvisieniu. "Kai kurie pacientai nori individualių akies protezų. Nereikia skubėti jų dėti. Tokiems ligoniams patariame palaukti 5-6 mėnesius. Per tą laiką susiformuoja tvirtas, pastovus randas," - aiškino Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų akių gydytoja R. Jazukevičienė.

Akių protezą nedelsiant reikia pakeisti, kai jis įskyla ar sudūžta. Tokio protezo jokiais būdais nešioti nereikėtų. Akių gydytoja pasakojo, jog ne vienas pacientas įskilusį protezą vėl įsidėdavo į akiduobę ir ilgai nešiodavo neįvertindamas gresiančio pavojaus. Akies protezą būtinai reikia keisti, kai ant jo atsiranda apnašų. Protezas tampa nelygus. Apnašos dirgina gleivinę. Žmogus jaučia peršėjimą, dirginimą. Vėliau gali pasirodyti pūlių. Apnašos dažniausiai atsiranda dėl ašarų, protezo sąlyčio su aplinka, išskyrų iš junginės.

Vaikams akių protezas turi būti keičiamas reguliariai, nes veidas privalo būti simetriškas, o akies protezo keitimas kaip tik tai ir daro. Vaikui akies protezas turi būti keičiamas į didesnį kartą per dvejus metus.

Kaip prižiūrėti akių protezus

Tik ką įdėjus naują protezą akiduobėje pagausėja įvairiausių išskyrų. Taigi kartą per dieną reikia išimti protezą ir nuplauti dezinfekuojančiame skystyje: vandenyje su boro rūgšties milteliais arba švariame virintame vandenyje. Nuplovus reikia būtinai vėl įsidėti protezą. Miegoti būtina su akies protezu. Priežastis - greitas akiduobės audinių randėjimas. Kelias dienas neįdėtas protezas gali paprasčiausiai netikti. Vėliau pooperaciniame laikotarpyje akies protezą galima plauti kartą per savaitę. Protezas įdedamas ir išimamas per kelias sekundes. R. Jazukevičienė pataria: "Akies protezą būtinai reikia išimti ir išplauti, kai žmogus būna ten, kur daug dulkių, cheminių teršalų, esant šiaip kenksmingoms sąlygoms ar po akies protezu pradėjus niežtėti."

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų akių gydytoja Rita Jazukevičienė džiaugėsi: "Laimei, akių pašalinimo operacijų retėja. Tikiuosi, kad žmonių su dirbtinėmis akimis mažės, nes gydymo metodika tobulėja. Į pagalbą operuojantiems medikams atkeliavo lazeris. Juo išgydoma vis daugiau nepagydomų akies ligų. Dėl įvairiausių auglių dabar jau ne visada šalinama akis."

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų konsultacijų poliklinikos registratūra:

vilniečiams tel. 36 51 13,

rajonų gyventojams tel. (8-22) 36 51 12.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]