KAI YRA PINIGŲ


 

PIGU, SKANU, SVEIKA


Šiuolaikinė virtuvė neįsivaizduojama be prieskonių. Jie nedaug kainuoja, jų nesunku nusipirkti. Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamus prieskonius. Prieskoniai maistui suteikia savitą, nepakartojamą aromatą ir skonį. Be jo įprastas patiekalas nebūtų toks gardus. Prieskoniai - ne tik priedas prie maisto, bet ir vaistas. Prieskoninės žolės skatina apetitą, padeda virškinti, apsaugo nuo daugelio ligų.
    
Prieskoninės žolės
     Šiame straipsnelyje aptarsime tik kai kurias prieskonines žoles. Visas jas galima nusipirkti maisto prekių parduotuvėse. Prieskoniai yra parduodami popieriniuose pakeliuose bei stikliniuose indeliuose, kartais - polietileniniuose maišeliuose. Dažniausiai parduotuvėse prekiaujama firmų "Saldva", "Saldukas", "Santa Maria" prieskoniais.
     Neregiui prieskonius pirkti - problema, nes visi įpakavimai standartiniai. Tiesa, paėmus į rankas popierinį pakelį ar stiklinį indelį, pauosčius, įmanoma prieskonius atpažinti. Prieskonius polietileniniuose pakeliuose galima tik apčiupinėti, o stiklinį indelį netgi atsisukti: dėl to pardavėjos nebara. Prieskonius patartina laikyti medinėse, metalinėse dėžutėse, sausoje bei tamsioje vietoje. Ant kiekvienos dėžutės brailio raštu užsirašykite pavadinimą - taip išvengsite nesusipratimų.
     Kai kuriuos prieskonius galima užsiauginti ir susidžiovinti patiems. Neretai šeimininkės žiemai susidžiovina petražolių, krapų, kmynų, salierų. Pačių paruoštas petražoles, kmynus ir kt. patartina laikyti baltuose drobiniuose maišeliuose. Svarbu, kad jos nesudrėktų.
     PETRAŽOLĖS. Šeimininkės be petražolių neapsieina: jos labiausiai tinka salotoms, sriuboms pagardinti, naudojamos patiekalams papuošti. Senovės romėnai kramsnodavo petražolių šakeles burnai atgaivinti. Petražolės turi ir gydomųjų savybių. Tai puikus, šlapimą varantis vaistas. Jose yra daug vitamino E ir C, daug kalcio bei geležies. Petražolių galima dėti į visus patiekalus, tačiau jos turi būti šviežios. Džiovintos petražolės praranda dalį savybių.
     MĖTOS. Jos atkeliavo iš Rytų. Ten iki dabar tai labai paplitęs prieskonis. Mėtos tinka prie mėsos, agurkų ir aguročių salotų, žuvies bei virtų daržovių. Patiekalai su mėtomis patartini nėščioms moterims, kenčiančioms nuo pykinimo, taip pat mėtos palengvina gerklės skausmus, gydo virškinimo sutrikimus, mėtose esantis mentolas lengvina sinusito simptomus.
     KRAPAI. Krapai nuo senų laikų vartojami kaip puikus konservavimo priedas. Krapų lapais arba sėklomis tinka paskaninti tik ką išvirtas bulves. Tinka dėti ir į kepamą arba troškinamą žuvį. Jau senovės romėnai kramtydavo krapus, kad palengvintų virškinimą, nes krapai stabdo dujų susidarymą žarnyne. Jų sėklos veiksmingesnės negu lapai. Sėklų antpilas - švelni ir nepavojinga priemonė nelaikantiems šlapimo.
     ČIOBRELIAI. Neutralizuoja riebalus. Dedami į faršus, marinatus, mėsas, makaronus, ryžius. Čiobreliai patiekalams suteikia įdomų skonį. Šie prieskoniai pasižymi puikiomis antiseptinėmis savybėmis. Tai natūrali dezinfekcijos priemonė, užmušanti daug bakterijų ir grybelių. Vartojama kosuliui gydyti ir kvėpavimo takams atpalaiduoti.
     BAZILIKAS. Tai iš Pietų atkeliavusi žolė - kaip ir česnakas bei alyvuogės. Tinka picai, mėsai, žuviai, kepenėlėms, omletui paskaninti. Bazilikas turi įvairių savybių. Gydo beveik viską: alkoholizmą, slogą, vidurių užkietėjimą, depresiją, širdies nepakankamumą ir klausos susilpnėjimą. Netgi teigiama, kad gydant klausos sutrikimus pakanka į ausį įdėti susuktų baziliko lapų.
     LAURO LAPAI. Pagal graikų legendą Apolonas mylėjo nimfą Dafnę, kuri buvo paversta lauro medžiu, kad išvengtų dievo pykčio. Apolonas jį pavadino šventuoju medžiu, o jo šakos tapo poetų, gydytojų ir nugalėtojų simboliu. Lauro lapai dedami į marinatus, mėsą ir padažus, buljonus ir sriubas. Pas mus paplitę džiovinti lauro lapai. Šis prieskonis pasižymi raminančiomis savybėmis, mažina kraujo spaudimą.
     ROZMARINAS. Dedamas ruošiant šparagines pupeles, pomidorų padažą, baltą mėsą ir grilyje kepamą žuvį. Mėsa išlieka ilgiau šviežesnė, jei būna apibarstyta rozmarino lapais. Pabarstykite rozmarinu salotas ir sumuštinius - jie ilgiau išliks šviežesni. Rozmarinas slopina spazmus, skatina virškinimą.
     PELETRŪNAS. Tai visų virtų daržovių priedas. Puikiai dera ruošiant žuvį bei mėsą. Kaip ir gvazdikėliai, peletrūnas turi nuskausminamųjų medžiagų - jo pakramčius sumažėja dantų skausmas. Šis augalas gydo širdies ir kraujagyslių ligas. Jį reikia vartoti šviežią, kadangi džiovinant sunaikinama daug gerųjų savybių. Šiaip jo galima nusipirkti vaistinėse.

Parengė Henrikas STUKAS
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]