RENGINIAI


Alvydas VALENTA

ABIOLIMPIADOS - ESAMA IR TOKIŲ


Pirmiausia apie sąvokas. Žodžius "olimpiada", "olimpinės žaidynės" sužinome ar tik ne penktoje klasėje, mokydamiesi senovės Graikijos istorijos. Prieš 10 - 12 metų mūsų žodyne atsirado nauja sąvoka "parolimpiada" - tai negalę turinčių žmonių olimpinės sporto žaidynės, vykstančios tuojau pat po pagrindinės olimpiados. Neseniai patyrėme, kad pasaulyje be olimpiadų ir parolimpiadų esama dar ir abiolimpiadų. Žodelytis "abi" paimtas iš angliško žodžio "ability" - įgalumas. Taigi įgalumo olimpiada. Na, o kalbant paprasčiau, abiolimpiada - tai negalę turinčių žmonių profesinių įgūdžių, lygių galimybių olimpiada. Tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse vyksta padavėjų, artojų, virėjų ir panašūs konkursai. Abiolimpiadose negalę turintys žmonės irgi varžosi įvairiose profesinės veiklos srityse. Abiolimpinis judėjimas prasidėjo apie 1970 metus, jo pradininkai buvo japonai. 1981 m. įvyko pirmoji tarptautinė abiolimpiada. Nuo to laiko jau įvyko penkios abiolimpiados. Paskutinioji - penkta - buvo šių metų rugpjūčio 13 - 18 dieną Čekijos sostinėje Prahoje. Šioje abiolimpiadoje dalyvavo ir Lietuvos delegacija. Mūsų delegaciją sudarė keturi judėjimo, viena psichinės negalės mergina ir vienas neregys. Tas neregys buvau aš, šių eilučių autorius, žurnalistas Alvydas Valenta.
Abiolimpiados akimirkos     Pati abiolimpiada vyko moderniame ir pasakiškai dideliame Prahos parodų centre, šalia garsiųjų Prahos "grojančių" fontanų. Abiolimpiadoje dalyvavo 29 valstybių delegacijos - galėjai sutikti ir kinietį, ir japoną, ir indą, ir Afrikos negrą. Iš artimų ir ne taip artimų kaimynų galėtume paminėti lenkus, suomius, ukrainiečius. Be pastarųjų, daugiau "kaimynų" iš buvusio socialistinio lagerio sutikti neteko. Abiolimpiados programoje buvo numatyta beveik 40 įvairių profesinių varžybų. Bene daugiausia dalyvių sutraukė įvairios piešimo varžybos: vaikų piešinių konkursas, reklamos (plakato) gamyba, piešimas ant šilko, techninė daikto iliustracija ir interpretacija. Varžėsi siuvėjai, mezgėjai, juvelyrai, konditerijos gaminių dekoruotojai, buvo kuriamos puokštės. Jėgas išmėgino šachmatininkai - šachmatai įtraukti į abiolimpiados sudėtį ne tiek kaip sporto šaka, o kaip laisvalaikio praleidimo būdas. Abiolimpiada sulaukė didelio aukščiausių Čekijos vyriausybės pareigūnų dėmesio. Prahos pilyje, kur reziduoja Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, delegacijų vadovams buvo surengtas priėmimas. Per šį priėmimą japonai šventės šeimininkams įteikė abiolimpinio judėjimo simbolį: į kiaušinį panašų žmogiuką - be kojų ir be smegenų, kaip patys sakė. Tačiau anot tų pačių japonų: "Paimkite ir šitą žmogų pabandykite parversti - nieko neišeis...". Iki šiol abiolimpiados vykdavo kas ketveri penkeri metai, tačiau dabar ši tvarka šiek tiek suardyta: šeštoji abiolimpiada vyks 2003 metais Indijoje.
     Šiame pasakojime sąmoningai beveik nekalbame apie rezultatus ir ne todėl, kad mūsų komandos nebuvo tarp prizininkių. Mūsų rezultatai yra pakankamai neblogi: užėmėme vieną penktą, tris šeštas, vieną septintą ir vieną devintą vietą. Du mūsų komandos nariai, tarp jų ir šių eilučių autorius, apdovanoti specialiais abiolimpiniais medaliais - tai reiškia, kad, atsižvelgiant į jų negalės pobūdį, šie žmonės parodė pakankamai neblogų rezultatų. Vis dėlto šiuo atveju mus daugiau domina ne rezultatai, o pati abiolimpinio judėjimo idėja.
     Iškart reikia pasakyti, kad abiolimpiadoje daugiausia buvo judėjimo negalę turinčių žmonių, taip pat buvo galima sutikti kurčiųjų ir labai mažai - aklųjų. Visa tai lyg ir bylotų: kiekviena negalė yra savaip "ypatinga" ir suderinti jas ar rasti bendrų sąlyčio taškų gana nelengva. Vis dėlto, mūsų nuomone, šitokia išvada būtų pernelyg kategoriška. Tarp mūsų organizacijos narių yra mezgančių, audžiančių, pinančių, net piešiančių - visi jie gali būti potencialūs būsimųjų abiolimpiadų dalyviai. Čekai, lenkai jau rengia nacionalines abiolimpiadas, reikia manyti, kad tokios olimpiados artimiausiu metu bus pradėtos rengti ir Lietuvoje - štai jums ir nauja erdvė saviraiškai! Galima šį reikalą pasukti ir kitaip: mūsų sąjunga jau keli dešimtmečiai rengia neregių meninės saviraiškos šventes, gal atėjo laikas pradėti rengti ir profesinės saviraiškos konkursus, savas "nacionalines" abiolimpiadas? Aišku, tai tik samprotavimai, gal net tuštoka retorika. Tačiau kažkas anksčiau ar vėliau ateina, idėją "pasičiumpa" ir "nusiskina" saldžiausius vaisius. Ką ir kada skinsime, dabar dar sunku pasakyti, tačiau labai norėtųsi tikėti, kad nebūsime tarp tų, kurie tiktai žiūri ir varvina seilę.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]