KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

GENDANČIŲ UOGIENIŲ GELBĖJIMAS


Cukrus nemažai kainuoja. Kartais šeimininkės taupydamos į uogienę deda per mažai cukraus. Todėl uogienė ima rūgti. Kitos priežastys: rūgsta nepakankamai išvirtos uogienės, supiltos į nepakankamai švarius indus, virtos nenuėmus putų.
     Uogienei pradėjus rūgti nenuogąstaukite. Ją galima dar išgelbėti: reikia nupilti uogienės sirupą, į jį pridėti cukraus, užvirinti, nugraibyti putas ir virti tol, kol nustos sirupas putoti. Po to į sirupą sudedamos uogos ir dar paverdama, kol nebeputoja. Visa tai padarę, neužmirškite tinkamai paruošti indą, į kurį pilsite uogienę.
     Kitas rūpestis - uogienė gali susicukruoti. Taip atsitinka dėl kelių priežasčių: jei ji yra pervirinta, įdėjus per daug cukraus, ar laikoma per šaltai.
     Norint pagerinti susicukravusią uogienę, kiekvienam kilogramui uogienės įpilama 50 g virinto vandens, indas uždengiamas, pastatomas į karštą krosnį, orkaitę ar ant viryklės ir lėtai kaitinama, kol cukrus ištirpsta. Po to įpilama citrinos rūgšties. Norėdami uogienes apsaugoti nuo susicukravimo, į tik ką išvirtą uogienę įdėkite citrinos rūgšties.
     Uogos iškyla į paviršių, jei uogienė yra nepakankamai išvirta ar atšaldant nebuvo maišoma, jei karšta buvo supilta į stiklainius. Jei uogienės paviršiuje esantis popierius apipelija, jį reikia atsargiai nuimti salicilo spirite pamirkytu vatos ar marlės gabalėliu nuvalyti indo pakraščius ir švariu šaukštu nuimti ploną uogienės sluoksnį. Tada ant paviršiaus uždėti naują salicilo spirite pamirkytą pergamentinį popierių ir indą aprišti nauju popieriumi.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]