MEDICINA


 

JEI IŠKILO MIEŽIS...


Esti įvairiausių akių ligų. Iškilus miežiui, žmonės neretai numoja ranka: pabus vieną kitą dieną ir praeis. Deja, toks aplaidumas vėliau gali nemažai kainuoti. Kas žinotina apie miežius, "Mūsų žodžio" skaitytojams sutiko papasakoti Kauno Akių ligų ligoninės gydytoja oftalmologė Rimtautė Aukštikalnienė.
    
Išorinis miežis
     Tai ūmus voko krašto ir blakstienos folikulo uždegimas - dažniausiai pasitaikanti vokų liaukų liga. Ligonis skundžiasi tam tikroje voko vietoje skausmu, ta vieta parausta, paburksta. Liesdamas žmogus jaučia skausmingą sukietėjimą. Uždegiminis procesas plinta greitai, paburksta visas vokas. Po trijų, keturių dienų tarp blakstienų atsiranda gelsva viršūnėlė, kuri pratrūksta, pūliai išteka ir procesas ima rimti. Gali išaugti ne vienas, bet keli miežiai. Jei miežiai dažnai kartojasi, reikėtų pasitikrinti, ar nesergama cukralige.
    
Vidinis miežis
     Tai kremzlės liaukos ir jos aplinkos ūminis pūlinis uždegimas. Nusiskundimai tie patys, kaip ir esant išoriniam miežiui, bet labiau skauda, procesas trunka ilgiau, gali padidėti paausio limfmazgiai, kartais netgi pakilti temperatūra. Ten, kur miežis, oda būna paburkusi, paraudusi, junginė raudona, paburkusi, patinusi. Pūliai dažniausiai pratrūksta pro junginę, rečiau - pro liaukos lataką voko krašte.
    
Šaltas miežis
     Tai lėtinis kremzlės liaukos ir jos aplinkos uždegimas. Šaltas miežis atsiranda užsikimšus ir išsiplėtus kremzlės liaukos latakui ir susidarius granuliaciniam audiniui bei apie jį susiformavus fobrozinei kapsulei. Šiuo atveju atsiranda standus, su oda nesusijęs pakilimas, oda virš jo paslanki. Iš junginės pusės pastebimas pilkšvai rausvas iškilimas. Kartais jis pratrūksta pro junginę, tuomet matyti rausvas granuliacinis audinys. Šaltas miežis auga lėtai, bet gali išaugti net iki riešuto dydžio.
    
Kaip gydytis
     Gydytoja R. Aukštikalnienė pataria būtinai kreiptis į akių ligų specialistą, nes sunkiausiais atvejais (ypač kai susiformuoja keli miežiai) būtinas gydymas medikamentais, skiriami antibiotikai, o didelį šaltąjį miežį neretai tenka šalinti ir chirurginiu būdu. Patiems spausti miežį, jį dirginti griežtai draudžiama: gali baigtis rimtomis komplikacijomis. Iškilus miežiui, drėgni kompresai netinka, nes tuomet uždegiminis procesas gali išplisti į kitus audinius. Vienintelis dalykas, kuris nepakenks žmonėms, - sausi šilti kompresai.

parengė Aurelija MYKOLAITYTĖ
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]