RENGINIAI


Juozapas KAIRYS

"BALTIJOS BANGA-2000"


Šių metų rugpjūčio 19 dieną LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių tarybos kultūros centre įvyko tarptautinis estradinės muzikos festivalis "Baltijos banga-2000". Šiame renginyje dalyvavo Latvijos, Estijos aklųjų draugijų ir Lietuvos aklųjų bei silpnaregių sąjungos estradinės muzikos atlikėjai.
Scenoje Latvijos grupė "Epsilon"     Gali kilti klausimas, kodėl "Baltijos banga-2000" apėmė tik trijų, o ne daugiau Baltijos jūros valstybių aklųjų ir silpnaregių organizacijų estradinės muzikos mėgėjus? Ieškant atsakymo, būtų galima nurodyti bent tris priežastis: pirma, labiau plėsti dalyvių ratą neleido finansinės LASS galimybės; antra, mes ne ką težinome apie Danijos, Lenkijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos ar Vokietijos neregius estradinės muzikos atlikėjus, tad nebūtume tiksliau galėję formuluoti festivalio nuostatų; trečia, Estijos, Latvijos ir Lietuvos aklųjų bei silpnaregių meno saviraiškos bendri renginiai turi gilias šaknis. Pakanka prisiminti 1955, 1957, 1959 metais Rygoje, Taline ir Kaune vykusias tris tuometinių tarybinių Estijos, Latvijos ir Lietuvos respublikų aklųjų draugijų meno saviveiklos olimpiadas. Paskui, pradedant 1963-aisiais, kas dveji metai vyko dar 15 minėtų organizacijų meno saviveiklos festivalių. Šie šimtus dalyvių sutraukiantys renginiai paskatino ir tarprespublikinių (dalyvaudavo ir Baltarusijos neregiai) estradinės muzikos festivalių atsiradimą. Sumažėjus aklųjų organizacijų finansinėms galimybėms, neliko ir nuolatinių tarptautinių aklųjų meno saviraiškos renginių. Praėjusiais metais Latvijoje, Jūrmalos kurorte, atgimė estradinės muzikos festivalis. Šiais metais tokį festivalį surengė klaipėdiečiai, o estai pažadėjo, kad 2001 m. estafetę perims Piarnu miestas.
     Klaipėdiečių festivalyje "Baltijos banga-2000" dalyvavo kauniečių popgrupė "Meniu" (vadovas Audrius Lenkšas), Prano Mačernio vadovaujamas klaipėdiečių retromuzikos ansamblis "Prisiminimas", grupė iš Šilutės "Vita", latviams atstovavo Vladimiro Kropso vadovaujama grupė "Epsilon" iš Rygos, dainininkai Aigaras Ikšelis iš Cėsio ir Vladislavs Trojans iš Daugpilio. Estai atsivežė Asko Vendelino vadovaujamą ansamblį "Feniks" iš Tartu. Visi atlikėjai naudojosi klaipėdiečių išsinuomota garso stiprinimo aparatūra, tad koncertas vyko be pertraukos. Skirtingo braižo atlikėjai, nesilpstant publikos dėmesiui, padainavo ir pagrojo 45 kūrinius.
     Lietuvos aklųjų choro "Vilnius" direktoriaus, Operos ir baleto teatro dainininko Vlado Bagdono vadovaujama vertinimo komisija, šeimininkams sutinkant, vietoje devynių, nuostatuose numatytų prizų paskyrė penkiolika. Štai keletas jų: geriausia vokalistė - Vaikė Lilemaja, gražiausiai grojęs klarnetu, nuotaikingai padainavęs lietuvių liaudies dainą "Kas subatos vakarėlį" - Raivo Kunder, trimitininkas - Aleksej Jūrov (visi trys iš Estijos), geriausias mišrus duetas - Ilona ir Dailuonis Ezeriniai, puikiai padainavęs lietuvių kompozitoriaus Alfonso Jusčiaus dainą "Palanga" - Vladislavs Trojans (Latvija). Prizu už geriausią kompoziciją apdovanotas kitas latvių muzikantas Vladimiras Kropsas. Geriausiu vokalistu pripažintas Jonas Drėgva, instrumentalistu - Arvydas Jakubėnas, lygių balsų duetu - Artūras ir Audrius Lenkšai, pučiamųjų instrumentų duetu - Ramūnas Dambrauskas (saksofonas) ir Lionginas Matusevičius (trombonas). Už Lionginos Bučelytės eilėmis sukurtą brandžią kompoziciją "Iš nakties dienoraščio" prizu apdovanotas Artūras Lenkšas, už ansambliavimą - grupė "Prisiminimas". Festivalis buvo skirtas Jaunimo metams ir Prano Daunio šimtosioms gimimo metinėms. Buvo apdovanota jauniausia renginio solistė Vitalija Petkutė. Renginyje vyravo dirbtinė sintezatorių muzika. Tik estų "Feniksas" naudojosi būgnininko paslaugomis. Daugelis fonogramų buvo gana vienodos, neįdomios. Norint pasiekti geresnių rezultatų, būtina įdėti daugiau kruopštaus darbo arba daugiau pinigų. Mat pinigai lemia ir instrumentų, ir koncertų metu naudojamų fonogramų kokybę, ir sceninės aprangos grožį. Matyt, dėl pinigų stygiaus nebuvo savų garso kasečių ar kompaktinių plokštelių. Užtat ir koncertas, ir vakaronė įtikino, kad entuziazmo pakanka. Reikia tik džiaugtis, kad jo pakanka ne tik dainininkams bei muzikantams, bet ir dviem šaunioms moterims: LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių tarybos pirmininkei Nijolei Klepikienei bei kultūros centro direktorei Arednai Jokubauskienei.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]