SPORTAS


Ginta PETRAUSKIENĖ

NEĮGALIŲJŲ ŠVENTĖJE - ŠIMTAI DALYVIŲ


DviratininkaiŠiaulių apskrities neįgaliųjų sporto šventėje, kuri vyko šių metų rugpjūčio 12 dieną Šiaulių miesto Bačiūnų kartodrome, per 250 žmonių išbandė jėgas aštuoniose sporto šakose. Kai kas šį renginį vadino šalies neįgaliųjų žmonių vasaros sporto žaidynėmis. Pasivaržyti su šiauliečiais atvyko neįgalieji iš Vilniaus, Kėdainių, Ukmergės, Kauno, Panevėžio, Tauragės, Raseinių ir kitų vietų. Tokia šventė vyko trečią kartą, ją organizavo Šiaulių miesto invalidų sporto klubas "Entuziastas" ir Kūno kultūros centras. Šventėje dalyvavo daug svečių. Seimo narys Ramūnas Karbauskis dalyviams atvežė Šiaulių rajono žemdirbių dovaną - didžiulį krepšį jų išaugintų gėrybių. Šį krepšį Šiaulių rajono meras Raimondas Jakutis tuoj pat įteikė šventės organizatoriams.
     Toks renginys būna laukiamas pirmiausia dėl to, kad tai puiki ir nedažna galimybė pabendrauti.
     Į startą pirmiausia buvo pakviesti dviratininkai. Kilometro trasoje tandemais varžėsi penkios poros iš Šiaulių. Geriausią laiką parodė pirmieji startavę šiauliečiai - Remigijus Bagdonas (I gr., aklųjų ir silpnaregių Šiaulių sporto klubo pirmininkas) ir Rimas Dinius. Ginta Petrauskienė (II gr.) ir Vaclovas Petrauskas užėmė antrąją vietą. Treti buvo Žydrūnas Karoblis (II gr.) ir Elena Dinienė (II gr.).
     Ilgiausiai, iki pat vakaro, užsitęsė šaškių varžybos, kuriose dalyvavo 18 vyrų ir 9 moterys. Nugalėtojo titulas atiteko aklųjų ir silpnaregių Šiaulių sporto klubo atstovui Feliksui Jurgučiui (III gr.). Antrąją vietą užėmė R. Bagdonas.
     Šiemet naujovių paruošė ir organizatoriai, surengdami varžybas rankinio valdymo automobiliais. Tokios varžybos Lietuvoje vyko pirmą kartą.
     Gerokai visus intrigavo slalomo varžybos. Invalidų vežimėliuose sėdintiems vyrams ir moterims reikėjo be klaidų apvažiuoti kliūtis bei atbuliems įvairuoti į garažą. Tarp moterų su šia užduotimi geriausiai susitvarkė I. Perminienė (Europos ir pasaulio rankos lenkimo čempionė).
     30 dalyvių, iš jų 9 moterys, išbandė rankos stiprumą. Aklųjų ir silpnaregių sporto klubo atstovė Elena Dinienė (III gr.) užėmė trečiąją vietą. Vyrams skirti prizai iškeliavo į Panevėžį, Tauragę ir Pakruojį.
     Virė aistros ir aplink pūdo (16,3805 kg) svarstį, kurį ryžosi kilnoti ir moterys.
     Vyko greičio ruožo lenktynės vežimėliais, nugalėtoju tapo "Entuziasto" atstovas Martynas Vaitiekūnas.
     Pačios gausiausios buvo smiginio varžybos.
     Po sporto šventės neįgalieji gėrėjosi meno saviveiklininkais, vaišinosi kareiviška koše su mėsa. Visus metus laukta sporto šventė pasibaigė smagia vakarone iki vidurnakčio, kurioje netrūko įvairių vaišių, dovanotų gausybės rėmėjų.
     Šiaulių miesto kūno kultūros centro pirmininkas J. Karbočius teigė: "Dabar daugelis aimanuoja dėl sunkumų, o neįgalieji išlieka optimistai." Pasak jo, šventę surengti nebuvo sunku. Į kuriuos kreipėsi, visi iki vieno sutiko padėti.
     Aklųjų ir silpnaregių sporto klubui neseniai vadovauja pirmininkas R. Bagdonas (III gr.), kuris gana greitai subūrė nemažą sportininkų kolektyvą, dalyvavusį šioje šventėje. Šventė visiems labai patiko. Mūsų sportininkai AB "Utenos trikotažas" dėka buvo apsirengę vienoda apranga.
     Klubo pirmininkui R. Bagdonui pradėjus mokslo metus Vilniaus universiteto Teisės fakultete linkime sėkmės ne tik sportuojant, bet ir studijuojant.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]