KAI YRA PINIGŲ


 

KAIP IŠSIVIRTI UOGIENĘ


Vasarą šeimininkėms prasideda pats darbymetis: daržuose, soduose prinoksta vaisiai, užauga daržovės. Agurkus, pomidorus, paprikas, burokėlius, kopūstus marinuoja. Iš vaisių verda kompotus, džemus bei uogienes. Išvirti skanią uogienę yra didelis menas.
    
     BRAŠKIŲ IR ŽEMUOGIŲ UOGIENĖ. Uogienei braškės atrenkamos sveikos, nestambios. Stambios uogos greit suverda, todėl geriau tinka džemui.
     1 būdas. Atrinktos uogos nuplaunamos, nuskabomi koteliai ir taurėlapiai. Nuplautos uogos užpilamos cukrumi (1 kg uogų - 1,45 kg cukraus) ir laikomos 8-12 val. Uogų sultyse tirpsta cukrus ir gaminasi sirupas. Tokios uogos mažiau ištyžta, mažiau subliūkšta. Jas reikia mažiau virti. Uogienė verdama ant silpnos ugnies, kol išverda, arba su trumpomis pertraukomis: užverdama, nugraibomos putos, 10-15 min. nukeliama nuo ugnies, paskui vėl kaitinama iki virimo. Taip kartojama 4-5 kartus. Uogienei baigiant virti patartina į ją įberti citrinos rūgšties (1 kg uogų - 2 g rūgšties).
     2 būdas. Ant uogų užpilama dalis cukraus (1 kg uogų - 1 kg cukraus) ir paliekama 12 valandų. Po to uogos iš lėto užverdamos, 10-15 min. pavirinamos, nukeliamos nuo ugnies ir paliekamos 6-8 val. Supilamas likęs cukrus ir uogienė baigiama virti.
     Uogienėms virti geriausiai tinka šių veislių braškės: Nida, Nora, Zenga (Zengana), Talismanas ir Viktorija.
     Žemuogės verdamos taip pat kaip ir braškės, tik dažniausiai be pertraukų. Į verdantį sirupą uogos beriamos kelis kartus. Kai pirmosios uogos nugrimzta, beriamos kitos. Uogos ne maišomos, tik sukant indą sukratomos. Nuo verdančių uogų turi būti nugraibytos putos. Svarbu uogienės nepervirti. Ar uogos išvirusios, nustatoma taip: putos kaupiasi indo viduryje ir nebesiskirsto arba lašas sirupo ant vėsios lėkštutės stingsta ir nekeičia formos.
    
     AVIEČIŲ IR GERVUOGIŲ UOGIENĖ. Aviečių uogienei atrenkamos prisirpusios, bet nepernokusios, nesumaigytos, be lapelių uogos. Aviečių plauti nepatartina, nebent jos pirktos turguje. Avietinėms musėms, lervoms pašalinti uogos 5-7 min. panardinamos į 1-1,5 % valgomosios druskos tirpalą (1 litrui vandens - 10-15 g druskos). Kirmėlaitės išplaukia į paviršių. Kirmėlaitės surenkamos šaukštu. Po to uogos perplaunamos. Aviečių ir gervuogių uogienei 1 kg reikia 1,45 kg cukraus. Uogas užpilame 2/3 cukraus. Uogos paliekamos vėsioje patalpoje 10-12 val. Po to nuo uogų nupilamas skystis, pakaitinamas ir į jį supilamas likęs cukrus. Į truputį pravėsusį sirupą suberiamos uogos ir verdama uogienė. Avietes galima virti per kelis kartus 10-15 min. nukeliant nuo ugnies. Gervuogių uogienė verdama kaip aviečių.
     Tinkamiausios aviečių uogienei virti veislės: Rubinas, Kostinbrockaja ir t. t.
    
     JUODŲJŲ SERBENTŲ UOGIENĖ. Juodųjų serbentų uogienėje išlieka vitaminas C. Išsirpusias uogas perrenkame ir supilame į karštą vandenį. Uogas ten laikome 3-5 min. Po to uogos užpilamos 75 % cukraus sirupu arba 1,5-1,7 kg cukraus ir verdamos ant silpnos ugnies, nes nuo per didelio karščio uogos susitraukia, sukietėja. Juodųjų serbentų uogienė verdama vieną kartą.
     Beje, norint paruošti 30 proc. cukraus sirupą, reikia 300 g cukraus ištirpdyti 700 g vandens, norint gauti 70 % cukraus sirupą, reikia 700 g cukraus ištirpdyti 300 g vandens.
     Tinkamiausios juodųjų serbentų veislės virti uogienei: Sakalai, Svyriai, Audriai, Altaja.
    
     RAUDONŲJŲ SERBENTŲ UOGIENĖ. Nuskintos nuo šakelių uogos nuplaunamos, leidžiama nutekėti vandeniui, užpilama 60-65 % cukraus sirupu (1 kg uogų - 1 litras sirupo) ir verdama iškart.
    
     AGRASTŲ UOGIENĖ. Ji verdama iš sveikų sunokusių agrastų. Smulkūs ar vidutinio dydžio agrastai verdami su sėklomis, o iš stambių uogų jas galima išimti. Paruoštos uogos 2-5 min. užpilamos karštu vandeniu. Žalios spalvos agrastams, kad geriau išsilaikytų spalva, į vandenį patartina dėti vyšnių lapų. Po to uogos užpilamos 36-40 % cukraus sirupu (1 kg uogų - 1 litras sirupo) ir jame laikomos 4-6 val. Vėliau kaitinamos iki virimo ir paliekamos 4 val. Ataušęs sirupas nupilamas ir pridedama 1/3 cukraus, išverdamas koncentruotesnis sirupas ir juo užpilamos uogos verdamos 5-7 min. Uogienė vėl ataušinama, nupilamas sirupas, dedamas paskutinis trečdalis cukraus ir šiuo sirupu užpilamos uogos lėtai verdamos iki virimo pabaigos. Agrastų uogienei 1 kg uogų reikia 1,3 kg cukraus.
     Tinkamiausios uogienei šių veislių uogos: Finikas, Viljamsas, Anglų geltonieji.
    
     VYŠNIŲ UOGIENĖ. Jai tinka tamsiai raudonos uogos. Vyšnių uogienė verdama su kauliukais ir be jų. Uogienei su kauliukais 1 kg vyšnių reikia 0,95 kg cukraus. Perrinktas uogas 1-2 min. supilam į karštą vandenį. Po to uogos užpilamos 40 % cukraus sirupu ir paliekamos kelioms valandoms. Vėliau uogienė užverdama, suberiamas likęs nuo sirupo cukrus ir paliekama 6-8 val. Praėjus šiam laikui uogienė baigiama virti.
     Uogienei be kauliukų vietoj sirupo imamas cukrus (1 kg vyšnių - 1,1 kg cukraus). Uogos apibarstomos 2/3 cukraus, 3-6 val. palaikomos ir verdamos išsyk, suberiant likusį cukrų.
     Tinkamiausios uogienei šių veislių uogos: Vietinės rūgščiosios, Keleris ir kt.
    
     SLYVŲ UOGIENĖ. Daugelis slyvų verdamos ištyžta. Uogienėms geriau tinka Paprastos, Ankstyvosios, Vėlyvosios ir Ažano vengrinės bei Viktorijos vaisiai.
     Slyvos perrenkamos, nuskabomi koteliai, nuplaunamos. Stambios slyvos perpjaunamos išilgai ir išimami kauliukai. Verdant slyvas su kauliukais, jos 3-5 min. mirkomos karštame vandenyje. Po to jos greitai atvėsinamos šaltame vandenyje. Slyvų puselės karštu vandeniu neužpilamos. Patartina į karštą vandenį įberti 25 % cukraus. Jis tiks uogienės sirupui. Kilogramui slyvų su kauliukais reikia 1,2 kg cukraus, be kauliukų - 1,1 kg cukraus. Paruoštos slyvos su kauliukais užpilamos 35 %, o be kauliukų - 45 % karštu sirupu ir laikomos 4-5 val. Uogienė verdama per kelis kartus. Pirmą kartą slyvos tik pakaitinamos, bet neužverdamos, kad nesutrūkinėtų ir nenusiluptų odelė. Po 6-8 val. ataušęs sirupas nupilamas, įberiama į jį dalis cukraus, užvirinamas ir karštas užpilamas ant slyvų. Taip kartojama 3-4 kartus. Paskutinį kartą užpiltos slyvos sirupu pakaitinamos iki virimo.
    
     ROJAUS OBUOLIUKŲ UOGIENĖ. Atrenkami sunokę, sveiki, nesudaužyti, vienodo dydžio obuoliukai. Jų kotelis patrumpinamas iki 1,5 cm ir nuskutamas. Obuoliukai subadomi nusmailintu kietu pagaliuku ir nuplaunami švariu vandeniu. Paskui juos užpilame karštu vandeniu 2-5 min. ir tuoj pat atvėsiname. Atsižvelgiant į obuolių rūgštumą, kilogramui vaisių imama nuo 1,2 iki 1,5 kg cukraus. Iš dalies to cukraus išverdamas 50% sirupas ir karštas užpilamas ant obuolių, kad apsemtų. Po kelių valandų uogienė verdama per kelis kartus. Pirmiausia įberiama pusė likusio cukraus, gerai išmaišoma, kaitinama ant silpnos ugnies iki virimo ir 2-3 min. pavirinama. Po 5-6 val. įberiama dar cukraus ir virinama 5-7 min. Taip kartojama dar 2-3 kartus kas 4-5 valandos, kol sudedamas visas cukrus. Jeigu obuoliai nerūgštūs, prieš paskutinį virimą 1 kg vaisių dedama 1,2-2 kg vyno ar citrinos rūgšties. Kad uogienė būtų aromatingesnė, į ją įdedama truputis vanilės.
    
     SPANGUOLIŲ UOGIENĖ. Spanguolių uogos renkamos vėlyvą rudenį, kai prisirpsta. Uogas geriausia perrinkti ir išrūšiuoti ant pasvirusio stalo. Nuplautos uogos, kad suminkštėtų jų odelė, suberiamos į tankų metalinį sietelį ir 5-7 min. užpilamos karštu vandeniu. Jis tiks sirupui virti. Kilogramui uogų imama 1,5 kg cukraus. Vėliau uogos užpilamos verdančiu sirupu ir verdama. Baigdamos virti spanguolių uogos pasidaro permatomos. Skoniui pagerinti galima įdėti truputį vanilės, cinamono, gvazdikėlių, tarkuotų citrinos ar apelsino žievelių.
     Galima spanguoles virti ir su obuoliais. Kilogramui spanguolių dedama 200 g smulkių saldžių obuolių skiltelių. Jos pirmiausia 10-12 min. užpilamos karštu vandeniu. Po to obuolių skiltelės ir spanguolės supilamos į verdantį sirupą. Kilogramui spanguolių ir obuolių reikia 1,3 kg cukraus. Uogienė verdama per du kartus su vienos paros pertrauka.
    
     BRUKNIŲ UOGIENĖ. Kekėse bruknių uogos būna skirtingo dydžio ir nevienodai sunokusios. Gerą uogienę galima išvirti tik iš gerai išsirpusių, maždaug vienodo dydžio bruknių. Jos perrenkamos ir rūšiuojamos taip, kaip ir spanguolės. Bruknių uogienė paprastai verdama su saldžių obuolių skiltelėmis. Kilogramui bruknių imama 200-250 g obuolių, o kilogramui šio mišinio - 1,5 kg cukraus. Uogienė verdama per 2 kartus su vienos paros pertrauka.
    
     MIŠRI UOGIENĖ (asorti). Ją galima virti iš dviejų ir daugiau rūšių uogų. Uogos parenkamos taip, kad viena kitą papildytų skoniu, aromatu. Pavyzdžiui, labai skani uogienė iš agrastų ir vyšnių, iš agrastų ir juodųjų serbentų, iš agrastų, aviečių, braškių ir juodųjų serbentų. Kilogramui mišinio imama 1,5 kg cukraus. Uogienė verdama per du kartus.

Parengė Henrikas STUKAS
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]