NAUJOS KNYGOS


Juozas VALENTUKEVIČIUS

PRISIMINIMŲ KNYGA APIE PRANĄ DAUNĮ


Knygos "Skleidęs šviesą tamsoje" viršelisŠiais metais, pažymint 100-ąsias Prano Daunio gimimo metines, sudarytas organizacinis komitetas ir paruošta didelė renginių programa. Ši programa jau pradėta vykdyti.
     Skaitytojams norime pristatyti prisiminimų apie P. Daunį knygą "Skleidęs šviesą tamsoje". Šiai knygai medžiagą surinko ir knygą sudarė socialinių mokslų daktaras V. V. Toločka, kuriam betarpiškai teko pažinti P. Daunį, lankytis jo namuose, susipažinti ir naudotis jo sukaupta biblioteka, iš jo lūpų išgirsti apie aklųjų gyvenimą nepriklausomoje Lietuvoje. Atsiminimus apie P. Daunį V. V. Toločka pradėjo rinkti prieš 30 metų, nemažai jų užrašyta po Nepriklausomybės atkūrimo. Atsiminimų pateikė įvairaus amžiaus ir išsilavinimo, įvairių profesijų žmonės. Atsiminimų surinkta beveik pusė šimto. Daug prisiminimų pateikė Kauno aklųjų instituto (vėliau Kauno aklųjų internatinė mokykla) ir buvusių mokytojų, ir mokinių, pažįstamų, ir giminių. Į knygą įdėta P. Dauniui rašytų laiškų, keletas straipsnių ir archyvinių dokumentų. Ši įvairi medžiaga papildo ne tik P. Daunio biografiją dar nežinomais faktais bei įvykiais, bet atskleidžia ir jo asmenybės bruožus. Atsiminimai į knygą sudėti laikantis įvykių chronologiškumo. Iš įdomesnių archyvinių dokumentų reikia paminėti apdovanojimo savanorių medaliu liudijimo kopiją. Leidinyje - septynios fotografijos iš P. Daunio giminių asmeninių archyvų. Daugiausia nuotraukų pateikė anūkas Kęstutis Daunys, gyvenantis Kaune. Beveik visos nuotraukos spausdinamos pirmą kartą. Pavyko rasti P. Daunio nuotrauką Lietuvos savanorių tarnyboje (tarnavo 1919 m. birželio 11 d. - 1923 m. balandžio 26 d.) su draugais dar prieš sužeidimą.
     Lietuvos aklųjų bibliotekos leidybinės grupės redaktorė Stasė Toločkienė iš archyvų ir kitų šaltinių surinko Prano Daunio giminės šimto metų istoriją, taip pat parengė Prano Daunio palikuonių schemą. Tikimės, kad šis kruopštus darbas padės susiburti išsisklaidžiusiai P. Daunio giminei. Tokio pobūdžio darbas panašaus žanro knygoje labai retas, bet tikrai reikšmingas.
     Prisiminimų knygą apie Praną Daunį paruošė ir išleido Lietuvos aklųjų biblioteka, leidinį finansavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba ir Katalikiškasis Prano Daunio fondas. Knygos tiražas - 500 egz. Skaitantys brailio raštu šią knygą taip pat galės rasti Aklųjų bibliotekoje ir jos filialuose.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]