APIE MUS


Marius DANAZAS

LIETUVIŠKĄ KARŪNKAMŠTĮ SPAUDŽIA IMPORTAS


Vienintelė Lietuvoje karūninių kamščių gamintoja Aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių įmonė kaltina importuotojus dempingu ir sukčiavimu, tačiau nesulaukia valstybės paramos.
     Pasak Edvardo Žakario, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Šiaulių įmonės direktoriaus, pernai Lietuvos aludariams bendrovė pardavė 137 mln. vnt., eksportavo - 57 mln. vnt. karūnkamščių. Tuo tarpu jų importas, LASS Šiaulių įmonės duomenimis, pernai sudarė 160 mln. vnt.
     Daugiausia karūnkamščių vežama iš Italijos, Norvegijos bei Čekijos. Pono Žakario teigimu, nepaprastai pigi produkcija plūsta iš Estijos ir Baltarusijos. Šiaulietiškų karūnkamščių vidutinė kaina - 7,3 Lt/kg. Tuo tarpu dalies importinių karūnkamščių deklaruojama vertė tesiekia 0,9-1,3 Lt/kg ir yra perpus mažesnė nei jiems gaminti naudojamos skardos kaina.
     Anot p. Žakario, tai yra akivaizdus mokesčių slėpimas ir dempingas. Tačiau bendrovei prireikė kelių mėnesių, kol ji atkreipė Finansų ministerijos ir Muitinės departamento dėmesį. Muitinės departamentas šiuo metu tiria karūnkamščių importo mažesnėmis kainomis atvejus.

"Verslo žinios" 2000 m. kovo mėn. 16 d.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]