RENGINIAI


Stasė PURIUŠKYTĖ

MINTYS PO IŠVYKOS Į PAVEIKSLŲ GALERIJĄ


Spalio 13 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai pasiūlė vykti į Radvilų rūmuose veikiančią Vakarų Europos dailininkų paveikslų parodą. Paroda, kaip jie sakė, yra pritaikyta ir neregiams. Nesupratau, kaip neregys gali apžiūrėti paveikslą. Pagalvojau, kad kas nors papasakos. Taip ir buvo: apie paveikslus labai išsamiai ir aiškiai pasakojo ekskursijos gidė. Bibliotekos darbuotoja ponia Danutė mane privedė arčiau ir aš galėjau paliesti paveikslų rėmus. Vieni jų buvo lyg sudėlioti iš kiaušinių, kiti išraižyti smulkiais ornamentais, treti - gėlių lapais ir žiedais. Paskui dar apčiupinėjau XIX a. menininko padarytą fazaną, nuostabiai raižytą krėslą ir stalą. Išvyka esu labai patenkinta.
“Apčiupinėjau XIX a. menininko padarytą fazaną”     Vakare, jau gulėdama lovoje, dar ilgai mąsčiau ir apie išvyką, ir apie aklųjų gyvenimą. Prisiminiau jau senokai organizuotą ekskursiją į Kijevą. Daugeliui moterų universalinės parduotuvės rūpėjo labiau nei įžymios vietos ir muziejai. Kai pareiškiau nepasitenkinimą, išgirdau atsakymą: "Ir ko tie aklieji grūdasi šimtus kilometrų? Nori Kijevo, susirask radijuje Ukrainos bangą, apeik kelis kartus apie bendrabutį ir bus tau Kijevas". O aš visa širdim ir visu balsu šaukiu: "Ne! Ne!" Štai iš Radvilų rūmų atmintyje liko paveikslų rėmų, paukščio, senovinių baldų vaizdas, rūmų erdvės, kiekvienos salės vis kitoks kvapas. Akluosius reikia vežti, vesti būreliais ir po vieną, kur tik galima. Jeigu neregys su bet kuo galės šnekėtis apie viską, jis jausis laisviau, labiau pasitikės savimi, geriau suvoks savo orumą. Štai tokiam kilniam darbui ir kviesčiau visus su neregiais dirbančius žmones. Už tokį darbą iš anksto dėkoju, manau, ne vien savo vardu.
    
Redakcijos prierašas. Primename, kad Lietuvos aklųjų bibliotekoje jūs galite gauti garso kasetę, pasakojančią apie Radvilų rūmuose esančią ekspoziciją. Neužmirškite, jūsų laukia ir patys Radvilų rūmai! Rūmų adresas: Vilnius, Vilniaus g. 22, tel.: 62 09 81. Dirbama kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį, nuo 12 iki 18 val., sekmadieniais ir prieš šventes - iki 17 val. Pageidautina, kad grupėje būtų ne daugiau kaip aštuoni neregiai, nes šiuo metu yra tiek magnetofonų, per kuriuos galima klausytis į garso juostelę įrašyto ekspozicijos komentaro.
     Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotojos Audronės Bliujienės teigimu, Radvilų rūmų ekspozicijos pateikimas akliesiems - tik vienas iš didelio ir reikalingo projekto etapų. Šių metų pabaigoje Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3) bus atidaryta paroda "Krikščionybė Lietuvos mene", veiksianti iki 2003 metų spalio 30 dienos. Parodą irgi ketinama pritaikyti ir akliesiems, ir judėjimo negalių turintiems žmonėms. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) veikia paroda "Lietuvos vienuolynų dailė". Atėję į parodą, jos katalogą galite gauti ne tik reginčiųjų, bet ir Brailio raštu.
    
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]