NAUJOS KNYGOS


Juozas VALENTUKEVIČIUS

ARTĖJANČIAM JUBILIEJUI


Birželio 25 dieną Panevėžyje vyko jau šeštoji aklųjų maldos diena Lietuvoje, į kurią sugužėjo daugiau kaip trys šimtai neregių bei jų bičiulių iš daugelio Lietuvos kampelių. Šiemet Panevėžys maldos dienai pasirinktas neatsitiktinai. Panevėžio katedros klebonas, šių maldos dienų iniciatorius ir Katalikiškojo Prano Daunio fondo prezidentas monsinjoras Juozapas Antanavičius savo parapijai vadovauja jau 25 metai. Taigi, artėjant 2000 metų Jėzaus Kristaus jubiliejui, Panevėžio katalikai pasiūlė rengti aklųjų maldos dieną Panevėžio katedroje.
Maldyno "Šeimos maldos" viršelis     Šių metų aklųjų maldos dienai aklieji ir regintieji gavo gražią dovaną - Lietuvos vyskupų konferencija išleido jubiliejinį leidinį "Šeimos maldos". Brailio raštu maldynas išleistas 200 egz. tiražu. Reikia pasidžiaugti, kad tai pirmasis Katalikiškojo Prano Daunio fondo leidinys Brailio raštu ir išleistas bene didžiausiu tiražu per visą Brailio rašto leidybos istoriją. Knygelė nedidelio formato. Čia sudėtos kiekvienam katalikui būtinos kasdienės maldos, išaiškintos pagrindinės šv. Mišių aukos dalys. Kaip minėjau, maldynas skirtas 2000 metų Kristaus gimimo jubiliejui, kuris prasidės 1999 m. gruodžio 24 d. Kalėdų šv. Mišiomis ir tęsis iki 2001 m. sausio 6 d. Trijų Karalių iškilmių. Maldynėlio viršelis spalvotas, jį puošia Šventosios šeimos paveikslas iš Rūdininkų Švč. Trejybės bažnyčios. Šią knygelę spausdino "Mūsų žodžio" spaustuvė. Visų skaitytojų Brailio raštu nuomone, ji išleista gražiai ir kokybiškai.
     Finansinę paramą maldynui leisti skyrė likimo broliai iš Austrijos aklųjų apostolato, kuriam vadovauja geras Lietuvos neregių bičiulis Maksas Rosbacheris. Maldyną skaitytojai ras Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir jos filialuose. Vienas egzempliorius bus visų rajonų viešosiose bibliotekose. Didelę dalį tiražo norintieji ir skaitantieji Brailio raštu gaus nemokamai. Dalis dvasininkų jau matė šį leidinį Brailio raštu ir labai džiaugėsi, kad ir regėjimo netekę žmonės galės melstis drauge su sveikaisiais. Išvydęs maldyną Brailio raštu, Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas Audrys Juozas Bačkis panoro jį įsigyti, todėl maldynas buvo padovanotas ir jam.
     Tą pačią birželio 25 dieną Panevėžyje P. Daunio fondo nariai dalyvavo šeštajame fondo suvažiavime. Be kitų klausimų, čia buvo perrinkta fondo vadovybė. Jos prezidentu ir toliau liko monsinjoras Juozapas Antanavičius. Šiek tiek buvo atnaujinta fondo tarybos sudėtis. Vieningai buvo nutarta 2000 metų aklųjų maldos dieną organizuoti Prano Daunio gimtinėje Utenos rajone (vienoje iš parapijų, kurioje jis mėgdavo lankytis).
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]