RENGINIAI


Juozas VALENTUKEVIČIUS

LAIMOS LAŠIENĖS TAPYBOS DARBŲ PARODA


Lietuvos aklųjų bibliotekai persikėlus į dabartines patalpas - Vilniuje, Skroblų g. 10, atsirado galimybė rengti įvairias progines parodas, pradedant fotonuotraukomis ir baigiant mūsų dailininkų mėgėjų tapybos bei grafikos darbais.
     Antrojo aukšto fojė jau buvo surengta fotonuotraukų ekspozicija, skirta liaudies artistės Beatričės Grincevičiūtės 85 metų sukakčiai, poeto ir rašytojo Antano Jonyno 75 metų jubiliejui, be to, šį birželį Gedulo ir Vilties dienos proga buvo surengta nuotraukų ekspozicija iš aklųjų tremtinių gyvenimo.
     Be fotoparodų, bibliotekos lankytojai jau grožėjosi panevėžietės silpnaregės Birutės Račinskienės originaliais tapybos darbais. Įdomi buvo vilnietės silpnaregės Aušros Pakalaitės originalių grafikos darbų paroda.
     Liepos 8 dieną bibliotekos darbuotojai ir lankytojai rinkosi pasigrožėti buvusios ilgametės LAD spaustuvės darbuotojos Laimos Lašienės tapybos darbais. Vieni džiaugėsi jos naujais meno kūriniais, kiti atėjo pasimatyti su buvusia bendradarbe, pabendrauti su ja.
     Renginį vedęs Lietuvos aklųjų istorijos muziejaus vedėjas Saulius Plepys pasakojo, kad Laima Lašienė akliesiems gerai pažįstama, nes ilgai dirbo Brailio rašto spaustuvėje, daug prisidėjo prie knygų leidimo Brailio raštu. Laisvalaikiu mėgo piešti ir tapyti. Ši paroda - ne pirmoji mūsų bibliotekoje. Prieš keletą metų Laima savo darbus eksponavo ankstesnėje aklųjų bibliotekos skaitykloje - Skroblų g. 15, o dabar, sukaupusi naujų darbų ir bibliotekos darbuotojų paskatinta, autorė vėl suteikė mums galimybę pasigrožėti savo kūriniais. Nors eksponuojamus paveikslus ne visi galėjo matyti, bet iš pasakojimų apie kiekvieną paveikslą įspūdį susidarė, juolab kad pati autorė visiems gerai pažįstama. Laima mielai pasakojo, kaip buvo sukurtas vienas ar kitas paveikslas:"Pamatau gražią gėlių puokštę ir norisi ją perkelti į paveikslą, kad tos gėlės išliktų žydinčios. Šiuo metu esu pensininkė, mažiau galiu keliauti, tačiau drobėje atkuriu kažkada seniau atmintyje užfiksuotus gamtovaizdžius arba čia pat kuriu pagal nuotaiką gimstančias linijas ar vaizdus", - pasakojo Laima Lašienė.
     Savo darbų autorė parduoda labai mažai. Dažniausiai draugams ir pažįstamiems išdovanoja. Jeigu žmogui kūrinys labai patinka, kaip sakoma, "limpa prie širdies", autorei būna labai smagu: svečiui išeinant, ji tą paveikslą ir padovanoja - pradžiugina ne tik draugą, bet ir save. Pati dailininkė mano, kad jau yra padovanojusi kelis šimtus darbų. Parodoje susirinkę žmonės tai patvirtino - ne vieno iš jų namuose kabo Laimos paveikslas.
     Visi džiaugėsi, kad autorės neapleidžia kūrybos dvasia, linkėjo sveikatos ir džiaugėsi galimybe susitikti ir pasimatyti. Pati autorė stebėjosi, kad tiek žmonių panoro su ja pabendrauti (susirinko apie 30 žmonių).
     Bibliotekos darbuotojai dėkojo dailininkei už suteiktą progą pasigrožėti jos darbais, linkėjo tolesnės sėkmės ir prašė, sukaupus naujų paveikslų, vėl eksponuoti aklųjų bibliotekoje. Bibliotekos direktorė Jadvyga Kuolienė užtikrino, kad visiems norintiems surengti parodas silpnaregiams ar jų bičiuliams bus maloniai suteikiamos patalpos, ir jie visuomet bus laukiami. Tad iki kitų susitikimų!
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]