MEDICINA


Aurelija MYKOLAITYTĖ

OPERACIJOS EKSIMERINIU LAZERIU


Nuo 1987 metų Vakarų šalyse trumparegystė pradėta koreguoti eksimeriniu lazeriu - tai operacijos, kurių metu pašalinama dalis ragenos sluoksnių. Po tokių operacijų pagerėja regėjimas į tolį, nereikia nešioti akinių trumparegiams. Ar Lietuvos žmonėms yra galimybių operuotis, norint atsikratyti akinių ir lęšių? Kokių rezultatų tikėtis?
    
     Kur vilioja reklama
    
     "Statistikos duomenimis, kas ketvirtas Žemės gyventojas yra trumparegis. Akies optinės sistemos (ragenos ir lęšiuko) laužiamoji galia per stipri, lygiagretūs spinduliai susikerta prieš tinklainę. Blogas regėjimas priverčia žmogų nešioti akinius ar kontaktinius lęšius. Dar vakar taip ir buvo. Šiandien oftalmologas eksimeriniu lazeriu per 30-60 sekundžių pašalina trumparegystę, toliaregystę ir astigmatizmą, regėjimo defektus po traumų ar po radialinės keratotomijos pagal S. Fiodorovo metodą.
     Šalin akinius!? Taip. Tik kur jų atsikratyti? Neskubėkite važiuoti į Slovakiją, Vokietiją, Rusiją. Minskas - arčiau.
     Oftalmologinės klinikos autoritetas šiandien priklauso ne tik nuo gydytojo patirties ir žinių, bet ir nuo diagnostinės bei operacinės technikos lygio. Tai turi suprasti kiekvienas pacientas. Ryškus mokslinės ir techninės pažangos pavyzdys oftalmologijoje yra eksimerinių lazerių technologijos diegimas regėjimo korekcijoje.
     Visur: Berlyne, Maskvoje ar Minske - eksimeriniu lazeriu atliekamų operacijų principas yra vienodas: pakeisti ragenos laužiamąją galią, išgarinant chirurgų užprogramuotą ir kompiuterinės sistemos kontroliuojamą paviršutinį ragenos sluoksnį. Ragenos tvirtumas nesikeičia, nėra vidinės infekcijos pavojaus, nėra fizinių krūvių ribojimų. Lazerinė korekcija praplečia žmogaus galimybes pasirenkant profesiją, sportuojant. Žmogus įgauna pasitikėjimo, dingsta nepatogumai dėl akinių ir kontaktinių lęšių nešiojimo.
     Prieš lazerinę korekciją atliekamas visapusiškas akių tyrimas. Centre "Optimed" naudojama naujausia diagnostinė aparatūra, kuri leidžia aptikti mažiausius nukrypimus akies struktūroje: distrofinius pakitimus, dažnai pasitaikančius pacientams, turintiems trumparegystę ir šių pakitimų nematantiems, tinklainės įtrūkimus ir kt.
     Kol kas negalima gydyti pacientų, jaunesnių nei 18 metų. Taip pat gydymas netaikomas pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, keratokonusu, glaukoma, katarakta, negalima operuoti nėščių moterų ir iki metų po gimdymo, kai matoma tik viena akimi.
     Kiekvienas pacientas turi suprasti ir kita. Eksimeriniai lazeriai kainuoja šimtus tūkstančių dolerių, todėl ir akių korekcija kainuoja nepigiai, nors sumos įvairiose klinikose skiriasi. Tačiau lazerinės korekcijos centre "Optimed" viskas kur kas pigiau. Ir tai išlaikant aukščiausią efektyvumo lygį. Gydymą lazeriu atlieka aukščiausios kvalifikacijos gydytojų personalas, apmokytas geriausiose užsienio klinikose. Centre diegiama pati naujausia gydymo technologija "Lazik", kuria jau nuo balandžio gydomi vaikai nuo 13 metų, taip pat leis panaikinti bet kokio laipsnio trumparegystę ar toliaregystę".
     Štai toks reklaminis straipsnis, nurodant oficialų lazerinės korekcijos centro "Optimed" atstovą Medicinos centre "Neurovita", buvo išspausdintas dienraštyje "Respublika" šių metų gegužės 3 d. Akių korekcija išties kainuoja nepigiai - 840 dolerių, į šią sumą neįtraukiant kelionės išlaidų. Nors ir keista, Minskas pralenkė Vilnių, įsigydamas brangiai kainuojantį lazerį: Lietuvoje tesugebama vien tik organizuoti grupes į Baltarusiją ar kitur. Štai A. Gutausko akių ligų kabinetas Kaune, Savanorių pr.284-115, taip pat vienąkart per mėnesį surenka grupę žmonių ir veža juos į Slovakiją, kuri turi vieną iš naujausios kartos lazerių. Čia akių korekcijos kaina - 1200 dolerių.
    
     Ką nutyli reklama
    
     Lazerinės refrakcinės operacijos dažniausiai atliekamos dėl kosmetinių priežasčių, kai žmogus nenori nešioti akinių ar kontaktinių lęšių: tai aktualu aktoriams, dainininkams, diktoriams ir t.t. Ryžtamasi lazerinei refrakcinei operacijai, jeigu trumparegė tik viena akis arba yra astigmatizmas. Eksimeriniu lazeriu tegalima panaikinti 1.0 - 12.0 dioptrijų trumparegystės ir 5.0 dioptrijas astigmatizmo.
     Kaip ir buvo reklamoje užsiminta, negalima gydyti lazeriu, kai ragena yra išsigaubusi - keratokonusas, kai progresuoja trumparegystė, kai akys dar auga (vaikams, paaugliams), kai būta operacijų dėl kai kurių kitų akių ligų, nerekomenduojama operuoti nėščių moterų. Kažkodėl straipsnyje "pamiršta" paminėti pasitaikančias komplikacijas: yra atvejų, kai per daug sumažėja ragenos laužiamoji galia, išsivysto žemažiūrystė ar nepakankamai suplonėja ragena, lieka trumparegystė, gali susidaryti ragenos randų ar vystytis uždegimai, gali padidėti ragenos jautrumas.
     Taigi trumparegiams žmonėms nėra ko per daug skubėti: lazerinės refrakcinės operacijos tėra tik viena iš trumparegystės korekcijos galimybių, tačiau ne vienintelė. Trumparegystę galima ne ką prasčiau pataisyti uždedant minusinius stiklus ar parenkant reikiamo stiprumo kontaktinius lęšius. Šiais atvejais, kaip ir atliekant refrakcinę mikrochirurginę operaciją, tikslas tas pats - koreguoti trumparegystę, kad regėjimas būtų kuo geresnis. Norintiems žūtbūt operuotis, reikėtų atminti tokį dalyką: jeigu akinių ir kontaktinių lęšių galima nenešioti ar pakeisti naujais, tai ši operacija atliekama visam gyvenimui.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]