SPORTAS


Lidija LUKŠYTĖ

PIRMĄKART LIETUVIAI IŠKOVOJO "GINTARINIO PAJŪRIO" TAURĘ


Gegužės 15-16 dienomis Ruklos (Jonavos r.) reabilitacijos centre "Atgaiva" vyko tradicinis tarptautinis aklųjų ir silpnaregių golbolo turnyras "Gintarinio pajūrio" taurei laimėti. Kartu tai buvo ir atrankinis 1999 m. Europos golbolo čempionato turnyras.
     Varžytis dėl "Gintarinio pajūrio" taurės šiemet į Lietuvą suvažiavo 9 šalių rinktinės komandos iš Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Suomijos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos, Estijos ir Lietuvos. Dėl vietos stokos negalėjome priimti į turnyrą labai norėjusių atvykti švedų, olandų ir kitų šalių sportininkų.
     Pirmąkart jau 5 kartus Lietuvoje rengiamas turnyras vyko ne prie jūros, nors taurės, dėl kurios varžytasi, pavadinimas liko tas pat - "Gintarinis pajūris". Iš pradžių apie jūrą klausinėję užsieniečiai, apžiūrėję kambarius ir sporto salę, vieningai sutiko, kad Rukloje kur kas geriau nei prieš dvejus metus Šventojoje. Sportininkai buvo apgyvendinti dviviečiuose kambariuose su svetaine, televizoriumi, koridoriumi, tualetu ir vonia. Erdvi sporto salė, papuošta turnyre dalyvavusių komandų vėliavomis ir rėmėjų reklaminiais stendais, buvo vos už poros šimtų metrų. Na, o pakeliui sportininkus viliojo užsukti sauna ir baseinas, buvo galima pasėdėti bare.
     Žodžiu, sąlygos gyventi ir žaisti buvo sudarytos kuo puikiausios ir gerai įvertintos saviškių bei užsienio svečių. Dėl šaltoko oro kiek sutrikę atrodė ispanai, kurie paprastai būna triukšmingi. Oro sąlygomis stebėjosi ir lenkai, tvirtinę, kad Lenkijoje tikrai šilčiau.
     Temperatūrą kaitino salės aistros. Pirmąją dieną komandos žaidė dviem pogrupiais - A ir B. Savo pogrupyje lietuviai susitiko su latviais, suomiais, anglais.
     Nors rinktinėje dėl ligos ir nežaidė pajėgus golbolininkas Marius Zibolis, latvius mūsiškiai nugalėjo 3:2, anglus - 5:1. Nepasisekė tik žaidžiant su suomiais - jiems pralaimėta 2:1.
     Pusfinalyje lietuviai, užėmę antrąją vietą pogrupyje, susitiko su A pogrupio pirmosios vietos laimėtoja Vokietija. Netikėtai vokiečiai, pogrupyje nepatyrę nė vieno pralaimėjimo, buvo sutriuškinti 7:1. Po šio susitikimo lietuviai išsikovojo teisę žaisti dėl taurės. Antrajame pusfinalyje susitiko B pogrupio laimėtoja Suomija ir B pogrupio antrosios vietos laimėtoja Ispanija. Rezultatu 6:1 ispanams įveikus suomius, jie tapo lietuvių varžovais finale.
     Dėl 5-6 vietos kovojo Lenkija ir Latvija, dėl 7-8 Baltarusija ir Didžioji Britanija. Nė vienos pergalės pusfinalyje neiškovojusi Estijos rinktinė antrąją dieną tik stebėjo rungtynes.
     Rezultatu 5:1 Vokietija nugalėjo Suomiją, pastarąją nustumdama į ketvirtąją vietą. Na, o lietuviai gražiu rezultatu 3:0 sutriuškino ispanus ir iškovojo "Gintarinio pajūrio" taurę.
     Rezultatyviausiu turnyro žaidėju tapo Stefenas Lehmanas iš Vokietijos (19 įvarčių). Lietuvos rinktinės narys Genrikas Pavliukianecas pelnė 13 įvarčių ir pagal rezultatyvumą buvo trečias.
     Į trenerių bei teisėjų išrinktą geriausiųjų žaidėjų trejetuką pateko Genrikas Pavliukianecas (Lietuva), Hipolitas Gonsalesas ir Robertas Abenia (abu - iš Ispanijos)
     Prizinių vietų laimėtojams buvo įteikti medaliai, diplomai ir po statinaitę rėmėjų - AB "Lietuviškas midus" - midaus. Bene labiausiai medaliais ir geriamuoju prizu džiaugėsi ispanai, kurie čia pat, salėje, jį atkimšo ir sustoję ratu siuntė iš rankų į rankas.
     Pasibaigus tarptautiniam turnyrui, kurio finalines rungtynes ir uždarymo ceremoniją filmavo LTV ir LNK televizijos, nei žiūrovai, nei dalyviai neskubėjo skirstytis. Didžiosios Britanijos trenerio Tonio Rediš pasiūlymu, lietuviai ir anglai dar žaidė dvejas draugiškas rungtynes. Per šiuos susitikimus daugiau žaidė turnyro metu ant suolelio sėdėjusieji rinktinės nariai: pirmosios rungtynės baigėsi lygiosiomis 7:7, antrąsias lietuviai nugalėjo 6:4.
     Laimėti šį turnyrą Lietuvos rinktinei - Sauliui Leonavičiui, Genrikui Pavliukianecui, Valerijui Kanevičiui, Algirdui Montvydui, Dovidui Kernagiui, Egidijui Biknevičiui (treneris Zenonas Bajarūnas) - buvo būtina: kitaip neturėtume teisės dalyvauti 1999 m. Europos čempionate, kuris spalio mėnesį vyks Didžiojoje Britanijoje. Dėl lėšų ir atrankinių turnyrų stokos nebūtume galėję išvykti į kitas šalis.
     Turnyrą Lietuvoje padėjo surengti grupė golbolininkų rėmėjų: "Merrild Kaffe A/S", "Utenos trikotažas", AB "Birštono mineraliniai vandenys", "Lietuvos telekomas", viešbutis "Žaliasis tiltas", "Coca-cola" gėrimai, AB "Lietuviškas midus" ir kt.
 
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]