MEDICINA


Aurelija MYKOLAITYTĖ

PAVASARINĖ ALERGIJA


Gegužis. Sužaliuoja medžiai, pražysta gėlės. Deja, ne visi gali džiaugtis prabudusios gamtos grožiu - ypač šiuo, pavasariniu, metu ne vieną ima kamuoti alergija. Kol kas nėra duomenų, kiek mūsų krašto gyventojų skundžiasi alerginėmis reakcijomis, tačiau galima spėti tokių žmonių esant tūkstančius (apytikriais duomenimis, Estijoje apie 150 000). Neseniai JAV oftalmologai paskelbė, jog maždaug 22 milijonai amerikiečių kenčia nuo alergijos, kuri dažniausiai pasireiškia sloga ir akių junginių uždegimu - alerginiu konjunktyvitu.
     Alerginę reakciją gali sukelti įvairūs alergenai: žiedadulkės, mažos gyvūnų plaukų ir pleiskanų dalelės, dulkių erkutės, kai kurie maisto produktai arba vaisiai, medikamentai, kosmetika (pvz. tušas blakstienoms, kremai). Jeigu nei iš šio, nei iš to ima niežėti akys, paburksta vokai, atsiranda šviesos baimė, ašarojimas, galite įtarti, jog tai - alerginis akių pažeidimas. Kai kuriuos žmones dar gali varginti alerginė sloga, viršutinių kvėpavimo takų kataras, galvos skausmai, kosulys, jie pasidaro irzlūs ir depresiški, pablogėja apetitas, sutrinka miegas. Beje, alerginis konjunktyvitas dažniausiai kamuoja jauno amžiaus žmones, kurie ypač jautrūs aplinkos veiksniams.
     Kenčiantiems nuo alergijos, galbūt pravers šie naudingi patarimai:
     • Venkite alergenų. Žinokite, kokiomis aplinkybėmis jums dažniausiai pasireiškia alergija, ir kiek tai įmanoma, stenkitės pašalinti jos šaltinius. Jei alerginę reakciją sukelia žiedadulkės, neikite į sodą ar daržą anksti iš ryto - nustatyta, kad žiedadulkių daugiausia būna iki 10 val. ryto. Žiedadulkių ore taip pat padaugėja saulei leidžiantis, todėl geriausia pabūti gryname ore ankstyvą popietę.
     • Neauginkite vėjo apdulkinamų augalų - paprastai jų žiedadulkės sukelia alergiją daug dažniau nei vabzdžių apdulkinamų augalų. Taisyklė, kaip pasirinkti augalus, gana paprasta: kuo spalvingesnis augalas, tuo mažesnė tikimybė patirti alerginę reakciją (vabzdžius vilioja spalvingi augalai).
     • Jei alergiją sukėlė kontaktiniai lęšiai, reikia jų nebenešioti bent 4 savaites, kol trunka gydymas. Žmonės, linkę į alergiją, turėtų ypač dažnai ir kruopščiai valyti lęšius. Manoma, kad alerginį konjunktyvitą sąlygoja viršutinio voko junginės traumavimas bei alerginė junginių reakcija.
     • Akims paraudus, ėmus niežėti, jokiu būdu jų netrinkite. Nors jums ir pasirodytų, kad trynimas palengvins niežulį, žinokite, kad tai tik dar labiau pasunkins alergijos simptomus ir sukels akių junginių uždegimą.
     • Kiekvienoje vaistinėje yra lašų akims, kurie sumažins alerginius simptomus bei išplaus alergeną. Juos galima vartoti ne tik pajutus alerginę reakciją, bet ir profilaktiškai, ypač prieš galimą kontaktą su alergenu. Esant alergijai augalų žiedadulkėms, reikėtų vartoti lašus dar prieš augalų žydėjimą.
     • Atsiradus alerginio konjunktyvito simptomams - akių niežėjimui, karščiui, paraudimui, šviesos baimei, ašarojimui - būtina kreiptis į oftalmologą, kuris paskirs reikiamą gydymą ir nurodys, kokių vaistų labiausiai reikia. Norėdami išsiaiškinti, kam jūs iš tikrųjų esate alergiškas, apsilankykite pas gydytoją alergologą - jis pasakys, kokie alergenai išprovokavo alerginę reakciją akies junginėse.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]