APIE MUS


 

SUSITIKIMAS SUOMIJOJE


Pernai, lapkričio mėnesį, visi vaikų su sutrikusiu regėjimu mokyklų direktoriai ir ponas Hermanas Gresnigtas iš ICEVI (Tarptautinė sutrikusio regėjimo žmonių švietimo taryba) susitiko Danijoje ir aptarė tiflopedagogų iš Skandinavijos ir Pabaltijo seminarų organizavimo galimybes.
     Kitas susitikimas įvyko 1999 m. sausio mėn. pabaigoje. Tada dauguma direktorių iš Baltijos šalių lankėsi Helsinkio sutrikusio regėjimo švedų mokykloje ir nagrinėjo klausimą, kaip Skandinavijos ir Baltijos šalys galėtų bendradarbiauti, padedant ICEVI.
     Šiame pasitarime dalyvavo Silja-ann Taru iš Estijos, Angelė Daujotienė, Janina Stuopelienė, Genovaitė Vaitkuvienė iš Lietuvos ir Dzintra Makarova, kompiuterių instruktorė iš Latvijos.
     Dalyvės iš pradžių apžvelgė padėtį įvairiose mokyklose. Įdomu tai, kad daugumoje mokyklų pradinėse klasėse yra kur kas daugiau aklų mokinių nei vyresnėse. Atgavusios nepriklausomybę Baltijos šalys susiduria su viena bendra problema - sunku gauti naujos literatūros ir įrengimų. Šalyje beveik nieko nėra, o užsienyje per didelės kainos. Kita Baltijos šalių problema ta, kad bendrų mokyklų moksleiviams trūksta išteklių. Retas kuris bendrų mokyklų mokytojas išmano apie sutrikusio regėjimo vaikų švietimą, o mokiniai negauna technikos priemonių. Tačiau daug kas daroma, Skandinavijos - Baltijos šalių bendradarbiavimo prioritetų sąrašas parengtas laiku ir įvykdomas.
     Pirmasis sąraše buvo nurodytas regėjimo įvertinimas: reikia išsamaus praktinio kurso su ankstyvąja ir vystymosi diagnostika.
     Kita tema turėtų būti profesinis mokymas. Baltijos šalyse nedaug galimybių mokyti profesijų.
     Įdomus aspektas - perėjimas nuo didelių grupių mokymo prie mažesnių, pavyzdžiui, internatinėje mokykloje. Viena pasiūlyta idėja buvo tokia: vieną internatinės mokyklos darbuotoją pasiųsti aplankyti Skandinavijos mokyklas ir įgyti patirties.
     Visada iškyla kompiuterinės technikos klausimas. Šioje srityje jau bendradarbiaujama. Žinoma, Skandinavijos šalių direktoriams reiktų aplankyti Baltijos šalių mokyklas. Ar tai padaryti prieš ar po susitikimo, bus nutarta 1999 m. rudenį per TRC Švedijoje.
     Tačiau mums reiks įveikti vieną nedidelę problemą. Susitikimas Helsinkyje buvo labai įdomus tuo, kad ten buvo anglų, vokiečių, rusų, latvių, lietuvių, estų, suomių ir švedų kalbų kratinys. Mes puikiai vieni kitus supratome, bet, manau, anglų kalbos ledams pralaužti mums visiems reiktų intensyvių kursų, ypač mokykloms, kurios ateity ketina bendradarbiauti.
    
Solveig Tjostedt
Sutrikusio regėjimo švedų mokyklos Helsinkyje direktorė
"ICEVI Newsletter" 1999 m. kovas
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]