KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

ŠIS TAS APIE BATUS


Nors pavasaris ar vasara, neretai ant šaligatvių ir kelių telkšo balos. Nematydamas, nori to ar ne, vis tiek įžengi į balą ir namo grįžti šlapiomis kojomis. Tenka džiovinti ir kojines, ir batus. Nėra jokių abejonių - vanduo kenkia avalynei. Odiniai bateliai, dažnai sušlapdami, džiovinami, praranda ne tik formą, bet ir susitraukia arba išsitampo. Kaip teisingai prižiūrėti avalynę, kad ji būtų patogi ir tarnautų ilgai, kokios yra avalynės priežiūros prekės, į šiuos klausimus padės atsakyti "Dolitos" parduotuvių tinklo darbuotojas Irmantas Urbonas.
    
Ar visa avalynė tinkama
     Parduotuvėje nusipirkęs batus, negali būti garantuotas dėl jų kokybės. Iš pradžių bateliai atrodo išties gražūs ir patvarūs. Po kelių savaičių paaiškėja, jog jie - nieko verti: tai padas atsiklijuoja, pradeda vandenį leisti, tai koja nežmoniškai prakaituoja. Taip ir kankiniesi, keiksnodamas nesąžiningus pardavėjus. Šiuo metu pas mus prekiaujama įvairiausia avalyne. Norintys pigesnių batų, perka kinų ar turkų gamybos. Šiek tiek brangesnė lietuviška, čekiška avalynė. Pati brangiausia avalynė yra vokiška, angliška, itališka. Nusipirkęs brangius batelius, ne ką teišloši. Norint, kad bateliai ilgai tarnautų, juos reikia prižiūrėti. Prestižinėse parduotuvėse jau teikiama nemokama konsultacija, kaip prižiūrėti avalynę: pardavėjas pataria, kaip impregnuoti, kokiu tepalu, kokius batus valyti.
     Dažniausiai, nusipirkę batus, iš pradžių nenaudojame jokio tepalo. Vis dėlto naujus batus reikėtų paruošti nešioti: impregnuoti, po to nuvalyti specialiu tik tai odai skirtu batų tepalu. Privalu žinoti, kad avalynė gaminama iš dviejų rūšių odos: verstos ir lygios. Tas dvi pagrindines odos rūšis dar galima būtų skirstyti labiau: puošta su laku, kombinuota su tekstile, reptiline oda. Žinant, kokia oda, reikėtų rinktis ir prideramą batų tepalą.
    
Avalynės priežiūros priemonės
     Parduotuvėse, prekiaujančiose avalyne, galime įsigyti ir įvairiausių avalynės priežiūros priemonių. Pardavėjai neregiams išaiškins, kaip jomis naudotis. Kad būtų paprasčiau orientuotis, suskirstykime avalynės priežiūros priemones į tam tikras grupes: batų tepalai, impregnantai ir batų priežiūros priedai.
     IMPREGNANTAI. Impregnantas - tai skystis, konservuojantis odą. Dažniausiai impregnantai būna skysto pavidalo. Jie įpakuojami kaip dezodorantai. Impregnantas saugo avalynę nuo drėgmės ir druskų. Nusipirkus tokią prekę, ja reikia mokėti naudotis. Naujus batelius impregnantu reikia purkšti tris kartus. Batelius purškiam tokiu intervalu: nupurškę vieną batą, imame kitą, tada paimam nupurkštąjį ir vėl purškiam. Purškiant impregnantu flakonėlį nuo bato reikia laikyti 10 centimetrų atstumu: taip batas padengiamas lygiai. Impregnantų kvapas gana bjaurus, užtat batus galima impregnuoti tik labai gerai vėdinamoje patalpoje. Impregnantai būna skirtingai odai. Prieš pirkdami impregnantą, žinokite, kokios odos avalynę esate įsigijęs. Impregnantai gali būti skirti sportinei avalyvei, verstai odai, zamšui, zamšui, puoštam laku, odai, kombinuotai su tekstile, puoštai metalu avalynei. Tiesa, yra impregnantų, tinkančių visų rūšių odoms. Avalynės impregnantų kainos yra labai skirtingos. Kaina priklauso nuo firmos: pigiausiai impregnantą galima nusipirkti už 10 litų, brangiausi - apie trisdešimt litų. Patys brangiausi impregnantai - universalūs, tinkantys bet kokiai odai. Be avalynės impregnantų yra ir rūbų impregnantų.
     BATŲ TEPALAI. Iki šiol mes žinojome tik vieną - universalų batų tepalą. Jis mums tarnaudavo visokiai avalynei. Batų tepalai yra dvejopo pavidalo: kieti ir skysti. Tepalas, primenantis kietą vašką - tai mums įprasti batų tepalai apvaliose dėžutėse. Valant batus tokiu tepalu, reikėtų turėti du šepetėlius: vienu šepetėliu ant bato paviršiaus užtepame tepalą, kitu išblizginame. Kitokie yra skysti batų tepalai. Juos perkame tūbelėse. Tokių tepalų taip pat kelios rūšys. Iš vienų tūbelių spaudžiame ant batų šepetėlio ir blizginame batą. Trinant šepečiu, tepalas gerai susigeria į odą. Kai kurios tūbelės yra su kempinėlėmis. Dabar šitoks tepalas labai populiarus. Su kempinėle patogu valyti batus. Deja, toks valymo būdas yra paviršutinis, kosmetinis. Ištepus tokiu tepalu, būtinai reikia skudurėliu batų paviršių nublizginti. Tūbelės su kempinėle apskaičiuotos šimtui valymų, tačiau dažniausiai kempinėlė tiek valymų neatlaiko. Batų tepalų kainos labai įvairios. Pigiausi tepalai būna pusantro lito, brangiausi - keliasdešimt litų. Negaliu neužsiminti apie batų tepalų spalvas. Jų gausu: "Dolitos" parduotuvėje suskaičiavau net per keturiasdešimties spalvų.
     BATŲ PRIEŽIŪROS PRIEDAI. Avalynės gamintojai pasirūpino ir įvairiausiais avalynės priežiūros priedais. Kartais nusipirkus vasarinius batelius, paaiškėja, jog jie spaudžia, trina užkulnius. Tada pilame odekoloną, spiritą. Dabar to jau nebereikia daryti: užtenka nusipirkti specialų odos tempiklį. Šiuo preparatu papurškiame reikiamą vietą, ir toje vietoje oda pasitempia. Išsitampius bateliams, galima juos sumažinti: šiam tikslui yra skirta speciali priemonė. Norintiems išvengti nemalonaus kvapo padės dezodorantai. Jeigu avalynė dažo, specialūs dezodorantai pašalins dažus. Norint išlaikyti gražią bato formą, reikia nusipirkti specialią medinę formelę. Ji tarnaus tikrai ne vienai porai batų. Nusiavę batus, į jų vidų įdėkite šią medinę formelę. Batai ne tik išlaikys formą, bet ir nesiraukšlės. Kojai prakaituojant galima įdėti specialius vidpadžus. Jie gerai sugeria prakaitą. Vieno vidpadžo kaina - dešimt litų. Dar kas labai svarbu valant batus - tai šepečiai, be kurių niekaip neišsiversi. Avalynei valyti yra keliolikos rūšių šepečių: švelnūs, kieti, šeriai maišyti su vielyte. Labai įvairios šepečių formos. Be šepečių, paviršutiniam avalynės valymui yra impregnuotos kempinėlės. Jų kaina - apie dešimt litų. Šios kempinėlės gali būti naudojamos biure, svečiuose, teatre. Įsisenėjusias dėmes išima specialūs trintukai.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]