MEDICINA


Aurelija MYKOLAITYTĖ

ATEITIES OPERACIJOS


Lilija Socevičienė darbo vietojePrieš gerą pusmetį (1998 metų liepos numeryje) "Mūsų žodis" rašė apie Baltijos sveikatos centrą (Vilnius, Antakalnio g. 124), kuriame atliekamos kataraktos operacijos pačiu naujausiu fakoemulsifikacijos metodu: už jas pacientams tenka sumokėti ne vieną tūkstantį. Vos ne už keleto žingsnių, Antakalnio poliklinikos akių ligų skyriuje (Vilnius, Antakalnio g. 59), taip pat daromos tokios pat modernios operacijos, ir, skirtingai nei Baltijos sveikatos centre, už jas pacientui mokėti nereikia. Apie ambulatorinę kataraktos pašalinimo operaciją Antakalnio poliklinikoje "Mūsų žodžio" skaitytojams sutiko papasakoti Akių ligų skyriaus vedėja, Vilniaus miesto vyriausioji oftalmologė Lilija Socevičienė.
    
Septynerių metų triūsas
     Ne per seniausiai klinikoje buvo pažymėta tūkstantoji ambulatorinė kataraktos pašalinimo operacija. Kaip pastebėjo gydytoja L.Socevičienė, tokios operacijos pasaulyje daromos jau 25 metai. Lietuvoje šio darbo imtasi prieš 7 metus, Norvegijos aklųjų draugijai ir Norvegijos gydytojų sąjungai padovanojus modernią operacinę įrangą. Idėja pradėti ambulatorinę kataraktos chrurgiją kilo Skieno miesto Betanieno ligoninės akių ligų skyriaus vedėjui Kjellui Syversenui, kuris ir padėjo atvežti įrangą į Lietuvą. Net penketą metų teko laukti, kol šios operacijos buvo įteisintos Sveikatos apsaugos ministerijos (įsakymas pasirašytas 1997 metų spalio mėnesį): iki tol visas medžiagas - lęšiukus, siūlus, sterilią medžiagą ir kt. - dovanojo norvegai. "Mes ir šiandien siuvame norvegų dovanotais siūlais", - sakė oftalmologė.
     Šiuo metu kas mėnesį Antakalnio poliklinikoje atliekama maždaug apie 40 tokių operacijų. Pasak L.Socevičienės, paskaičiavus Lietuvos mastu, ambulatorinės kataraktos pašalinimo operacijos sudaro 7 proc. visų operacijų, kai tuo tarpu pasaulyje - 80 proc. Toks didžiulis atotrūkis nuo išsivysčiusių šalių - ne dėl gydytojų aplaidumo (tėra tik viena operacinė ir 2 šias operacijas atliekantys gydytojai): būtų daugiau dėmesio iš valstybės - kitaip klostytosi reikalai ir oftalmologijos srityje. "Ambulatorinė kataraktos chirurgija yra ateitis, tačiau reforma faktiškai vyksta medikų iniciatyva", - pripažino Vilniaus miesto vyriausioji oftalmologė. Deja, kol kas valstybė neskaičiuoja, jog ambulatorinis gydymas atsieitų daug pigiau - nereikėtų ligonio maitinti, duoti patalynę, slaugyti prieš operaciją ir po jos. Ligonių kasos šiuo metu Antakalnio poliklinikai už operaciją temoka 220 litų (Vakaruose ji įkainota apie 3000 JAV dolerių), o gydytojams - 44 litus, med. seseriai - 2 litus. Taigi taupoma vien medikų sąskaita, menkai teįvertinant jų darbą.
    
Efektyvi pagalba sergantiems
     Į Antakalnio polikliniką gali atvykti žmonės ne tik iš Vilniaus, bet ir kitų respublikos vietovių. Jiems neverta baimintis dėl išlaidų - niekas nereikalaus mokėti už operaciją ar už implantuojamą paprastą "Alcon" lęšiuką. Vienintelis įmanomas mokestis - už medžiagas, kurių įsigijimo Ligonių kasos kol kas nekompensuoja: pavyzdžiui, už pačius moderniausius sulankstomus lęšiukus, specialų tirpalą viskoelastinę medžiagą. Prieš atvykdamas į Vilnių, pacientas turi gauti siuntimą iš apylinkės terapeuto ar šeimos gydytojo ir būti ištiriamas ir paruošiamas taip, kaip siunčiant į stacionarą: kraujo, šlapimo, cukraus kiekio kraujyje tyrimai, kardiograma, sureguliuojamas kraujospūdis ir t.t. 2-3 savaitės prieš operaciją ligonis būna apžiūrimas Antakalnio poliklinikoje ir nusprendžiama, ar galima jį operuoti ambulatoriškai. Pasak oftalmologės L.Socevičienės, dieną prieš operaciją visada pasišnekama su pacientu, - žmogus psichologiškai paruošiamas operacijai.
     Nei prieš operaciją, nei po jos ligoninėje gulėti netenka: po operacijos artimiesiems išaiškinama, kaip reikės ligonį slaugyti, ir jis tuoj pat išleidžiamas namo, gali išsimiegoti savo lovoje. Atvykus kitą dieną po operacijos nuimamas tvarstis, kad jo buvimas akyje nesukeltų uždegimo: taip vilniečius gydytojus mokė norvegai. Žmogus būna stebimas medikų ir vėliau - po vienos savaitės, po dviejų, kol akis sugyja ir susiformuoja. Ligoniai jau po 2-3 savaičių gali grįžti prie įprastos gyvensenos, o viskas galutinai susitvarko po 6 mėnesių.
     Kaip pastebėjo akių ligų skyriaus vedėja L.Socevičienė, šios operacijos, atliekamos fakoemulsicikacijos metodu, yra ypatingos tuo, kad leidžia operuoti kataraktą ankstesnėse stadijose, kai žmogus dar mato pirmą, antrą, trečią eilutę. "Anksčiau buvo laukiama, kol žmogus apaks - sakė oftalmologė. - Dabar prieita išvados, kad nelaukiant rezultatai daug geresni, lengviau atsistato regėjimas". Gydytoja patarė žmonėms nebijoti ir ilgai nelaukti - nors chirurgui ambulatorinė kataraktos pašalinimo operacija yra sudėtinga, tačiau ligoniui ji neskausminga ir lengva - po operacijos, kuri trunka 35-45 minutes, jis jau pradeda matyti. Ta proga dailininkė Ramunė Vėliuvienė padovanojo operacinei paveikslą - žmogus, pramergęs akis ir pažvelgęs į viršų, pirmiausia pamato gražią ryškią leliją.
    
Ateities perspektyvos
     "Mes daug visokių procedūrų galime atlikti ambulatoriškai - žmogus ateina ir išeina, nereikia ligoninėj gulėti", - pripažino akių ligų skyriaus vedėja. Kol kas, kaip jau buvo minėta, menkai tesirūpinama tiek ambulatoriniu kataraktos gydymu, tiek kitomis akių ligomis, sąlygojančiomis aklumą ir invalidumą. Turbūt kol kas valstybei lengviau mokėti invalidumo pašalpas negu nupirkti reikalingą oftalmologinę įrangą, kurios dėka būtų laiku užkirstas kelias ligos progresavimui. Pasak L.Socevičienės, Vilniuje galėtų būti įkurtas modernus akių ligų diagnostikos ir gydymo centras - tuomet, užuot siuntinėjus žmones į užsienį ir už operacijas mokėjus tūkstančius JAV dolerių, viskas būtų daroma čia, vietoje, nes gerų specialistų Lietuvoje netrūksta. Dabar gi oftalmologijos sritis yra valstybės viena iš labiausiai užmirštų - bene didžiausią procentą operacijų, atliekamų užsienyje, sudaro oftalmologinės...
    
P.S. Ambulatorinė kataraktos pašalinimo operacija atliekama Vilniuje, Antakalnio poliklinikoje (Antakalnio 59). Tel.: 34-76-70, 34-77-80.
    
Patarimai, ko vengti po ambulatorinės kataraktos pašalinimo operacijos:
     • nelieskite rankomis operuotos akies
     • nekelkite sunkių daiktų
     • nesilankstykite
     • venkite sunkių fizinių darbų ir pratimų (1-2 mėn.)
     • venkite namų ruošos darbų ir valgio gaminimo (1-2 sav.)
     • nesiprauskite pirtyje ir nesimaudykite baseine
     • nevaikščiokite šaltu ir vėjuotu oru
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]