MEDICINA


Aurelija MYKOLAITYTĖ

"SAUGOTI AKIS TURIME PATYS"


"Nuo akių ligų neišsisaugosime, - sakė docentė Gražina Juodkaitė, - tačiau galime jas laiku pastebėti ir imtis gydymo". Pasak oftalmologės, daugiausia visokių bėdų būna kreipiantis pavėluotai: žmogui belieka apgailestauti dėl savo aplaidumo, kai gydytojas jau niekuo negali padėti. Kad taip nebūtų, vos tik pajutus regėjimo silpnėjimą, reikia kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Atkreiptinas dėmesys į šiuos vaikų susirgimus:
     Refrakcijos ydos. Pasitaiko atvejų, kai vaikai sakosi matą gerai, o iš tikrųjų teįžiūri, pavyzdžiui, tik dešimtadalį to, ką galėtų matyti. Jie net nepastebi, kad regėjimas nusilpęs. Pasak G.Juodkaitės, tėvams reikėtų susirūpinti vaikų regėjimu ir nuvesti juos pas akių gydytoją. "Verčiau vaikas pamato pasaulį tokį, koks jis yra, nešiodamas akinius, negu kuo toliau, tuo labiau silpnindamas savo regėjimą", - pastebėjo docentė. Kadangi jau kuris laikas mokyklose netikrinamas vaikų regėjimas, tėvai neturėtų laukti, kol kas nors kitas pastebės, kad jų sūnus ar duktė prasčiau mato.
     Žvairumas. Žvairuojantys vaikai mato taip pat prasčiau - kaip ir silpnaregiai. Ypač jiems sunku nustatyti atstumą tarp daiktų, kadangi abiejų akių regėjimo laukai nesusilieja, ir vaizdas būna plokščias. Laiku kreipiantis į gydytoją, vaikui dar galima padėti ir atitaisyti šią ydą, nes tai ne tik kosmetinė, bet ir oftalmologinė problema, ribojanti vėliau profesijos pasirinkimą. "Žvairuojančios akys yra negražios, - sakė G.Juodkaitė, - kadangi žmonės kiekvieną nukrypimą nuo normos laiko negrožio apraiška."
     Glaukoma. Ne tik suaugę, bet ir vaikai gali sirgti glaukoma. Įgimta glaukoma pastebima jau kūdikystėje. Pirmasis įgimtos glaukomos požymis - didelės gražios akys. Tėvai, gimus tokiam vaikui, neturėtų vien beatodairiškai džiaugtis, ypač jei jų pačių akys nei tokios didelės, nei tokios gražios. Pasak G.Juodkaitės, šiuo atveju ypač svarbu kuo greičiau kreiptis į oftalmologus.
     Akių traumos. Dažniausiai pasitaiko buitinės akių traumos, kada vaikai būna vieni namuose. Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į žaislus, kurie ne visada yra tinkami žaidimams, - ypač su aštriais kampais. Vaikui susižeidus, nieko nelaukiant reikia vykti pas medikus.

Dažnai pasitaikančios suaugusiųjų ligos:
     Glaukoma. Kiekvienas, kam daugiau negu keturiasdešimt, turėtų pasitikrinti akispūdį, nes būtent vyrėlesnio amžiaus žmonėms gresia glaukoma, galinti baigtis visišku aklumu. Diagnozavus šią ligą, vaistus reikės vartoti visą gyvenimą. Kaip pastebėjo G.Juodkaitė, žmonės neretai nusprendžia, kad jiems viskas gerai, ir liaujasi lašinęsi vaistus, nors tik tie vaistai leidžia palaikyti normalų akies spaudimą ir apsaugo nuo apakimo. Netgi atlikus operaciją, dažnai vėl tenka griebtis vaistų. "Glaukoma - tai ne tonzilės, ne apendicitas, kuriuos išoperavus liga nesikartoja, - akispūdis gali vėl bet kada padidėti", - sakė docentė. Dėl glaukomos patartina pasitikrinti akispūdį vyresniems nei keturiasdešimt metų žmonėms vieną kartą per metus.
     Ūmus glaukomos priepuolis. Neretai žmogus net neįtaria akių ligos, ištikus ūmiam glaukomos priepuoliui: jam silpna, jį pykina, gali jausti širdies skausmus. Jokiu būdu nereikia laukti, kol viskas praeis, o kuo skubiau kreiptis į gydytoją.
     Katarakta. Dėl šios akių ligos taip pat galima apakti. Skirtingai nei glaukoma, po kataraktos operacijos regėjimas pagerėja. Pasak G.Juodkaitės, žmogui reikia kreiptis į medikus tada, kai jis jaučia nepatogumų dėl regėjimo. Operacijos metu pašalinamas drumstas lęšiukas ir implantuojamas dirbtinis. Docentė pastebėjo, jog lęšio implantacija nerekomenduojama tik tiems, kas yra sirgę tuberkulioze, nes tokiu atveju galimi akių uždegimai.
     Diabetinė retinopatija. Į medikus kreipiasi žmonės, kurie sakosi "staigiai apakę". G.Juodkaitės pastebėjimu, jokio staigaus apakimo dėl diabeto nebūna: diabetas ilgai ir lėtai dirba savo "juodą darbą", tik dėl žmonių aplaidumo regėjimo problemos lieka nepastebėtos. Sergantiems diabetu reikėtų nuolat matuotis cukraus kiekį kraujyje ir žiūrėti, kad jis per daug nesvyruotų. Patartina vieną dukart per metus pasitikrinti pas akių gydytoją. Sergantiems diabetine retinopatija gali būti atliekama lazerio koaguliacija, po kurios, beje, vėl gali atsirasti naujų pokyčių ir procedūrą tada reikia kartoti.
     Traumos. Pasak G.Juodkaitės, dažniausiai nukenčia girti žmonės nuo muštinių ir durtinių žaizdų. Neretai manoma, jog viskas savaime praeis ir todėl diena po dienos atidėliojamas vizitas pas oftalmologą: yra buvę, kai nukentėję dėl durtinės akies žaizdos kreipėsi tik po savaitės. Docentė pastebėjo, kad žmonės supranta elgęsi aplaidžiai jau ištikus nelaimei: daugybės traumų, ypač pramoninių, kai akys pažeidžiamos metalo skeveldromis, drožlėmis, stiklo šukėmis, galėję ir nebūti, jei būtų naudojami apsauginiai akiniai. "Dabar jau žinosiu ir kitiems pasakysiu", - taip kalba ne vienas, tačiau nelaimingų atsitikimų toli gražu nemažėja.

* * *

     Visos šios išvardintos akių ligos pasitaiko gana dažnai. Pagrindinis požymis - silpnėjantis regėjimas. Ar žmogui yra kas nors rimta, gali pasakyti tik oftalmologas: kiekvienas, pastebėjęs kokią nors akių negalę, turėtų neatidėliodamas kreiptis į medikus.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]